SENTER2

Energie-investeringen EIA met 52 procent gestegen

Vorig jaar investeerden Nederlandse bedrijven met elkaar voor bijna EUR 1,05 miljard in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Dit blijkt uit het jaarverslag 2001 over de energie-investeringsaftrek (EIA), dat deze week is uitgebracht. Ondernemers kunnen in 2001 55 procent van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. In 2001 steeg het investeringsbedrag met 52 procent. 62 procent van het investeringsbedrag was afkomstig van bedrijven met minder dan 100 werknemers.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. In 2001 was ongeveer 30 procent van de aanvragen afkomstig van sectoren waarmee de overheid een Meerjarenafspraak (MJA) energiebesparing is overeengekomen. Deze bedrijven namen ongeveer 43 procent van het totale investeringsbedrag van EUR 1,05 miljard voor hun rekening.

Technieken
In 2001 zijn voor 105 verschillende energiebesparende technieken aanvragen ingediend. In de top 5 staan: isolatie, energieschermen, cruise control, driedimensionale dakspoilers, zij-fenders. Ondernemers investeerden de grootste bedragen in windturbines, grote warmtekrachtinstallaties (meer dan 2 MW), het energiezuiniger maken van processen, isolatie en energieschermen.

De meeste bedrijven die gebruik maakten van de EIA zijn afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie, de land- en glastuinbouwsector en de chemische- en transportmiddelenindustrie. Ook energieproducenten, financiële instellingen en verhuur- en handelsbedrijven in onroerend goed maken veelvuldig van de regeling gebruik.
Het nettovoordeel voor de ondernemers bedraagt naar schatting circa EUR 173 miljoen.

Jaarlijks wordt de EIA kritisch doorgelicht onder andere om het zogenoemde freerider gedrag tegen te gaan. Freeriders zijn ondernemers die ook zonder de EIA-regeling wel zouden hebben geïnvesteerd in energiezuinige apparaten en technieken. In 2001 is naar aanleiding van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek naar energiesubsidies de EIA voor 2002 uitvoerig aangepast. Om het freeridereffect zo veel mogelijk te beperken komt een flink aantal investeringen niet meer in aanmerking voor EIA. Dit geldt ook voor een aantal technieken waarbij een lage kosteneffectiviteit geconstateerd is (weinig energiebesparing ten opzichte van het fiscale subsidiebedrag). Over de effecten van deze aanpassing rapporteert Senter in het jaarverslag over 2002.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.