Voedingscentrum
Is er verschil tussen linksdraaiend en rechtsdraaiend melkzuur? 27 augustus 2002

De termen 'linksdraaiend' en 'rechtsdraaiend' zijn een aanduiding voor de structuur van het melkzuur dat een zuivelproduct bevat. Melkzuur kan links- of rechtsdraaiend zijn, afhankelijk van de bacteriën die in de zuivel zijn gebruikt. Er is alleen bekend dat linksdraaiend melkzuur wat langzamer verteert dan rechtsdraaiend melkzuur. Het één is echter niet gezonder dan het ander.

Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) in zuivelproducten om in melkzuur. Sommige bacteriën maken alleen linksdraaiend melkzuur, andere alleen rechtsdraaiend en er zijn ook bacteriën die zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur maken.
De meeste yoghurtproducten bevatten een mengsel van links- en rechtsdraaiend melkzuur. Bepaalde soorten zuivel, zoals Biogarde, bevatten uitsluitend rechtsdraaiend melkzuur. Deze zuivel met alleen rechtsdraaiend melkzuur zou beter zijn voor de gezondheid. Dit mogelijk gunstige effect op de gezondheid is echter niet aangetoond door onderzoek.