Gemeente Tilburg

5-8-2002
Reisbureau Tilburg-Japan
Eerste KORTproject 2002 van start

In september zal het college het startsein geven voor een aantal pilotprojecten in het kader van het nieuwe Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg (KORT). Nu al heeft het college besloten dat het kunstproject Reisbureau Tilburg-Japan als eerste KORTpilotproject 2002 van start kan gaan.

Het Reisbureau Tilburg -Japan
In oktober en november van dit jaar zal het Reisbureau Tilburg-Japan actief zijn vanuit de portierswoning van het FAXXgebouw aan de Dunantstraat. Het Reisbureau zal rondleidingen door Tilburg organiseren. Deelname aan de rondleidingen is mogelijk tegen een kleine vergoeding. Het Reisbureau is opgezet door Carina Diepens, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Zij heeft het Japanse kunstenaarscollectief 'Hop Step Skip & Skip Projecten' ( Sohei Iwabata, Kumiko Ishiwatara en Yasushi Takahashi) uitgenodigd samen met de Tilburgse kunstenaars Koen Delaere, Sasja van der Zanden, Pepijn Verhoeven en Jeroen Opstelten de rondleidingen te verzorgen. Daarvoor doen de kunstenaars eerst onderzoek in de stad: ze zullen op bezoek gaan bij mensen, bedrijven en organisaties en zelf op pad gaan, op zoek naar wonderlijke plekken en belevenissen in de stad. Ondertussen worden op het Reisbureau folders, posters en flyers gemaakt en discussies en filmvoorstellingen georganiseerd.

Uitwisseling
Tijdens de rondleidingen van het Reisbureau Tilburg-Japan worden cultuurverschillen en -overeenkomsten in hoe mensen in Tilburg en Japan met elkaar leven uitgewisseld. De Tilburger zal door de kunstenaars verrast worden als een toerist in de eigen stad. Het Reisbureau probeert ook kunst en kunstenaars in de samenleving een plaats te geven in plaats van daarbuiten. Het project zoekt naar integratie en communicatie, waarbij kunst de plaats inneemt van inspiratie, ondervraging en stimulatie.

KORTpilotproject
Daarmee sluit het project Reisbureau Tilburg-Japan ook prima aan op het nieuwe kunstbeleid van de gemeente Tilburg: er ontstaat een grote verscheidenheid aan beelden van de stad in dialoog met alle stadsbewoners: zij die bezocht worden, op straat door de kunstenaars aangesproken worden, toevallig in de buurt van het Reisbureau komen, naar een discussie of filmvoorstelling gaan, en ga maar door. Bovendien hebben zowel Carina Diepens als de Japanse en Nederlandse kunstenaars al ruime ervaring met het ontwikkelen van een bijzondere kijk op hun omgeving. Daarom zal het kritische karakter van kunst in dit project ongetwijfeld naar voren komen.

Adviescommissie
Eric Tulfer, directeur VVV Tilburg, Leo Pot, directeur Theaters Tilburg, namens de vereniging MinamiAshigara en Edwin Jacobs, directeur museum Jan Cunen te Oss staan de kunstenaars bij als denktank en klankbordgroep. Daarnaast heeft Helma Thonon, personeelsfunctionaris bij Fuji, toegezegd bemiddelaar te zijn in het contact tussen de kunstenaars en Japanse medewerkers van Fuji Tilburg.

Kosten
De totale kosten voor het project Reisbureau Tilburg-Japan bedragen 23.700,--.
Hiervan worden 2.000,--, 1.700,-- en 5.000,-- vergoed uit een bijdrage van respectievelijk de Vereniging MinamiAshigara, van FAXX podium voor hedendaagse kunst door onder andere het ter beschikking stellen portierswoning, en van het verdeelprogramma Incidentele Kunst Activiteiten (IKA).
Bijdrage uit het KORTbudget 2002 Fonds voor de Beeldende Kunst 15.000,--.

www.kunstbuitenbinnentilburg.nl
Zie voor meer informatie over het Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg (KORT) en de kunst in de openbare ruimte van Tilburg de website www.kunstbuitenbinnentilburg.nl