Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 augustus 2002

Wouter Bos kandidaat voor partijleiderschap PvdA

Wouter Bos stelt zich als eerste beschikbaar voor het partijleiderschap van de PvdA. In een brief aan de PvdA-leden schrijft hij juist nu zijn partij te willen leiden. "Alles wat mij begin jaren '80 motiveerde om lid te worden, motiveert mij nu om onze partij er weer bovenop te helpen". De PvdA houdt voor het eerst een ledenraadpleging over het partijleiderschap. De uitslag wordt 14 december 2002 bekendgemaakt.

Wouter Bos ziet veel in de komende ledenraadpleging: "Het gaat ergens over en de leden hebben het laatste woord." Hij hoopt dan ook dat er zich nog meer kandidaten melden zodat er werkelijk wat te kiezen valt. Ook merkt hij op dat door de ledenraadpleging misschien zelfs nieuwe leden geworven kunnen worden.

In de brief noemt Wouter Bos enkele uitgangspunten waar hij de komende periode tijdens debatten verder op in zal gaan. Zo stelt hij dat de PvdA in de toekomst moet investeren door weer jonge mensen aan zich te binden "nieuwe kiezers, nieuwe leden en nieuwe politieke talenten".

Bos wil dat de PvdA weer een herkenbare partij wordt met aansprekende ideeën voor progressieve politiek. "Maar tegelijkertijd ook een partij waar grote groepen van de samenleving naar kijken voor fatsoenlijke en solidaire belangenbehartiging".

Bos gaat in zijn brief kort in op een aantal thema's zoals veiligheid en de situatie in de collectieve sector. Over integratie, migratie en asiel zegt hij 'Wij moeten de moed tonen om ervoor uit te komen dat we voor een humanitair asielbeleid zijn en in een veelkleurig Nederland geloven. Maar het draagvlak houden we alleen maar in stand als juist wij ook de eersten zijn om de vinger op de zere plek te leggen als het mis gaat.'

In zijn brief kondigt Bos aan de komende maanden in debatten verder op deze en andere thema's in te zullen gaan.

Voor meer informatie en de volledige brief:

Angela de Jong 070-3182696

www.wouterbos.nl