European Commission

IP/02/1237

Brussel, 26 augustus 2002

Commissie geeft het groene licht voor de overname van Nouvelles Frontières International door TUI

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de volledige overname door het in Duitsland gevestigde toeristisch concern TUI AG van Nouvelles Frontières, een Franse onderneming die eveneens actief is in de vakantiesector. De Belgische markt voor buitenlandse pakketreizen is de enige markt waar de activiteiten van de partijen elkaar overlappen, maar de transactie levert geen beduidend groter marktaandeel op.

Volgens de op 25 juli bij de Commissie aangemelde overeenkomst verkrijgt TUI de uitsluitende zeggenschap over Nouvelles Frontières (NF). Momenteel heeft TUI een belang van circa 30% in NF (kapitaal en stemrechten), maar het oefent een exclusieve optie uit op de overige aandelen van de oprichter van de onderneming, de heer Jacques Maillot, die 41,92% van de aandelen bezit, en van een aantal minderheidsaandeelhouders.

De Commissie gaf in november 2000 reeds haar goedkeuring aan de operatie waarbij TUI de gezamenlijke zeggenschap verkreeg over NF, omdat de transactie slechts beperkte overlappingen in België inhield (zie IP/00/1308).

Het nieuwe onderzoek spitste zich eveneens toe op het effect van de transactie in België, maar de Commissie kwam tot de conclusie dat deze geen materiële gevolgen voor de structuur van de Belgische markt of de concurrentieverhoudingen op die markt zou hebben. Dit vloeit voort zowel uit de bestaande situatie van gezamenlijke zeggenschap als uit het feit dat het marktaandeel van TUI slechts met minder dan 10 procent zou toenemen. TUI zal het hoofd moeten bieden aan concurentie van NUR Touristic Benelux en First Choice via Bosphorus en Club Mediterranee, alsook van talrijke kleinere touroperators.

TUI (voorheen Preussag AG) staat aan het hoofd van een groep ondernemingen die over de hele wereld opereert in verscheidene sectoren, met name die van de vakantiereizen, en onder talrijke merknamen.

Nouvelles Frontières houdt zich bezig met het organiseren van reizen, chartervluchten, distributie, cruises en autoverhuur.