GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 augustus 2002 13:02 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Eerlijker rendementsheffing

(27 augustus 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Financiën over de vermogensrendementheffing (ingezonden 27 augustus 2002)


1. Heeft u kennisgenomen van de weergave van uw interview met de Volkskrant?


2. Is het waar dat u de bestaande vermogensrendementheffing (VRH) onrechtvaardig hebt genoemd?


3. In hoeverre krijgt u de ruimte binnen het kabinet om voorstellen voor een nieuwe vermogensbelasting te lanceren? Is het denkbaar dat er vóór volgend jaar Prinsjesdag nog een voorstel voor een fundamentele wijziging bij de Kamer ligt?

4. Wanneer bent u van plan de door het vorige kabinet toegezegde evaluatie van de VRH naar de Kamer te sturen?

5. In hoeverre kan het strikte begrotingsbeleid een belemmering zijn voor het introduceren van een minder stabiele vermogensinkomstenbelasting?

6. Bent u met mij van mening dat er voor het draagvlak onder de bevolking geen beter moment van wijziging van de VRH bestaat dan de huidige situatie, waarin het reële rendement van sparen én beleggen onder het fictieve rendement ligt?

7. Is het waar dat u mijn alternatief serieus door het Ministerie laat onderzoeken? Zo ja, kan de Kamer de resultaten van dit onderzoek tegemoet zien? Wilt u daarin betrekken aspecten van stabiliteit van de overheidsinkomsten versus stabiliteit van de netto inkomenspositie van burgers en het aspect van de gemiddelde lange termijn opbrengsten van ons alternatief tegenover de bestaande VRH?

8. Bent u gelukkig met de lastenverschuiving van dit kabinet waarbij vermogens minder zwaar belast worden en arbeid fors zwaarder wordt belast? Of is het nadenken over de vermogensrendementheffing ook ingegeven door de wens om vermogens iets minder mild te belasten waarmee de lasten op arbeid weer zouden kunnen dalen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -