Gemeente Rijswijk

Rijswijk houdt inzamelingsactie
na overstroming zusterstad Beroun



Rijswijk, 27 augustus,

Naar aanleiding van de zware overstromingen in zusterstad Beroun in Tsjechië heeft de werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega op verzoek van het College van B en W van Rijswijk een speciaal bankrekeningnummer geopend voor giften aan de getroffen zusterstad. Het nummer is 46.13.47.946 van de ABN/AMRO-bank, onder vermelding van `Hulp aan Beroun'.

Het gemeentebestuur van Beroun heeft haar partnersteden nadrukkelijk verzocht om geldelijke steun bij het herstellen van de enorme schade die onlangs door de metershoge waterstand is aangericht aan het historische centrum van de stad. De rivieren Berounka en Litavka, die langs het centrum lopen, waren buiten hun oevers getreden. Er werd op een gegeven moment zelfs een waterstand in de Berounka gemeten van 7,10 meter boven normaal.

De stad houdt inmiddels zelf ook een inzamelingsactie onder haar bevolking. Hoewel de schade nog niet nauwkeurig is vast te stellen, blijkt na een eerste inventarisatie dat deze hoger uit zal vallen dan de stadskas kan dragen. Daarnaast moeten vele burgers en winkeliers hun huisraad en inventaris als verloren beschouwen, nadat het water tot op ruim twee meter hoogte in hun woningen stond. Ook de zorginstelling voor ouderen en een seniorencentrum, die pal langs de Berounka staan, zijn zeer zwaar beschadigd. Na een eerste intensieve schoonmaakactie, waaraan honderden vrijwilligers uit de stad spontaan meededen, konden de bejaarde bewoners weer terug naar hun kamers.

Nog niet overal in het historische stadscentrum van Beroun is de elektriciteit hersteld. Daardoor is telefoonverkeer met de zusterstad nauwelijks mogelijk. Ook de watervoorziening is nog niet volledig hersteld. Grote schade is ook aangericht aan een hotel dat aan de Berounka ligt. Dit vrij nieuwe hotel, dat zeer geliefd is bij toeristen, zal zeker tot aan het einde van deze maand gesloten blijven. Ook de ernaast liggende ijshockeyhal liep grote waterschade op.

De werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega heeft afgelopen weekeinde een vertegenwoordiger naar Beroun gestuurd om polshoogte te nemen van de huidige toestand in de zusterstad. Met het gemeentebestuur van Beroun wordt gesproken over de wijze waarop het in Rijswijk ingezamelde geld kan worden besteed. Eerder heeft de gemeente Rijswijk al ¤ 5000 beschikbaar gesteld voor noodhulp.

Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.