Rijksuniversiteit Groningen

Mannen, allochtonen en alleenstaanden moeten tekort gastouders oplossen

Het tekort aan kinderopvang in de provincie Groningen is opvallend groot, met name voor vier- tot en met twaalfjarigen. Ook bij het gastouderbureau Leek, onderdeel van De Oude Ulo, is de vraag naar gastouders groter dan het aanbod. Door het toenemend aantal tweeverdieners in Leek is de vraag groter geworden en het aanbod aan gastouders juist lager. Om te overleven moet het gastouderbureau haar gastouders wellicht gaan zoeken onder mannen, allochtonen, alleenstaanden en eventueel zestig plussers. Dit concluderen de studenten economie Jeantal van Veen en Birkit Hilbrands uit hun afstudeeronderzoek dat zij hebben verricht voor de Wetenschapswinkel voor Economie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gastouders bieden tegen vergoeding kinderopvang in hun eigen woning. Het zijn vaak vrouwen met kleine kinderen die thuis wat willen bijverdienen in combinatie met de zorg van hun eigen kinderen. Of het zijn vrouwen met pubers of kinderen die al het huis uit zijn, die graag met kleine kinderen werken en daarmee tegelijkertijd een zakcentje willen verdienen. Door de krappe arbeidsmarkt, de stijgende participatiegraad van vrouwen en het vol raken van de kinderdagverblijven, is de vraag naar gastouders explosief gestegen. Landelijke bemiddelingsbureaus hebben steeds meer moeite te voldoen aan de vraag naar gastouders.

Steeds minder gastouders

Ook het gastouderbureau Leek heeft de laatste jaren moeite om te voldoen aan de vraag naar gastouders. Bovendien is het bureau bang dat het nieuwe belastingstelsel zwartwerken van gastouders in de hand werkt. Naast de daling van het aantal gastouders wordt het gastouderbureau geconfronteerd met de nieuwe wet Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) die in 2004 in werking treedt. Deze wet heeft tot doel marktwerking in de gastouderopvang te introduceren, waardoor de subsidie voor het gastouderbureau vervalt. De gevolgen van de wet voor gastouderbureaus zijn vooralsnog onduidelijk. Uit het onderzoek van de Wetenschapswinkel Economie van de RUG blijkt dat de huidige gastouders bij het gastouderbureau Leek over het algemeen getrouwde moeders tussen de 21 en 55 jaar zijn, met een opleidingsniveau variërend van Lager tot Middelbaar Beroepsonderwijs. Ze zijn meestal niet actief op de arbeidsmarkt.

Meer werkende vrouwen

In de gemeente Leek wonen 2.925 kinderen tot 12 jaar, maar er zijn slechts 83 officiële 'kindplaatsen' in de kinderopvang gerealiseerd. Het aantal werkzoekenden daalde er sterk in de periode 1996-2001 en de werkgelegenheid nam voor zowel vrouwen als mannen toe. Van de vrouwen die in Leek werken heeft 65% een fulltimebaan. Uit een enquête van de onderzoeksters bleek dat de belangrijkste reden om geen gastouder te willen worden, het hebben van een fulltime of parttime baan is. Kortom, de vraag wordt groter, het aanbod kleiner en het vinden van gastouders in Leek dus steeds moeilijker.

Gastouderschap aantrekkelijker maken

Een sterkte-zwakte analyse wees uit dat de kwaliteit van de dienstverlening van het Leekster gastouderbureau goed is en dat het bureau erg betrokken is bij haar gastouders. De vergoeding aan de gastouders was echter relatief laag. Rekening houdend met eerder genoemde nieuwe ontwikkelingen is het gastouderbureau bezig om de kinderopvang te certificeren en een franchiseproject op te zetten in samenwerking met andere gastouderbureaus. Door de vergoeding voor gastouders te verhogen en mede hierdoor ook het imago van gastouder te verbeteren kan het gastouderbureau haar doelgroep verbreden en wellicht ook ouderen, allochtonen of alleenstaanden als gastouder inschakelen. Uit de enquête bleek dat de meeste ouders geen bezwaar hebben tegen een gastouder die man, allochtoon, alleenstaand of ouder dan 60 jaar is. Wanneer de nieuwe WBK van kracht wordt, kunnen deze strategieën in combinatie met certificering en samenwerkingsverbanden ook op de middellange termijn tot succes leiden. /FC

Het rapport Gastouder gevraagd! Een flexibele, kleinschalige vorm van kinderopvang in de problemen is geschreven door Birkit Hilbrands en Jeantal van Veen. Het rapport is op te vragen via tel. (050)363 38 10 of e-mail wewi@eco.rug.nl.

Noot voor de pers:

Meer informatie: Elise Kamphuis, Wetenschapswinkel Economie, tel (050)363 71 82, e-mail: wewi@eco.rug.nl of Henriët Bathoorn, Gastouderbureau Leek, tel. (0594)51 78 77.

Promoties

Promotie