Algemene Onderwijsbond


* Zwangerschapsverlof tijdens vakantie
Voor het bijzonder onderwijs heeft de Hoge Raad op 9 augustus 2002 uitspraak gedaan over de compensatie van niet-genoten vakantieverlof in die gevallen waarin het vakantieverlof samenvalt met het zwangerschaps - en bevallingsverlof. De Hoge Raad heeft in principe afgewezen dat een lerares recht heeft op compensatie van niet-genoten vakantieverlof.
Voor het openbaar onderwijs heeft de Centrale Raad van Beroep de compensatie al eerder afgewezen. De Algemene Onderwijsbond vecht momenteel bij het Europese Hof in Straatsburg deze uitspraak aan.

Onderstaand kunt u de volledige brief als Word-document over bovenstaande uitspraak downloaden.

Tevens kunt u onderstaand een reeds in een eerder stadium verzonden ledenbrief (met bijlage) als Word-document downloaden. Daarin komt onder meer het rechtspositioneel onderscheid tussen het openbaar en het bijzonder onderwijs aan bod. Ook wordt de jurisprudentie van de burgerlijke rechter (bijzonder onderwijs) en de bestuursrechter (openbaar onderwijs) besproken.

Utrecht 27 augustus
UitsprHogeRaad1.doc Inf_Zwanger_Vakantie.doc

Op 9 september 2002 wordt in Martini Plaza in Groningen een om mensen te vervoeren naar en van Martini Plaza. Zodra er meer informatie over de actie is, en dus ook over het busvervoer op 9 september en de opstapplaatsen in Noord-Nederland, kunt u deze vinden in de nieuwsrubriek van www.fnv.nl/noord
nog steeds de uitspraak van de rechtbanken. Zij hebben recht op compensatie van de verloren gegane vakantiedagen en kunnen dat gewoon aanvragen bij hun werkgever. Als deze daarmee niet instemt - wat in de meeste gevallen zo is - kunnen leden contact opnemen met de juridische dienst.