Gemeente Tilburg

26-8-2002
Parkeertarieven in 2003 omhoog
Afschaffing lage garagetarieven en nieuwe en gewijzigde abonnementen

Het college stelt de gemeenteraad voor om per 1 januari 2003 de parkeertarieven te verhogen. Daarbij gaat het niet alleen om een aanpassing vanwege de gestegen exploitatiekosten via de gebruikelijke inflatiecorrectie maar ook om een extra verhoging vanwege de gemeentelijke bezuinigingsoperatie.

Parkeergarages
Het belangrijkste voorstel is het afschaffen van de lage tarieven in de gemeentelijke garages, waardoor in de garages één uurtarief gaat gelden: in de Koningspleingarage en de garage Emmapassage 1,20 per uur en in de garage Louis Bouwmeesterplein en de Tivoligarage 1,10 per uur. (De bestaande lage tarieven, die doordeweeks gelden, liggen daar respectievelijk 0,20 en 0,30 onder). De lage tarieven zijn destijds ingevoerd om te zorgen voor een betere spreiding van het winkelbezoek over de week. Tot op dit moment is het gewenste effect echter niet teweeggebracht.
De hogere tarieven stijgen niet. De tarieven voor het parkeren in de openlucht gaan omhoog met 0,20 per uur, behalve in de meest centrale zone 1 (Pieter Vreedeplein e.o.). Verder doet het college enkele voorstellen voor wijzigingen in het abonnementenbestand en stelt zij een nieuw 'terreinabonnement' voor. Tot nu toe kende de gemeente alleen abonnementen voor parkeergarages.

Wijziging abonnementenbestand
Het aantal abonnementhouders in de parkeergarages is de afgelopen jaren zo groot geworden dat er voor de bezoekers van de binnenstad die geen abonnement hebben te vaak geen plaats meer is. Om meer ruimte te scheppen voor deze bezoekers komt het college met voorstellen voor wijzigingen in de soorten abonnementen. Zo wil het college het bestaande etmaalabonnement, dat alle dagen vierentwintig uur toegang geeft tot een bepaalde garage, afschaffen. Hiervoor in de plaats komt een zogenaamd 'elkedag-abonnement', tegen een iets verlaagd tarief. Dit abonnement geeft op zaterdag en zondag geen toegang tot de gebruikelijke garage, maar wel tot een alternatieve parkeervoorziening, zoals bijvoorbeeld de parkeerkelder onder het eerste stadskantoor. Onderzoek heeft uitgewezen dat onder de houders van een etmaalabonnement te weinig draagvlak is om op 'vrijwillige' basis gedurende de weekenddagen naar een alternatieve parkeervoorziening uit te wijken.
Een nieuw 'terreinabonnement' voor een bedrag van 25,00 per maand is, gezien het betrekkelijk lage tarief, naar verwachting een aantrekkelijk alternatief voor houders van een werkdagabonnement. Dit nieuwe abonnement is mogelijk ook aantrekkelijk voor mensen die in de binnenstad werken en hun auto nu verderweg in omliggende wijken parkeren. De exacte locaties waarop het terreinabonnement gaat gelden liggen nog niet vast, maar gedacht wordt aan parkeerterreinen zoals aan de Noordhoekring, NS Plein en Boerhaaveplein.

Fietsenstalling
Voor het stallen van een fiets en bromfiets stelt het college een verhoogd tarief van respectievelijk 0,50 en 1,00 per keer voor.

Al bij de behandeling van de Concernbegroting 2003 heeft het college besloten om de tarieven voor het parkeren van auto's te verhogen met gemiddeld 0,20 per uur en het tarief voor het stallen van fietsen op te trekken van 0,35 naar 0,50 per keer.
Het voorstel van het college wordt bij de begrotingsbehandeling in het najaar van 2002 in de gemeenteraad behandeld.