Gemeente Tilburg

19-8-2002
Subsidie voor twee projecten over cultureel erfgoed Natuurmuseum Brabant op locatie; website en bouwplaat over nieuwe monumenten

Twee projecten die het cultureel erfgoed van Tilburg vernieuwend belichten krijgen subsidie van de gemeente. Het college heeft 25.000 toegekend in het kader van het gemeentelijk Actieplan Cultuurbereik. Het gaat om projecten van het Natuurmuseum Brabant en het Bureau Interdisciplinaire Landschapsanalyse (Bilan/ Fontys Hogescholen).

Bij de keuze heeft het college zich laten adviseren door een groep deskundigen op het gebied van cultuurhistorie. Belangrijke criteria waren het organiseren van een aansprekende activiteit en het actief betrekken van veel Tilburgers.

Natuurmuseum Brabant op locatie
Natuurmuseum Brabant trekt de wijk Goirke/ Hasselt in met het project 'Natuurmuseum Brabant op Locatie'. Cultuuraspecten van de wijk worden onder de aandacht gebracht in samenhang met natuur- en milieukenmerken. Dat doet het museum niet alleen; de bewoners van de wijk gaan onder begeleiding van het museum zelf ideeën uitwerken voor de invulling van het project. Bij die voorbereidingen doet het museum een beroep op wijkorganisaties en scholen. In totaal krijgt Natuurmuseum Brabant 17.500 voor dit project, dat wordt voorbereid in 2002 en wordt uitgevoerd in 2003. Omdat het actief benaderen van allochtone bewoners extra aandacht geniet, kent het college een deel van de subsidie ( 7.500) toe uit de projectenregeling 'Samenleven en Leefbaarheid'.

Bilan: toekomstige monumenten
Het project van Bilan omvat de ontwikkeling, vervaardiging en presentatie van een website met als titel 'Future Monuments'. De interactieve site is bestemd voor leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en de laagste klassen van het voorgezet onderwijs. Ze kunnen aangeven wat het mooiste, leukste, interessantste of spannendste gebouw in hun wijk is, met een motivatie. In competitie met elkaar maken de groepen/ klassen kans op een geldprijs van 750, die de winnaar moet besteden aan een educatief doel. Naast de website brengt Bilan een bouwplaat uit van een nog te bepalen Tilburgs monument. Deze bouwplaat is gratis te verkrijgen door op de route van de Open Monumentendag 2002 (14 september) op vijf plaatsen stempels te verzamelen op aantrekkelijk vormgegeven stempeldocumenten. Bilan krijgt 15.000 subsidie voor dit project.