Nieuws uit B&W 2002 - Nieuws uit B&W van 20 augustus Gemeente Gemert-Bakel


26-8-2002

Nieuws uit de vergadering van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel

van dinsdag 20 augustus 2002

'Wonen in Gemert-Bakel, een andere koers'

'Wonen in Gemert-Bakel, een andere koers' is de titel van een notitie waarin is geschetst welk beleid er nodig is om op korte en lange termijn alle inwoners van Gemert-Bakel, jong en oud, aan een passend huis te helpen. De notitie legt het college in september voor een gedachtewisseling voor aan de raadscommissie ontwikkeling. Het is nog geen compleet en voldragen notitie. Het is de weergave van de hoofdlijn van vernieuwend beleid.

Een idee van het college is bijvoorbeeld om de huurwoningen die ouderen vrijmaken in de oudere wijken onder voorwaarden te verkopen aan startende woningzoekers. Het zijn relatief goedkope huurwoningen met over het algemeen lage boekwaarden. De woningen zouden tot in lengte van jaren beschikbaar moeten blijven voor starters. In de wijken Molenakker en Berglaren zou daar nu voor het eerst gestalte aan gegeven kunnen worden. Bovendien zou voor elke aan starters verkochte woning door Stichting Goed Wonen een extra ouderwoning gebouwd moeten kunnen worden. En dat met financiële hulp van de provincie. Het college heeft het vraagstuk rond wonen in Gemert-Bakel, inclusief doelstelling en aanpak ervan voorgelegd aan gedeputeerde van volkshuisvesting de heer Van Nistelrooij.

Gedachtewisseling(en) gemeenteraad over Nazareth-De Stroom

De gemeenteraad wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst op maandagavond 26 augustus over het gebied Nazareth-De Stroom in Gemert. Het gaat om een gedachtewisseling en opinievorming. Deze is niet openbaar . Het college stelt de agenda voor deze avond vast. Voorgesteld wordt het onderwerp op 5 september in de reguliere gemeenteraadsvergadering te behandelen.

Voorstel: Gemerts Atelier huisvesten in Den Dorpel; Den Dorpel optimaliseren/uitbreiden

Het college vraagt de commissie welzijn om advies over de herhuisvesting van het Gemerts Atelier. Dit in het kader van het huisvestingsplan jeugd en jongeren en kunst en cultuur in de kern Gemert. Het college wil het gebouw Den Dorpel aan de Vondellaan in Gemert optimaliseren voor alle gebruikers en bovendien het Gemerts Atelier (nu nog gehuisvest boven de bibliotheek) in Den Dorpel huisvesten. Tot het optimaliseren behoort een uitbreiding van het gebouw met 267 vierkante meter.

Met alle potentiële gebruikers van Den Dorpel is overleg geweest over het huidige en het toekomstig gebruik van het pand. In de visie van het college vinden de volgende instellingen huisvesting in Den Dorpel: Stichting Muziekschool; Stichting Impuls; AMW de Peelzoom en Gemerts Atelier.

Hondenuitlaatstroken Bakel, definitief en ontwerpplan

In april is in de voorlichtingsrubriek een ontwerpbesluit gepubliceerd voor de aanleg van zeven nieuwe uitlaatstroken in Bakel. Tegen drie van de zeven geplande uitlaatstroken zijn zienswijzen ingediend. In overleg met direct belanghebbenden is naar alternatieve locaties gezocht. Deze zijn opgenomen in een nieuw ontwerpplan. Meer informatie wordt gepubliceerd in de gemeenterubriek van 23 augustus. Het ontwerpplan ligt vanaf 26 augustus gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis.

Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid Gemert-Bakel

Het zogenaamde 'GOA-plan 2002 - 2006' wordt ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. In dit plan wordt een aanzet gegeven voor gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. De onderdelen die in het landelijk beleidskader verplicht worden gesteld zijn nader uitgewerkt in doelen. Met de stuurgroep lokaal onderwijsbeleid zal voorafgaande aan de raadsvergadering overleg worden gevoerd.

Voortzetting deelname Stichting Streekontwikkeling De Peel

Het college doet de gemeenteraad het voorstel om de gemeentelijke deelname in de Stichting Streekontwikkeling De Peel voort te zetten. Dit voor een periode van drie jaar. De jaarlijkse bijdrage wordt vastgesteld op 12.500 euro. In de in 1999 opgerichte Stichting werken 8 gemeenten en een aantal private partijen samen. Het platform heeft de opdracht van de reconstructiecommissie aangenomen om de sociaal-economische paragraaf op te stellen voor het reconstructieplan. Deze paragraaf moet aangeven hoe de sociaal-economische structuur van het platteland verbeterd kan worden. De Stichting Streekontwikkeling is formeel als lid vertegenwoordigd in de reconstructiecommissie.

Geen aanpassing verordening algemene begraafplaats Gemert-kern.

Tijdens bijeenkomsten van de commissie begraafplaats wordt al dan niet toestemming gegeven tot ingebruikneming van een graf aan anderen dan Gemertenaren. De commissie moet in haar overwegingen meenemen of er sprake is van een sterke binding met de parochie of met de gemeente. Deze binding kan sociaal, maatschappelijk of familiaal zijn. Afgevaardigden van de parochie Gemert-kern hebben gevraagd het begrip 'familiaal' aan te passen in beperkende zin. Het voorstel wordt niet goedgekeurd door het college van B&W. Het is een te grote inperking van het tot nu toe gehanteerde kader. Dit wordt schriftelijk meegedeeld aan de afgevaardigden.

Leerplichtverslag schooljaar 2001-2002

Het college neemt het leerplichtverslag over genoemd schooljaar voor kennisgeving aan. Conform de Leerplichtwet werkt de gemeente nauw samen met de plaatselijke scholen en de regiogemeenten. Dit is nodig om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten zo effectief mogelijk te bestrijden.

Bedenkingen tegen bedrijfshal De Mortel ongegrond

Er zijn bedenkingen ingediend tegen het willen uitbreiden en een bedrijfshal aan de Leeuwerikweg in De Mortel via een zogenaamde artikel 19-procedure. Het college verklaart de bedenkingen ongegrond.

Besluiten over bouw-/ bestemmingsplannen

Het college heeft het voornemen vrijstelling van het geldende bestemmingsplan te willen verlenen voor:


- het verbouwen van een huis aan een Macropediusplantsoen 27 in Gemert;

- het bouwen van een tuinhuis aan de Abtshof 26 in De Mortel;

- het vergroten van een hoofdgebouw aan de Handelseweg 110 in Handel;

- het vernieuwen van een bedrijfsgebouw aan de Amer 21, om een entreeportaal mogelijk te maken;

Het college besluit;


- tot het intrekken van een in 1998 verleende vergunning voor het uitbreiden van een huis in Bakel, overeenkomstig artikel 59 van de Woningwet;


- medewerking te verlenen tot het vergroten van een bouwblok ter legalisatie van bestaande nertsensheds aan de Scheiweg in Gemert, bij wijziging van het bestemmingsplan buitengebied;


- geen medewerking te verlenen aan het verbouwen van een bedrijfswoning aan de Scheiweg 100.

Aanpassen bebouwde kom Elsendorp

Op 22 mei 2002 werden de bebouwde kommen herzien. In reactie daarop zijn twee bezwaarschriften ingediend tegen de herziening van de bebouwde kom van Elsendorp. Verzocht wordt het voetbalveld van Elsendorp buiten de bebouwde kom van Elsendorp te laten vallen. Dit in verband met een eerder verzoek van de gemeente aan betrokkenen om een mestsilo op voldoende afstand van het voetbalveld te houden. De gemeenteraad wordt voorgesteld het verzoek te honoreren.


-0-0-0-0-