Lijst Pim Fortuyn

Rotterdam - 26-08-2002
LPF Provinciale regio's:oprichting, functies en werking

Hieronder vindt u een samenvatting hoe een officiële LPF-Provinciale Regioafdeling tot stand komt en wat zij doet. Een LPF-Provinciale Regioafdeling is onderdeel van de politieke vereniging LPF. Alleen door het landelijk LPF bestuur officieel erkende Afdelingen kunnen onder de naam LPF aan verkiezingen meedoen.

De functies van de LPF provinciale Regio

Een gezamenlijk platform van LPF-leden en LPF-vertegenwoordigers in de provincie

Communicatie-orgaan naar en van alle LPF sympathisanten/kiezers in de provincie, leden en niet-leden.

Neemt namens LPF deel aan verkiezingen.

Ontwikkelt en bewaakt het Provinciale LPF verkiezingsprogramma

Bepaalt de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten

Volgt het beleid van de provincie, eventueel met behulp van steun- of schaduwfracties

Ontstaan van LPF Provinciale Regios:

Het landelijk LPF Bestuur stelt officieel het bestaan van een Provinciale Regio vast. Zij doet dit door de oprichting te toetsen aan de volgende criteria:

Vanuit het partijbureau zijn alle op dat moment geregistreerde LPF leden in de provincie schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan de twee oprichtingsvergaderingen, de kennismaking en de vergadering waarin het Regio bestuur wordt gekozen.

De kandidering en de verkiezing van het bestuur van de Provinciale Regio zijn volgens de LPF statuten uitgevoerd.

Erkenning van een LPF Provinciale Regios:

In de tweede vergadering vindt na de bestuursverkiezing de officiële erkenning van de Provinciale Regio door of namens het landelijk LPF bestuur cq. gedelegeerde beheerders plaats.

Vanaf dat moment maakt de Regio deel uit van de groep van Afdelingen (als bedoeld in de wet) die onderdeel zijn van de politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn

De erkende Provinciale Regio heeft het exclusieve recht namens de LPF aan de Provinciale verkiezingen deel te nemen.

Andere groeperingen die zich onder de naam LPF, of onder een naam die daarop lijkt, bij het stembureau willen inschrijven, dienen wettelijk door het stembureau geweigerd te worden.

De rechten van de leden van een LPF Provinciale Regio:

Ieder lid heeft het recht:


- Alle Provinciale ledenvergaderingen bij te wonen

- Zijn of haar stem uit te brengen op kandidaten voor bestuursfuncties of voor vertegenwoordigende lichamen.


- Kandidaat te staan voor bestuursfuncties of vertegenwoordigende lichamen.

Benoeming en ontslag van het bestuur:

Het bestuur van de Regio bestaat uit 5 leden. In de oprichtingsvergadering wordt de verkiezingsprocedure voor de bestuurders door of namens het LPF bestuur geleid.

De benoeming van bestuurders gaat volgens de regels van de huidige LPF statuten. (17.3) Eerst wordt de voorzitter gekozen, dan de penningmeester, etc.

Indien bij een verkiezing van personen niemand de volstrekte meerderheid heeft verkregen, heeft een tweede stemming plaats. Heeft alsdan weder niemand de volstrekte meerderheid verkregen, dan vinden herstemmingen plaats, totdat hetzij één persoon de volstrekte meerderheid heeft verkregen, hetzij tussen 2 personen is gestemd en de stemmen staken. Bij gemelde herstemmingen (waaronder niet is begrepen de tweede stemming) wordt telkens gestemd tussen de personen, op wie bij de voorgaande stemming is gestemd, evenwel uitgezonderd de persoon , op wie bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen is uitgebracht. Is bij die voorgaande stemming het geringste aantal stemmen op meer dan één persoon uitgebracht, dan wordt door loting uitgemaakt op wie van die personen bij de nieuwe stemming geen stemmen meer kunnen worden uitgebracht. Ingeval bij een stemming tussen twee personen de stemmen staken, beslist het lot wie van beiden is gekozen.

Over benoeming, ontslag, schorsing of motie van wantrouwen wordt met gewone meerderheid van stemmen beslist.

Verkiezingscommissie en de verkiezingsprocedure

Er is een permanente verkiezingscommissie. Als de leden dat goedkeuren kan het bestuur voor bepaalde tijd ook zelf de functie van verkiezingscommissie uitoefenen.

De verkiezingscommissie, bestaande uit 3 leden, stelt op onpartijdige wijze de planning van het opstellen van het verkiezingsprogramma en van de kandidaatstellingsprocedure vast en voert dit plan uit. Men kan niet tegelijkertijd lid zijn van de verkiezingscommissie en zich kandidaat stellen voor een functie waarvoor de verkiezingscommissie op dat moment aan de procedure van kandidaatstelling leiding geeft.

De leden van de verkiezingscommissie worden voor de duur van twee jaar op voordracht van het bestuur door de algemene ledenvergadering gekozen.

De ledenvergadering kan van de voordracht afwijken en andere leden in de verkiezingscommissie kiezen.

Verkiezingsprogramma

De verkiezingscommissie stelt aan de leden een verkiezingsprogramma voor. De ledenvergadering stelt het programma, eventueel geamendeerd, vast.

Kandidaatstelling voor de Provinciale Staten

Het bestuur presenteert tijdig voor elke verkiezing aan de leden een profiel voor de kandidaten voor.

Een ieder die lid is van de LPF kan zich bij de verkiezingscommissie kandidaat stellen.

Kandidaatstelling vindt plaats op een uniform landelijk formulier. De kandidaat verklaart daarin bereid te zijn om de volle zittingstermijn te zullen vervullen en op gewenste frequentie aan het bestuur verslag te doen van het gevoerde en te voeren politieke beleid.

De kandidaat presenteert de beleidsterreinen waarop hij actief wil zijn en zijn of haar politieke ambities voor de Provinciale Staten.

Kandidaten dienen een verklaring te ondertekenen dat zij niet behoren tot een extremistische groepering.

De verkiezingscommissie controleert de informatie door en over de kandidaten.

Het bestuur van de Regio roept een algemene vergadering bijeen, met als uitsluitend agendapunt het door de geaccepteerde kandidaten desgewenst presenteren en toelichten van hun kandidatuur. Kandidaten kunnen hun kandidatuur ook op de website van de Regio plaatsen en toelichten.

Het Bestuur doet vervolgens, in overleg met de verkiezingscommissie, een voorstel voor de rangorde van de kandidaten die voldoen aan alle hiervoor gestelde eisen. De rangorde wordt derhalve door het bestuur en de verkiezingscommissie gezamenlijk opgesteld. Indien het bestuur en de verkiezingscommissie het in het overleg niet eens kunnen worden over de rangorde van de kandidaten, beslist het lot of de rangorde van het bestuur of dat van de verkiezingscommissie aan de leden zal worden voorgelegd.

De definitieve rangorde wordt vastgesteld door een poststemming (in eerste instantie per brief, later mogelijk per beveiligde e-mail voor degenen die daarvoor in aanmerking komen), te houden onder alle leden van de Provinciale regio. Ieder lid van de Provinciale regio heeft op die manier de mogelijkheid de rangorde van de kandidaten mede te bepalen.

Onverenigbaarheid van functies

Bestuursfuncties, het lid zijn van een financiële commissie of de verkiezingscommissie is onverenigbaar met het lidmaatschap van een vertegenwoordigend lichaam op overeenkomstig niveau.

Verhouding politieke vertegenwoordigers en de Provinciale regios

De LPF vertegenwoordigers leggen politieke verantwoording over het gevoerde beleid af aan het bestuur van de Provinciale Regio.

De algemene vergadering van de Regio beoordeelt jaarlijks het verslag van de LPF fracties of bestuurders in de Provinciale Staten.

Verhouding LPF Bestuur en Provinciale regios

Indien, naar het oordeel van het landelijk LPF Bestuur in De Provinciale Regio een onwerkbare situatie ontstaat of is ontstaan, kan het landelijk LPF Bestuur de algemene vergadering van de Provinciale Regio laten bijeenroepen. Het landelijk LPF Bestuur kan verder alle maatregelen nemen om de Provinciale Regio weer volgens de regels te laten functioneren.

VRAGEN ??

Mail naar: yvdkrieke@hetnet.nl of vragen@pimfortuyn.nl

UITSLUITEND FAXEN NAAR: 010 789 11 41

Wanneer u zich ook op de website wilt presenteren dient u onderstaand formulier en bijlages tevens als Worddoc. te sturen naar kandidatuur@pimfortuyn.nl. Deze mails worden dan per provincie op de site geplaatst.

Formulier kandidaatstelling Bestuur LPF Provinciale Regio

Kandidaatstelling voor (1 of meer hokjes voor functies zwart maken)

Ik geef al of niet toestemming publicatie.

OS Voorzitter

OS Penningmeester

OS Secretaris

OS Lid

OS Akkoord met publicatie van formulier en bijlagen op LPF website

LPF Lidnummer : (volledig nummer incl. begin maand, zie kaart.)

Naam :

Adres :

Woonplaats :

Geboortedatum :

De ondergetekende verklaart:

Doelstellingen en programma van LPF te onderschrijven,

Geen extremistische opvattingen aan te hangen of uit te dragen.

Geen maatschappelijke functie of activiteit te vervullen of te hebben vervuld die het aanzien van LPF als geheel kunnen schaden of waardoor de integriteit van de bestuursfunctie in het geding kan zijn.

Plaats: Datum: Ondertekening:

..... ...//2002 .

(kandidaatstelling is uitsluitend geldig wanneer dit is vergezeld van bijlage 1 en 2)

GEBRUIK ALLEEN DE AAN U VERSTREKTE FORMULIEREN

Bijlage 1, maximaal 1 A4

Korte CV

Opleidingen

Werkervaring

Bestuurderservaring

Bijlage 2, maximaal 1 A4

Motivatie en ambitie

Motivatie LPF lidmaatschap.

Eigen idee over de ambitie en rol van de LPF Provinciale Regio

Ambitie als bestuurder van de LPF Provinciale Regio:

FORMULIEREN DIENEN UITERLIJK WOENSDAG 12 SEPTEMBER IN ONS BEZIT TE ZIJN !!