---

Brieven aan de Kamer
---

Extra verbindingseenheid naar Macedonië

27-08-2002

In aanvulling op onze brief van 21 augustus jl. informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, over de tijdelijke versterking van het Nederlandse verbindingsdetachement in Task Force Fox met negentien militairen.

In onze brief van 21 augustus hebben wij u ingelicht over de gevolgen van het besluit van de NAVO om voor de tijdelijke verkiezingswaarnemers in Macedonië medische evacuatie en extractie in noodsituaties te verzorgen, overeenkomstig de regeling voor de waarnemers van de OVSE en EUMM die al langer ter plaatse zijn.

De ondersteuning van deze waarnemers kan zich, zoals gemeld, in voorkomend geval uitstrekken tot buiten de voormalige crisisgebieden waar TFF thans voornamelijk actief is. De commandant van Task Force Fox heeft geconcludeerd dat een tijdelijke uitbreiding van zijn huidige verbindingscapaciteit noodzakelijk is om in staat te zijn in heel Macedonië contact te kunnen houden met zijn eenheden. Nederland is als lead nation verantwoordelijk voor de verbindingen vanuit het brigadehoofdkwartier naar de onder bevel gestelde eenheden. Tegen deze achtergrond is besloten negentien militairen en bijbehorend materieel voor enkele weken naar Macedonië te sturen. De additionele uitgaven die gemoeid zijn met deze versterking kunnen worden geaccommodeerd binnen de huidige begroting voor de Nederlandse deelneming aan Task Force Fox.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. A.H. Korthals

Nieuws Ministerie van Defensie