Gemeente Rijswijk

LOGOZAGT.GIF (9997 bytes) Gemeenteberichten
22 augustus 2002


* Aanzienlijke schade in Beroun na overstroming
* Vakantie Sociaal Raadsman

* Administratief banenplan (her)intredende vrouwen
* Herfstpop 2002

* Bekendmaking inspraakproject

* Geen grofvuil

* Aanvraag kapvergunningen

* Verleende kapvergunningen

* Bouwaanvragen en -meldingen

* Bouw- en sloopvergunningen

* Wet milieubeheer

* Vrijstelling artikel 50, lid 4 Woningwet
* Openbare bekendmaking

* Lozingsheffing

* Holland Papier Biënnale

* Opening stadhuis

Aanzienlijke schade in Beroun na overstroming

Met man en macht wordt in Beroun gewerkt aan het schoonmaken van de stad. Een groot deel van het historische centrum van de Tsjechische zusterstad van Rijswijk heeft vorige week drie dagen lang onder meters water gestaan, nadat de twee rivieren, die pal langs het centrum lopen, buiten hun oevers traden na hevige regenval. Sinds vorige week donderdag is het water langzaam gezakt, waarna een dikke laag modder achterbleef. De schade is aanzienlijk. Bedragen wil het gemeentebestuur van Beroun nog niet noemen, maar zeker is dat het herstel vele miljoenen kronen zal kosten. Sinds afgelopen weekeinde konden de eerste, veelal oudere geëvacueerden hun beschadigde woningen weer in. Mede dankzij de snelle evacuatie vorige week dinsdag zijn geen slachtoffers gevallen.

Beroun, dat op amper 30 kilometer van Praag ligt, likt zijn wonden na de ernstigste overstromingen sinds mensenheugenis. Nu het waterpeil is gezakt, kan een eerste inventarisatie gemaakt worden van de schade aan het centrum van de stad. De binnenstad ligt lager dan de overige delen van Beroun en werd daarom een makkelijke prooi voor de enorme watermassa afkomstig uit de rivieren Berounka en Litavka. Op sommige plekken in de stad stond het water ruim twee meter hoog. Het onlangs gerenoveerde stadhuis, maar ook alle woningen en winkels aan het plein in de binnenstad zijn in veel gevallen zwaar beschadigd. Een zorginstelling voor bejaarden, jaren terug met steun uit Rijswijk gebouwd, moest worden ontruimd, evenals het grote hotel Litava en talloze woningen in en rondom het centrum. De geëvacueerden hebben dagenlang onderdak gevonden in scholen en sportzalen. Inmiddels is iedereen weer naar huis teruggekeerd.

Voetgangersbrug
Naast de enorme schade aan gebouwen en hun inventaris is ook de voetgangersbrug, die het centrum verbindt met het station van Beroun, in het kolkende water van de Berounka verdwenen. Een andere, eeuwenoude, brug die over een zijtak van de rivier loopt, is zwaar beschadigd.
De bevolking van Beroun is sinds vorige week vrijdag onafgebroken bezig het stadscentrum schoon te maken. De talloze kelders worden leeggepompt en woningen, winkels en straten moddervrij gemaakt. Volgens de laatste berichten die de werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega heeft ontvangen, neemt het leven weer enigszins zijn normale gang. Alle wegen zijn opengesteld en het stadscentrum is weer helemaal vrijgegeven. Zo werd afgelopen weekeinde ook de altijd drukbezochte markt gehouden, zij het in beperkte omvang.

De werkgroep stedenband gaat mogelijk nog deze week naar de getroffen zusterstad om zich op de hoogte te laten stellen van de schade. Indien daartoe een verzoek komt van het gemeentebestuur van Beroun, zal bekeken worden welke verdere hulp geboden kan worden. Afgelopen woensdag werd met Rijswijks geld een gaarkeuken ingericht voor de geëvacueerden en hulpverleners.

Terug naar top

Vakantie Sociaal Raadsman

Het Bureau Sociaal Raadsman is wegens vakantie van de Sociaal Raadsman gesloten tot maandag 26 augustus 2002.
Uitsluitend in dringende gevallen kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bellen met het Instituut Sociaal Raadslieden Den Haag, telefoon 070-3537420 of het het Bureau voor Rechtshulp te Den Haag, telefoon 070-3560014.

Terug naar top

Administratief banenplan
(her)intredende vrouwen

Sinds 1990 organiseert de gemeente Rijswijk met veel succes een administratief banenplan voor (her)intredende vrouwen.

Waarom?
In de praktijk blijkt dat vrouwen, die een aantal jaren geen werk buitenshuis hebben gehad (bijvoorbeeld in verband met de verzorging en opvoeding van kinderen), moeilijk aan de slag komen. Veelal ontbreekt het hen aan werkervaring en voldoende opleiding, waardoor zij bij sollicitaties buiten de boot vallen.

Wat houdt het banenplan in?
Het banenplan biedt een aantal vrouwen de mogelijkheid om gedurende zes maanden, vier dagdelen per week (09.00 uur tot 12.30 uur) een opleiding te volgen in de administratieve richting. De opleiding start in het najaar van 2002 en bestaat uit:

* toetsenbordvaardigheden

* kantoorautomatisering

* Nederlandse taal

* praktische beroepsvorming (telefoontraining, postbehandeling, archiveren, coderen, notuleren, communicatieve vaardigheden)
* sollicitatietraining

Baangarantie

Aansluitend, als u daar zelf niet in slaagt, zoekt de gemeente Rijswijk voor u een tijdelijke, betaalde baan. Met deze baan kan de benodigde werkervaring worden opgedaan, om vervolgens door te stromen naar een vaste baan.

Voor wie is het banenplan bedoeld?
Het banenplan is bedoeld voor vrouwen die:

- in de gemeente Rijswijk wonen;

- een opleiding op mavo-niveau hebben;

- een goede beheersing van de Nederlandse taal hebben. Vrouwen die een uitkering van de gemeente Rijswijk ontvangen hebben voorrang.

Geïnteresseerd en geen uitkering van de gemeente?

Speciaal ook voor vrouwen die geen uitkering van de gemeente ontvangen, maar wel aan de bovengemelde voorwaarden voldoen en graag in de administratieve richting willen werken, verzorgt de gemeente een opleiding die hun kansen op de arbeidsmarkt sterk kan vergroten. Deze opleiding start waarschijnlijk in januari of februari 2003 en heeft ongeveer dezelfde inhoud als die van het banenplan. Het verschil hiermee is dat de gemeente u geen baan kan garanderen, wel wordt gezorgd voor deskundige hulp bij het vinden van een geschikte baan. En, als dat laatste toch een te grote stap voor u is, kunt u in de meeste gevallen eerst de benodigde werkervaring opdoen op een (betaalde) werkervaringsplaats.

Belangstelling?

Print bijgaande antwoordstrook uit en stuur deze, volledig ingevuld, vóór 12 september 2002 naar:

Gemeente Rijswijk
Afdeling Sociale Zaken
t.a.v. mw. C. Schouwenaars
Antwoordnummer 1214
2280 VB Rijswijk.
(Postzegel plakken is niet nodig)

Antwoordstrook

---
Bureau Activering
T.a.v. mw. C. Schouwenaars
Ja, ik heb interesse voor een voorlichtingsochtend of een gesprek over

0 het banenplan (her)intredende vrouwen

0 de andere administratieve opleiding

Naam:.................................................................
---

Adres:

---

---

Postcode:.................. Rijswijk

Telefoon:.......................................

Geboortedatum:..............................

Ontvangt u een uitkering van de Sociale Dienst?

0 ja 0 nee

Staat u ingeschreven bij het arbeidsbureau?

0 ja, sinds ............... 0 nee



Herfstpop 2002

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat op 13 augustus 2002 vergunning is verleend voor het houden van "Herfstpop 2002", een muziek- en dansfestijn, op zaterdag 21 september 2002, van 19.00-23.00 uur.
Dit festijn zal worden gehouden op het braakliggend terrein (Strijp 2) aan de Schaapweg te Rijswijk.
De vergunning ligt vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.
Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen het verlenen van deze vergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij het College van burgemeester en wethouders van Rijswijk (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk)
Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via tel. 070 - 3959 318.

Terug naar top

Betreft dakopbouw Regentesselaan
Bekendmaking inspraakproject

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat het volgende project is ingediend:

* Leeuwendaal: het gedeeltelijk vergroten van een woning met een dakopbouw op het perceel Regentesselaan 8.

Voordat het bouwplan in het kader van artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (inclusief het verzoek om vrijstelling) ter inzage wordt gelegd, krijgt u in het kader van de Algemene Inspraakverordening Rijswijk 1994 gelegenheid zich te laten informeren over dit project.
U kunt hiertoe het project inzien met ingang van 23 augustus tot en met 5 september 2002 bij de sectie Communicatie, kamer 77 (op werkdagen geopend van 8.30-14.00 uur), Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk.
Gedurende de termijn van ter inzage legging kan eenieder schriftelijk zijn zienswijzen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH te Rijswijk. De op grond van artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ingekomen reacties en de resultaten hiervan worden betrokken bij de verdere besluitvorming.
Nadat de inspraakprocedure is afgerond wordt afhankelijk van het resultaat van de inspraak het bouwplan op grond van artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gedurende vier weken ter inzage gelegd. Deze ter inzage legging wordt later aangekondigd.

Terug naar top

Geen grofvuil

In de zomerperiode wordt tot en met 1 september geen grofvuil op afroep ingezameld door Avalex.

Wel kunt u op vertoon van uw toegangspasje het grofvuil zelf inleveren bij het afvalbrengstation aan de Populierlaan 1. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur (vergeet uw toegangspasje niet!).

Terug naar top

Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn aangevraagd:

* Cymbaalstraat 12

1 grove den wegens te forse groei en schaduwwerking Aangevraagd door v. Rooyen


* Nansenstraat 3

1 grove den wegens te forse groei
Aangevraagd door L.M. van Dijk


* Beetslaan 158

1 berk wegens scheefstand en gevaar voor omvallen Aangevraagd door M.M.A. Sloot-Jongbloed


* Dr. v.d. Knaaplaan 8

1 conifeer wegens herinrichting van de tuin en te dichte stand op de gevel
Aangevraagd door Chr. Gerf. Mariakerk, pastorie


* Lange Kleiweg 137
Groep bomen van 25 stuks met de soorten essen, esdoorns, elsen, lijsterbessen en eiken (uitgegroeid bosplantsoen) wegens het plaatsen van mobiele units.
Aangevraagd door TNO


* Jaagpad 124
3 coniferen wegens te forse groei en schaduwwerking Aangevraagd door Maassen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder telefoonnummer 395.92.74



Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend:

Per 22 augustus 2002:

* Thierenskade 68

1 kastanje wegens te forse groei



* Nassaukade 40

1 conifeer wegens schaduwwerking



* Regentesselaan 75

1 appelboom wegens gebrek aan vitaliteit


* Regentesselaan 11

1 spar wegens te forse groei



* Hoornbruglaan 52

1 berk wegens herinrichting van de tuin


* Hoornbruglaan 9

1 conifeer wegens schaduwwerking



* Nansenstraat 6

1 esdoorn wegens te dichte stand op de muur
* Wilhelminalaan

11 sierkersen wegens gebrek aan vitaliteit

Er wordt een herplantplicht opgelegd voor 14 bomen op grond van artikel 4.5.8. van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk
1999.
Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.
Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij het College van burgemeester en wethouders (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk). Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via tel. 070 - 3959 274.

Terug naar top

Bouwaanvragen en -meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen zijn ontvangen:

* het vervangen van een raamkozijn voor een deurkozijn te: J. H. Snijderschool Daniël Catterwijckstraat 6; ingediend: 06-08-2002;
* het veranderen van een woning te: Dr. N. Adrianistraat 7; ingediend: 06-08-2002;

* het vergroten van een woning te: Paulus Potterlaan 1; ingediend:
01-08-2002;

* het herstellen van gevelmetselwerk te: Strijplaan 441; ingediend:
15-08-2002.




Bouw- en sloopvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 22 augustus 2002, voor eenieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van
09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* het oprichten van een scooter/rolstoelberging aan de Minister Verschuurlaan 81, verleend en verzonden: 15 augustus 2002

Tevens zijn volgende meldingen geaccepteerd :

* het oprichten van een kweekkas aan de Lange Kleiweg 120, Kavel 85, verleend en verzonden: 15 augustus 2002;

* het oprichten van een dakkapel aan de C. Schellingerlaan 5, verleend en verzonden: 15 augustus 2002.

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305,
2280 HH Rijswijk.


Terug naar top

Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat in de periode van 1 juli
2002 tot en met 31 juli 2002 voor de volgende percelen een kennisgeving als bedoeld in artikel 8.41, eerste lid, van de Wet milieubeheer is ingediend;

Besluit horeca-, sport-en recreatie-inrichtingen milieubeheer: Amperelaan 3, Prins Johan Friso Promenade 128-130 Besluit woon en verblijfsgebouwen milieubeheer: Dr. H. Colijnlaan 341
Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer: Patrijsweg 72 en 76.



Vrijstelling artikel 50, lid 4 Woningwet

De burgemeester van de gemeente Rijswijk brengt ter openbare kennis dat door DSW Rijswijk & O./De Sionsgaerde, een aanvraag is ingediend voor het oprichten van een kantoor en werkruimte op het perceel plaatselijk bekend Van Rijnweg 1a.
Voor het gebied, waarbinnen de aanvraag is gelegen, geldt een voorbereidingsbesluit. Daar het bouwplan niet in strijd is met het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan of met de in voorbereiding zijnde herziening daarvan en in overeenstemming met het geldend bestemmingsplan Rijswijk Zuid kunnen burgemeester en wethouders de bouwvergunning op grond van artikel 50, lid 4 van de Woningwet verlenen en maken van dit voornemen hierbij melding. De bouw - en situatietekeningen liggen met ingang van 22 augustus 2002 vier weken ter inzage bij de sectie Bouw - en Woningtoezicht, afdeling Vergunningen en Handhaving, kamer 008, de Bruyn Kopsstraat 4 (dependance gemeentehuis) tijdens de openingsuren van 8.30 tot 12.00 uur.
Gedurende deze termijn kan eenieder zijn /haar zienswijze omtrent de aanvraag schriftelijk kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. Gedurende deze termijn kan eenieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders.

Terug naar top

Openbare bekendmaking

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen het volgende mede: In het kader van het gereed komen van de renovatie van het winkelcentrum "In de Bogaard" en het Masterplan Oud-Rijswijk is geconstateerd, dat door derden gedrukte stukken (onder meer reclamefolders en aankondigingen van evenementen) onder het publiek worden verspreid. Dit leidt tot een aanzienlijke vervuiling van de openbare ruimte ter plaatse van het winkelcentrum "In de Bogaard" en winkelcentrum "Oud Rijswijk".
Op 12 februari 2002 is door het college daarom, met toepassing van artikel 2.1.3.1 van de "Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 1999", het Uitvoeringsvoorschrift nr. 13/02 van de "Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 1999" vastgesteld. Daarbij worden aangewezen als wegen of weggedeelten waar het verspreiden van gedrukte stukken verboden is:

* Bogaardplein;

* Prins Constantijnpromenade;

* Prins Johan Frisopromenade;

* Prins Willem Alexanderpromenade;

* Prinses Beatrixlaan, het gedeelte gelegen ter hoogte en aan de zijde van het winkelcentrum "In de Bogaard";
* Steenvoordelaan, het gedeelte gelegen ter hoogte en aan de zijde van het winkelcentrum "Inde Bogaard")

* Generaal Spoorlaan ( gedeelte gelegen ter hoogte en aan de zijde van het winkelcentrum "In de Bogaard";

* Sir Winston Churchilllaan, het gedeelte gelegen ter hoogte en aan de zijde winkelcentrum "In de Bogaard";

* Herenstraat;

* Schoolstraat; het gedeelte tussen de Steenlaan en de Laan Hofrust;
* Willemstraat, het gedeelte tussen Lindelaan en Herenstraat;
* Kerklaan, het gedeelte tussen Herenstraat en Nobelaerstraat;
* Tollensstraat;

* Tollensplein

Dit besluit is bekendgemaakt op 13 februari 2002 door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie van de Stafafdeling Bestuursondersteuning en Communicatie van de Gemeente Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2.
De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 14.00 uur.



Lozingsheffing

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend voor welk perceel zij een ontheffing ingevolge de Wet milieubeheer hebben verleend:
1. Geestbrugkade 38, het in het gemeentelijk riool brengen van gezuiverd afvalwater afkomstig uit een grondwatersanering.

Ter bescherming van het milieu en het rioolstelsel zijn aan bovengenoemde lozingsontheffing diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.

Ter inzage-legging
De lozingsontheffing onder nummer 1 ligt vanaf heden gedurende zes weken (tot en met 3 oktober 2002) ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, gevestigd aan de De Bruyn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op alle werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55, van 17.00 tot 20.00 uur. Inlichtingen over de ter inzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, via telefoonnummer 070-3959870.

Beroep
Tegen de lozingsontheffing kan vanaf heden gedurende zes weken ( tot en met 3 oktober 2002) beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag worden ingediend. Beroep kan uitsluitend worden ingediend door degene die zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking heeft ingediend, dan wel kan aantonen hiertoe redelijkerwijs niet in de gelegenheid te zijn gesteld. Degene die een beroep indient, kan tevens bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.



Tot en met 8 september in Museum Rijswijk
Holland Papier Biënnale

Negentien internationale beeldend kunstenaars laten op de vierde Holland Papier Biënnale werken zien die zijn vervaardigd in uiteenlopende technieken uit alle mogelijke soorten papier. Hoewel deze kunstenaars verschillende achtergronden hebben (schilder-, teken- en beeldhouwkunst, grafiek, textiel, design en zelfs film) zijn zij in de loop van hun carrière gefascineerd geraakt door het materiaal papier. Door zijn souplesse, kracht, transparantie en fragiliteit is papier voor hen een onuitputtelijke bron van expressiemogelijkheden.

Er wordt werk getoond van onder anderen Misch Kohn, een van de meest oorspronkelijke figuren van de Noord Amerikaanse prentkunst. Opgeleid als graficus met een specialisatie in diepdruk, maakt hij nu unieke werken die bestaan uit een combinatie van geschept papier met chine collé prenten in verschillende drukprocessen. Ook Mariëlle van den Bergh gebruikt Chinees papier voor haar grote objecten. Door de transparantie en gewichtloosheid van het materiaal is het uitermate geschikt om uitdrukking te geven aan haar mysterieuze bouwsels, die, begeleid door licht en geluid, door de ruimte lijken te zweven. De werken van Karin Muhlert daarentegen zijn klein en compact. Opgebouwd uit laagjes recycled papier vormt zij objecten, die geïnspireerd zijn door de natuur langs de Schotse kust. Een andere deelnemer, Vito Capone, maakt zelf papier, dat hij vermengt met materialen als riet, katoen en hennep. Zijn boeken lijken op eeuwenoude folianten, waarvan de bladen beschreven zijn met universele tekens. De van oorsprong Chinese Zhanhong Liao gebruikt de boekvorm op geheel andere wijze. Van verschillende soorten papier, stof, blaadjes, foto's en schilderingen maakt zij dagboeken waarin zij verslag doet van haar leven tussen twee culturen. Ook Paul Johnson maakte 'eenmalige' boeken toen hij met met papier begon te werken, maar deze ontwikkelden zich al snel tot unieke pop-up boeken en papiersculpturen van beschilderd aquarelpapier.

Installaties
Op de Holland Papier Biënnale 2002 zijn drie installaties te zien. De Japans-Deense kunstenares Yuko Takada Keller weeft een ijle, ruimtevullende structuur van draden en stukjes transparantpapier. Mathijs Stegink wil met zijn installatie de verwarrende relatie aantonen tussen schrift en drager, tekst en betekenis. De derde installatie werd gebouwd door filmmaker-beeldhouwer Dan Geesin gedurende de eerste twee weken van juli tijdens de openingsuren van het museum. Van karton stelde hij een humoristische en cartooneske wereld samen op ware grootte.

Het boek Tijdloos Papier
Zoals gebruikelijk verschijnt bij de Holland Papier Biënnale 2002 weer een bijzondere publicatie, getiteld `Tijdloos Papier'. Samensteller van het boek is Peter Gentenaar die samen met vormgever Loes Schepens ook de boeken bij de drie vorige papierbiënnales verzorgde. Het boek uit 1998 (Papier & Vuur) werd bekroond met de European Design Annual Award en het boek uit 2000 (Papier & Water) was één van de Bestverzorgde Boeken van Nederland.
In het boek `Tijdloos Papier' belichten twaalf experts op het gebied van papier verschillende aspecten van papier op historisch en technisch gebied. Aan de orde komen ondermeer: de ontwikkeling van boekrol tot boek, de herontdekking van papyrus, de geschiedenis van Javaans bastpapier, de eerste papiermolen in de Verenigde Staten, bewegende prentenboeken, houtvrij papier, de veroudering van papier en savannepapier uit Zimbabwe.
Tevens worden in het boek de werken getoond van de 19 kunstenaars, die deelnemen aan de tentoonstelling.Tijdens de Holland Papier Biënnale
2002 is in het Museum Rijswijk tevens een winkel ingericht met een uitgebreid assortiment van boeken over papier en papierkunst, vellen handgemaakt papier en kleine kunstvoorwerpen.
(Tijdloos papier verschijnt bij Uitgeverij Compres bv, Leiden. ISBN
90-73803-03-09; 240 pagina's. Verkoopprijs ¤ 49,95.)

De Papiermarkt
Ter afsluiting van de Holland Papier Biënnale 2002 wordt op zondag 8 september van 12.00-17.00 uur een grote papiermarkt georganiseerd in en bij het Museum Rijswijk. Een groot aantal kunstenaars en papiermakers presenteren zich met hun producten en tevens worden demonstraties verzorgd.

Openingstijden van het Museum Rijswijk: dinsdag tot en met zondag van
12.00-17.00 uur, maandag gesloten.
Meer informatie: www.museumryswyk.nl.

Terug naar top

Openingstijden stadhuis

Gemeentehuis Rijswijk
Generaal Spoorlaan 2,
Postbus 5305,

2280 HH Rijswijk.
Telefoon 070-3959911.
Fax 070-3959588.
Internetadres: http//www.rijswijk.nl
E-mailadres: Stadhuis@rijswijk.nl

Openingstijden:
Afdeling Burger-, Woon- en Zorgzaken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -14.00 uur en donderdag van 17.00 -19.00 uur. Team Communicatie van maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur. Gemeentearchief van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur. De afdeling Sociale Zaken van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur.
De overige afdelingen in het stadhuis zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -12.30 uur.

Terug naar top



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.