Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Haarlem, 27 augustus 2002

Productie geneesmiddelen door zorgverzekeraars verbazingwekkend

Bogin pleit al jaren voor lagere geneesmiddelenprijzen

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) in Haarlem heeft met verbazing kennis genomen van recente berichtgeving dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat starten met de productie van generieke (d.w.z. octrooivrije) geneesmiddelen. Bogin onderhoudt intensief contact met ZN, onder meer over de hoogte van geneesmiddelenprijzen in Nederland. Bogin stelt dat de te hoge geneesmiddelen-prijzen met name een gevolg zijn van de wet- en regelgeving van de overheid. De Bogin wil al jaren lagere marktprijzen voor generieke geneesmiddelen.

Niet realistisch

Voorzitter Bogin, drs. Frank Bongers: De plannen van ZN om zelf de productie ter hand te nemen om geneesmiddelenprijzen te doen dalen, lijken ons niet realistisch. ZN heeft geen expertise wat betreft productie en logistiek, ook ontbeert zij vooralsnog de nodige kennis. Bovendien is de poging weinig zinvol als de huidige wet- en regelgeving en daarmee het systeem van margeconcurrentie onveranderd blijft. Het prijsverschil tussen een merkgeneesmiddel en de generieke versie is niet groot als gevolg van wet- en regelgeving. Dit dwingt de geneesmiddelenmarkt tot margeconcurrentie, zodat fabrikanten moeten concurreren op basis van bonussen en kortingen in plaats van op prijs. De regelgeving - waaronder het systeem van vaste vergoedingslimieten (GVS) - heeft dit in de hand gewerkt, stelt Bongers. Een fabrikant kan zijn prijs wel verlagen, maar hij zal hiermee geen afzet realiseren, aangezien dit voor alle andere marktpartijen financieel niet interessant is.

Zorgverzekeraars steunen

Bongers: Alleen door het opheffen van de belemmeringen in huidige wet- en regelgeving kan een einde aan margeconcurrentie worden gemaakt. Bogin heeft voorstellen gedaan die kunnen leiden tot prijsverlaging, op voorwaarde dat de plannen voor deregulering daadwerkelijk worden doorgevoerd en de zorgverzekeraars de door de overheid toebedeelde taken gaan uitoefenen. Bogin is al jaren bereid mee te werken aan lagere prijzen voor generiek en wil zorgverzekeraars steunen bij het formuleren van eigen beleid om lagere prijzen te realiseren.