Fontys


dinsdag 27 augustus 2002

Nieuwe directeur bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg De Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen heeft drs. J.W.M. Buys benoemd tot directeur van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Mevrouw Buys is momenteel rector van het Sint-Janslyceum in s-Hertogenbosch.

De nieuwe directeur van Fontys Lerarenopleiding Tilburg wordt tevens regievoorzitter van de Fontys-lerarenopleidingen VO/BVE. In deze functie zal mevrouw Buys verder vorm geven aan het reorganisatieproces dat het laatste jaar bij de Fontys Lerarenopleidingen is doorgevoerd. Deze reorganisatie betrof niet alleen een ingrijpende verandering van de onderwijsorganisatie, maar ook het ontwikkelen en implementeren van een nieuwe onderwijsvisie op het leraarschap.

Mevrouw Buys studeerde in 1985 af in de Nederlandse taal- en letterkunde. Vanaf 1971 was zij werkzaam in het voortgezet onderwijs waar zij een brede ervaring heeft opgedaan als docent, schoolleider en bestuurder. Daarnaast is zij lid geweest van een groot aantal adviesraden en commissies, waaronder voorzitter van de visitatiecommissie van de HBO-Raad voor de lerarenopleiding beeldende vakken. Mevrouw Buys volgt drs. J. Combijn op; hij werd deze maand benoemd tot secretaris van Fontys. De benoemingsdatum van mevrouw Buys zal in nauw overleg tussen alle betrokkenen worden vastgesteld.

Vooruitkijkend op haar nieuwe functie zegt zij: Een studentenvertegenwoordiger bracht tijdens een gesprek in dat de grootste valkuil voor de nieuwe directeur zou zijn de studenten uit het oog te verliezen. Daar hoeven ze bij mij niet bang voor te zijn. De echte inspiratie voor mijn werk in het onderwijs heb ik altijd uit leerlingen gehaald. Bovendien zijn zij uitstekende adviseurs. Wie de aantrekkingskracht van de lerarenopleiding wil vergroten zal bij studenten, maar ook bij leerlingen uit het voortgezet onderwijs te rade moeten gaan.

Het Fontys mobiliteitsbeleid - ingevoerd in 2000 tijdens het reorganisatieproces genaamd Winterlied - houdt in dat elke vier tot vijf jaar een deel van het Fontys management in nieuwe functies wordt geplaatst; ook kunnen externe kandidaten benoemd worden. In de periode tussen juni en oktober 2002 zullen volgens de huidige planning een tiental managers van functie veranderen.