Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 37

Een jaar na 11-09
Media criminaliseren islam

Uit onderzoek van het Landelijk bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie blijkt dat de negatieve reacties ten aanzien van moslims sinds de aanslag op de WTC-torens sterk zijn toegenomen. Vooral jonge moslims voelen zich onveilig getuige na de ramp opgerichte jongerengroepen als 'benjijbangvoormij?' en 'De Nieuwe Beweging'. Hebben de media de islamofobie aangewakkerd door een stortvloed aan negatieve en vaak onjuiste berichtgeving? TUMULT organiseert op woensdag 11 september om 20.00 uur een debat in Hofman Café Janskerkhof 17a in Utrecht.

Jan Tromp, redacteur De Volkskrant, zal het panel, bestaande uit : Radi Suudi, politicoloog en publicist, Michiel Smis, docent massacommunicatie Hogeschool Utrecht, Fac. Communicatie en Journalistiek, en Ayaan Hirsi Ali, politicoloog Wiardi Beckman Stichting en moslim, uitdagen.

Twee dagen na de ramp berichtten de media over een groep Marokkaanse jongeren in Ede die feestend over straat zouden zijn gegaan om de aanslagen te vieren. Achteraf bleken de jongeren de politie te tarten. Een week later publiceerde het weekblad Contrast een enquête waaruit bleek dat bijna 48% van de moslims in Nederland begrip zou opbrengen voor de aanslagen. Professor Leemhuis, hoofddocent Arabische Talen en Islam, zegt op NOS-nieuws.nl over deze enquête. 'Onzin natuurlijk. Die uitkomst is het gevolg van het feit dat de meeste allochtonen, net als veel Nederlanders, het verschil tussen begrip tonen voor en begrijpen niet kennen. Uit dezelfde enquête kwam naar voren dat 67 procent de aanslagen veroordeelt. Dat strookt natuurlijk niet met elkaar. Uiterst schadelijk voor de beeldvorming allemaal.' Deze opsomming schetst inderdaad het vermoeden dat de media de islamofobie hebben aangewakkerd. Gaan journalisten vooringenomen te werk? Hebben ze te weinig kennis van de islam? Of hebben de media niet zo'n invloed op de beeldvorming? Moeten de moslims zelf veel meer verantwoordelijkheid nemen voor een juiste berichtgeving?

TUMULT & Miramedia & Sisu