Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IT-afdeling ondergewaardeerd door directie

Eindhoven, 27 augustus 2002. Uit recent onderzoek onder Nederlandse directies blijkt dat de IT-afdeling beschouwd wordt als de minst belangrijke afdeling van de organisatie. Een verrassende conclusie, aangezien deze directies wel van mening zijn dat een IT-gerelateerd onderwerp als internetbeveiliging een zeer kritisch karakter heeft. Ruim 80% van de ondervraagde directieleden ziet namelijk inbraak op bedrijfskritische informatie vanuit het Internet èn de eigen organisatie als een (bedrijfs)risico.

Het meeste belang wordt gehecht aan de afdeling Verkoop, gevolgd (in volgorde van belangrijkheid) door Productie, Marketing en Communicatie, Financiën, Personeelszaken en Automatisering. Bij organisaties met meer dan 200 medewerkers ligt de waardering voor de IT-afdeling hoger. Deze resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek onder directies van Nederlandse organisaties met 50 tot 500 medewerkers. In totaal zijn 160 bedrijven ondervraagd. Het onderzoek is uitgevoerd door Heliview Marketingservice in opdracht van Internet Service Provider VIA NET.WORKS.

Risico
Ed ten Houten, Algemeen Directeur van VIA NET.WORKS Nederland, ziet de onderwaardering van de IT-afdeling als een risico. "Internet is inmiddels diep geworteld in ons leven en werken. Als communicatiemiddel is het niet meer weg te denken. Bedrijfsinformatie kan via Internet aan iedereen in de wereld beschikbaar gesteld worden. Internet verhoogt de productiviteit van organisaties, maar heeft ook een gevaarlijke keerzijde. Hackers en virussen vormen een grote bedreiging. Ze kunnen systemen plat leggen, informatie onderscheppen en misbruiken. Als de internetbeveiliging niet goed geregeld is kunnen organisaties grote schade oplopen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin het imago van een bedrijf in enkele uren totaal verwoest werd. In dit internettijdperk is de IT-afdeling juist heel belangrijk. Zij moeten zorgen voor een gefundeerd securitybeleid en securitymaatregelen om bedrijfsinformatie te beschermen."

Structureel overleg
Het lage belang voor IT-afdelingen bij directies valt niet te wijten aan het overleg tussen beide groepen. Maar liefst 75% van de respondenten geeft aan dat er een redelijk structureel overleg plaatsvindt met de IT-afdeling; 22% geeft aan dat er incidenteel en zelden gepland overleg is. Slechts 4% van de ondervraagde directieleden geeft aan dat er géén sprake is van structureel gepland overleg met de IT-afdeling. In de industriebranche beoordeelt men de mate van structureel overleg het laagst (40% incidenteel of niet gepland).

Bestedingsvrijheid IT Manager
Het overleg zorgt daarnaast voor een interessante trend in de bestedingsvrijheid van de IT Manager. Indien het overleg structureler van aard is, heeft de IT Manager vaker volledige vrijheid in zijn budgetallocatie. Is er sprake van incidenteel overleg, dan worden de bestedingen vaker op ad hoc basis vastgesteld. Slechts 19% van de respondenten geeft aan dat hun IT-afdeling, op basis van een vooraf vastgesteld budget, volledige bestedingsvrijheid heeft. Bij bijna de helft (45%) dient de IT-afdeling voortdurend toestemming te vragen voor feitelijke investeringen, ondanks dat er sprake is van een vooraf vastgesteld budget. In maar liefst 35% van de organisaties is er zelfs helemaal geen sprake van een feitelijk automatiseringsbudget en worden uitgaven derhalve op ad hoc basis vastgesteld.


---
Over VIA NET.WORKS
VIA NET.WORKS Inc. (Nasdaq en EASE: VNWI) is een internationale aanbieder van internetoplossingen, met kantoren in Noord-Amerika en Europa. De lokale VIA-kantoren bieden een veelomvattend, schaalbaar en betrouwbaar pakket internetdiensten aan op het gebied van connectivity, hosting, security, messaging en professional services. Voor sommige diensten neemt VIA het beheer volledig van haar klanten over. VIA heeft haar eigen pan-Europese en transatlantische infrastructuur voor een snelle en juiste afhandeling van dataverkeer. Het hoofdkantoor van VIA bevindt zich op 12100 Sunset Hills Road, Reston, Virginia, USA, 20190. Voor meer informatie kunt u de website van VIA bezoeken op www.vianetworks.nl of een e-mail sturen naar pers@vianetworks.nl.

---

Voor meer informatie over dit persbericht:
Claudia Langner, Communication Manager VIA NET.WORKS Nederland Telefoon: 040 239 33 93, e-mail: clangner@vianetworks.nl

Serge van Rooij, Bex*van der Schans Public Relations adviseurs Telefoon: 040 294 52 52, e-mail: svrooij@bvdspr.nl