Gemeente Breda

27-08-2002

Bedrijvenenquête Breda in Bedrijf 2002

Begin september houdt de gemeente voor de vierde maal een Bedrijvenenquête. Ruim 1000 bedrijven ontvangen dan een uitgebreide vragenlijst. Op basis van de uitkomsten van de enquête wil de gemeente nagaan op welke onderdelen zij haar beleid en dienstverlening beter kan afstemmen op de wensen en behoeften van het bedrijfsleven. Door dit onderzoek krijgt de gemeente ook een actueel beeld van de ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. Het onderzoek bevat vragen vanuit algemeen beleid en disciplines zoals milieu, beheer en onderhoud van de openbare ruimte, economie en verkeer. De resultaten van de Bedrijvenenquête worden eind februari 2003 openbaar gemaakt, onder andere via een presentatie op de website van de gemeente Breda.

Deze bedrijvenenquête, die tweejaarlijks wordt gehouden, is uitgegroeid tot een instrument waarmee de gemeentelijke afdelingen gezamenlijk de klanttevredenheid van het bedrijfsleven kunnen meten. In totaal ontvangen ruim 1000 Bredase bedrijven vanaf begin september het verzoek om aan de Bedrijvenenquête 2002 mee te werken. Deze bedrijven zijn geselecteerd door een steekproef te trekken uit het Vestigingsregister.

De vragen in de enquête gaan enerzijds in op de situatie van het bedrijf, de directe omgeving en de toekomstplannen. Anderzijds vraagt de gemeente naar de ervaring en tevredenheid van de ondernemer over de gemeentelijke dienstverlening op het gebied van milieu, verkeer en vervoer, economie, communicatie en beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Ook zijn er in de enquête vragen opgenomen over de invulling van het gemeentelijk accountmanagement. De vragen zijn afgestemd met het Bredas Industrieel Contact (BIC), de Brabant-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Kamer van Koophandel voor West-Brabant (KvK). Door het samenbrengen van vragen van diverse gemeentelijke disciplines in dit onderzoek, hoeft de gemeente niet apart verschillende kleinschalige onderzoeken te houden. Dit werkt voor beide partijen tijd- en kostenbesparend.

Breda scoort hoog bij de landelijke en lokale onderzoeken wat betreft vestigingsomstandigheden, zoals blijkt uit de Benchmark Ondernemingsklimaat en de Economische Barometer. De barometer geeft inzicht in het economisch presteren van Breda en de regio en maakt het mogelijk om het Bredase economische beleid evenwichtiger te sturen, te managen en met partners hierover te communiceren. Vooral wat betreft het laatste aspect geeft de bedrijvenenquête belangrijke basisinformatie.

Breda, 27 augustus 2002