Korps: Limburg-Zuid, plaats: Sittard 27-08-2002 Sittard; notoire autodief opgepakt (JvKl; 16.30 u) Dinsdag , 27 augustus 2002

District Sittard

Sittard, notoire autodief opgepakt.

De politie van Sittard heeft een onderzoek afgerond naar de praktijken van 31-jarige notoire autodief. De man werd op 9 augustus 02 aangehouden kort nadat hij bij een garage aan de Rijksweg in Sittard een dure Jaguar had gestolen. Hij liet daarbij een in Eindhoven gestolen personenauto bij de betreffende garage achter. Een getuige zag de man enkele uren later in een vestiging van Mc Donalds, waarna hij kon worden aangehouden.

Onderweg naar het politiebureau bekende de man de beide autos te hebben gestolen. Op zijn aanwijzing werd de Jaguar aangetroffen in een parkeergarage in Roermond. De auto is inmiddels weer bij de eigenaar.

De man stond gesignaleerd in het opsporingsregister. Hij werd door de politie van Almelo gezocht voor een tasjesroof en voor de politie in Roermond voor een autodiefstal. Verder stonden er nog tal van geldboetes open voor een bedrag van circa 950 euro en moesten hem nog vonnissen worden betekend voor een gevangenisstraf van in totaal 3 jaar en 7 maanden wegens uiteenlopende feiten.

Uit het ingestelde rechercheonderzoek bleek verder dat de verdachte bij een groot aantal garagebedrijven in Zuid Nederland eveneens autos had gestolen. Meestal bezocht hij al dan niet alleen de showroom van de betreffende garages om tijdens zijn bezoek autosleutels weg te nemen en vervolgens er met een auto vandoor te gaan. Dat lukte onder andere bij garagebedrijven in Maastricht, Sittard, Roermond en Eindhoven.

Op 2 juni 02 onttrok de verdachte zich aan een controle van het Verkeers Handhavings Team op de A-79 te Heerlen. Een onopvallende motorsurveillant zag hem met een naar later bleek in Maastricht gestolen Mazda met gestolen Duitse kentekenplaten met een snelheid van 200 km per uur over deze weg rijden. Tijdens de achtervolging die ontstond trachtte de verdachte de politieman diverse malen van de weg te rijden. De verdachte reed zich vast toen hij van de autoweg afging en door Heerlen uiteindelijk op de Aletta Jacobsstraat een doodlopende weg inreed. Daar verliet hij de auto en rende weg. Een vrouw die bij hem in de auto zat kon worden aangehouden. Dit feit werd door de verdachte bekend. Als reden gaf hij op dat hij dacht dat de motorrijder tegen hem wilde racen.

Daarnaast wordt de man eveneens verdacht van een aanrijding met een politieauto in Klimmen op 27 juli. Ook hier werd gereden in een gestolen auto en verliet de dader na een achtervolging te voet de auto om vervolgens aan zijn aanhouding te ontkomen.

De verdachte werd na zijn voorgeleiding aan de Officier van Justitie en de Rechter Commissaris in gevangenhouding gesteld.