Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

27 augustus 2002

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00u in de perskamer van het stadhuis.


1. Karawanken/Oeral


Het college van burgemeester en wethouder ziet op dit moment af van uitgifte van grond ten behoeve van vervanging en uitbreiding van de huidige kinderdagopvang Jolie op de locatie Karawanken/Oeral (Lunetten). Reden is dat er geen sluitende exploitatie ontstaat. Mocht dit op termijn met andere voorstellen wel mogelijk blijken, dan zal het college opnieuw overwegen grond uit te geven.


2. Historische vereniging toch niet in voormalige stadhuis Vleuten de Meern

De Historische Vereniging Vleuten - de Meern kan niet gehuisvest worden in het voormalige gemeentehuis te Vleuten. In het collegeprogramma voor 2001-2006 is aangegeven dat het voormalig gemeentehuis van Vleuten - de Meern ter beschikking komt als museum van de Historische Vereniging Vleuten - De Meern. In goed overleg met de vereniging heeft de gemeente Utrecht geconstateerd dat het monumentale gedeelte van het voormalige gemeentehuis niet kan voorzien in de grotere ruimtebehoefte van de vereniging. Hierover bestaat overeenstemming tussen gemeente en de vereninging. Huisvesting in het niet-monumentale deel van het voormalige gemeentehuis stuit op bezwaren. Zo brengt een splitsing en verbouw van het pand aanzienlijke kosten met zich mee.

Ook wil de gemeente Utrecht dergelijke huisvesting tegen marktconforme prijzen verhuren. De Historische Vereniging heeft daarvoor onvoldoende budget beschikbaar.


3. Verbetering Monicapark (Singelstraat)

De werkgroep bewoners Singelstraat e.o. heeft begin juli 2002 een voorstel ingediend om van het Monicapark een aantrekkelijke verblijfs-, ontmoetings-, en speelplek voor de buurt te maken met als nevendoel buurtparticipatie. De kosten voor de uitvoering zijn begroot op EUR 25.286. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten het initiatiefvoorstel verder te laten onderzoeken door wijkwethouder Spekman (Noordwest). Dit is een gebruikelijke stap in de procedure.

De wijkwethouder neemt een besluit na advies te hebben gevraagd aan de raadscommissie voor de wijk Noordwest. Het initiatiefvoorstel Monicapark zal in een openbare vergadering van de raadscommissie voor de wijk worden behandeld.


4. Beoordeling openbare ruimte Galgenwaard

Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouder het beoordelingskader voor de openbare ruimte in het Galgenwaard gebied vastgesteld. Het beoordelingskader bevat kwaliteitseisen voor de openbare ruimte, zowel voor de inrichting van het gebied als voor het onderhoud en het beheer. Het gaat om gedetailleerde eisen over veiligheid, de ecologische verbindingszone, de verkeersstructuur, parkeren van auto's en fietsen, en beheerseisen (bestand zijn tegen vandalisme, riolering, verhardingen, openbare verlichting, etc.). Door de komst van een woon- en kantorenflat en de uitbreiding van het stadion Galgenwaard zal het gebied intensief worden gebruikt. De gemeente heeft als doel de kwaliteit en de uitstraling van het gebied sterk te verbeteren. Een bijzondere plek is de ecologische verbindingszone langs de Kromme Rijn. Deze wordt ingericht met onder andere poelen, natuurlijke taluds, ruige oeverbegroeiing en een zone met veel bloemen.

In het ontwerp is gekozen voor een opgetild plein in de zuidwesthoek. Dit vergemakkelijkt de doorgang van het verkeer en levert een aantrekkelijk, autovrij plein op. Onder het opgetild plein komt een half verdiepte parkeergarage. Deze is gekoppeld aan de parkeergarage onder het Zuidplein en biedt plaats aan ca. 1100 auto's. Een tweede nieuwe en ondergrondse parkeergarage voor 200 auto's komt onder het Noordplein. De succesvolle Winkel Express van en naar de binnenstad blijft uiteraard bestaan.

Het nu vastgestelde beoordelingskader is voorgelegd aan het wijkbureau Oost, de politie, brandweer, commissie Welstand en Monumenten, de Vrienden van Amelisweerd en aan het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Ook is op 11 juli 2001 een avond georganiseerd voor omwonenden van het Galgenwaard gebied.

Met het beoordelingskader in de hand kan de gemeente toetsen of het Definitief Ontwerp Openbare Ruimte Galgenwaard voldoet aan eerder gemaakte afspraken (in het Programma van Eisen en het Voorlopig Ontwerp dat op 10 oktober 2000 door de gemeenteraad is vastgesteld). Het gebied zal in 2005 zijn definitieve inrichting krijgen.


5. Meer systematische aanpak juridische kwaliteitszorg
De gemeente houdt zich met veel zaken bezig die juridische aspecten hebben. De gemeentelijke juristen voeren niet alleen procedures over besluiten, waartegen beroep is aangetekend. Zij toetsen ook beleid (bijvoorbeeld op het gebied van handhaving en vergunningen) en contracten. In het brede werkterrein van de gemeente zitten grote (juridische) risico's, zoals de gebeurtenissen in Volendam en Enschede ook laten zien. Het is dan ook nodig om een systematische juridische kwaliteitszorg op te zetten. Daarbij worden zaken gemeentebreed stelselmatig en in een vroeg stadium juridisch beoordeeld.

In het plan van aanpak 'De juridische kwaliteit staat goed aan de voorkant' staan hiervoor de doelstellingen en stappen uitgewerkt. Het uiteindelijke doel is dat de gemeente een goed juridisch kwaliteitsmanagement voert. Daartoe worden binnen een half jaar voor de gemeente Utrecht juridische kwaliteitskaders uitgewerkt voor onder meer: verordeningen en beleidsregels, contractenmanagement, Europese regelgeving, handhaving en interne procedure klachtenbehandeling. Intussen gaan de gemeentelijke diensten kijken op welke onderdelen zij de juridische risico's kunnen reduceren.

De raadscommissie voor Algemene Zaken, Veiligheid, Wijkgericht werken en Financiën wordt geïnformeerd over dit plan van aanpak.


6. Budget wijkinitiatieven 2002 geheel besteed aan uitvoeren van bewonersvoorstellen

Bewonersgroepen kunnen dit jaar geen beroep meer doen op de regeling Recht van Initiatief. Dit budget, bestemd voor wijkinitiatieven om de woonomgeving te verbeteren, is geheel besteed als de initiatiefvoorstellen die dit jaar al zijn ingediend, worden gehonoreerd. Het college van b en w zal tot 1 januari 2003 geen nieuwe aanvragen meer in behandeling nemen. Per jaar is voor deze regeling EUR 455.000,00 beschikbaar.

Het college heeft sinds 1 januari 2002 vijftien initiatiefvoorstellen in behandeling genomen. Hiervan zijn er tot nu toe drie gehonoreerd en één niet. Als de andere elf voorstellen worden gehonoreerd, dan is het geld voor 2002 geheel besteed. Voor het geval er geld overblijft, houdt het college twee à drie initiatiefvoorstellen in reserve, op volgorde van binnenkomst. Nieuwe aanvragers krijgen bericht dat zij hun voorstel begin 2003 opnieuw kunnen indienen.

Het Recht van Initiatief biedt bewoners van Utrecht de mogelijkheid om een concreet voorstel voor hun straat of buurt in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders.


7. Subsidie nodig voor verbouwing Museum van Speelklok tot Pierement
Een nieuwe multifunctionele zaal bouwen en de ingang verplaatsen naar de Steenweg. Aan deze verbouwingen van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement wil de gemeente financieel bijdragen. Een investeringssubsidie moet het tij keren van stagnerende bezoekersaantallen. Het museum is van wereldfaam op haar vakgebied. Ook uit economisch en toeristisch perspectief is het verhogen van de bezoekersaantallen van belang. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de raad voorstellen om het museum een krediet te verlenen van EUR 790.000 waarvan EUR 473.000 rendabel.

Nu mist het museum een ruimte om gedurende openingstijden een gezelschap apart te ontvangen voor bijvoorbeeld een lezing, presentatie of vergadering. Dergelijke activiteiten zijn 'mooi te combineren met een rondleiding door het museum. De nieuwe multifunctionele ruimte moet 110 bezoekers kunnen herbergen en gaat 110 m2 beslaan. Het wordt een doorzichtige en aantrekkelijke zaal voor ontvangst van speciale groepen tijdens openingsuren, gelegen op de verdieping in het transept van de Buurkerk. Met deze nieuwe zaal kan het museum ook haar educatieve taak beter verrichten.

De ingang wordt verplaatst van het Buurkerkhof naar de Steenweg. De nieuwe ingang is minder verstopt en gelegen aan een drukke winkelstraat.

Het museum denkt verder aan het herinrichten van het museumcafé en de winkel van het museum om een groter, eigentijdser en meer divers aanbod te kunnen bieden. Verwacht wordt een omzetverhoging van 20%. De wens van het museum om touringcars toe te laten op het Domplein strookt niet met het huidige verkeersbeleid. Het college gaat nog bezien of er mogelijkheden zijn om touringcars op beperkte schaal toe te laten.

De totale kosten van de verbouwingsplannen begroot het museum op ongeveer EUR 2 miljoen exclusief BTW.


8. Centraal Museum zet deel collectie op CD-Rom
Het Utrechts Centraal Museum gaat een reeks catalogi samenstellen waarin haar hele kunstcollectie is terug te vinden. De catalogus verschijnt deels gedrukt en deels op Cd-rom. Het wordt een instrument bij uitstek voor collectievorming, educatie, wetenschappelijk onderzoek en het bruikleenverkeer tussen musea onderling. Aan de voltooiing van deze reeks gaat het museum de komende jaren prioriteit geven.

Dat staat in het Collectieplan 2002-2008 van het Centraal Museum. Het plan is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en gaat ter informatie naar de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid. Het museum werkt de komende jaren flink door om de verzameling kunstwerken toegankelijker te maken. De gegevens in de elektronische databank worden opgeschoond en aangevuld. Ook gaan alle collectiegegevens over naar een uitgebreider registratiesysteem. Dit voorwerk moet resulteren in de catalogi.

Het collectieplan omvat verder alle activiteiten van het Centraal Museum op het gebied van verzamelen en afstoten, beheer en behoud, openbaarmaking en gebruik van de collectie. Het geeft een doorkijkje naar de samenstelling, het belang en de fysieke staat van de verzameling. De kunstcollectie van de stad Utrecht omvat momenteel zo'n 47.000 voorwerpen. Daarvan worden in het museum permanent zo'n 5.000 stukken getoond die regelmatig wisselen.


9. Kunstproject brengt Kanaleneiland in beeld
Kanaleneiland krijgt een kunstproject om het imago van de wijk te verbeteren. Het kunstproject krijgt de naam . Onder de paraplu van dit project zal een scala aan activiteiten worden opgezet met Kanaleneiland als inspiratiebron voor (stedelijke) vernieuwing. Het college van burgemeester en wethouders heeft kunstenaar Jan van Grunsven de opdracht hiertoe verleend, op voorstel van de Adviescommissie Beeldende Kunsten.

In het project wordt Kanaleneiland benaderd als een reservoir binnen de stad Utrecht waarin nieuwe groepen aan een eigen cultuur bouwen. Het gaat veelal om jongeren uit minderheidsgroepen. Het project wil het eigentijdse karakter van Kanaleneiland in kaart brengen en verbeelden. Door de inzet van tal van nieuwe en conventionele media zal het nieuwe profiel van Kanaleneiland binnen en buiten de wijk breed onder de aandacht worden gebracht. De positieve belangstelling die het project oproept zal naar verwachting bijdragen aan aansluiting van dit deel van de stad op de rest van Utrecht.

Het project gaat vier jaar duren. Het college van burgemeester en wethouders stelt jaarlijks een bedrag van EUR 85.000 beschikbaar (uit het Fonds Stadsverfraaiing) voor het kunstproject.


10. Initiatief in Utrecht-Oost om straat mooier en veiliger te maken
Bewoners van de Adriaanstraat en Palaesstraat in Utrecht-Oost hebben voorstellen gedaan via het Recht van Initiatief om hun straat veiliger en mooier te maken. Het budget dat hiermee gemoeid is, overstijgt enigszins het beschikbare bedrag voor initiatiefvoorstellen. Er moet daarom nog eens kritisch gekeken worden naar de kosten. Het college heeft nu besloten dat de wijkwethouder het voorstel verder in behandeling zal nemen en dat hij zal besluiten of het Recht van Initiatief door kan gaan of niet. De wijkwethouder zal daarbij o.a. aandacht hebben voor de eigen inzet van de betrokken bewoners om het inititiatief uit te voeren en te beheren binnen het beschikbare budget.


11. Voortzetting Regeling Casinogelden tot en met 2005.
Diverse instellingen en evenementen uit de toeristische sector in Utrecht hebben in de afgelopen jaren een bijdrage gekregen uit de Regeling Casinogelden.

Holland Casino en de gemeente Utrecht hebben de 'Intentieverklaring Regeling Casinogelden 2000, 2001, 2002', die de bron vormde van deze bijdragen, samen uitgevoerd.

Aangezien de samenwerking naar tevredenheid van beide partijen is verlopen, is door het college van burgemeester en wethouders besloten de regeling voor tenminste drie jaar voort te zetten.

De nieuwe Regeling Casinogelden 2003, 2004, 2005 kent enkele wijzigingen. Zo zal de regeling zich vanaf 2003 richten op een breder veld, te weten de vrijetijdssector.

Ook zal per 2003 een open inschrijving gelden. In het najaar 2002 wordt bekendheid gegeven aan de regeling in de media. Hierbij worden geïnteresseerden verzocht contact op te nemen met Holland Casino. Vervolgens kan een aanvraag worden ingediend.

Het budget voor de Regeling Casinogelden blijft onderdeel uitmaken van de marketingbegroting van Holland Casino. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet een activiteit daarom passende mogelijkheden bieden om Holland Casino te promoten. De gemeente Utrecht houdt in de besluitvorming over de besteding van de bijdragen een adviesrol.


12. Veiliger en mooier onder de bruggen door langs de Vecht
Het Vechtoeverproject Zuilen is opgezet om de Vechtoever waardevoller te maken voor de omwonenden. Onderdeel hiervan is de aanpak van de onderdoorgangen langs de Vecht onder de Marnixlaan en onder de J.M. de Muinck Keijzerlaan. Die zien er niet goed uit, en sommige mensen voelen zich daar nu niet veilig. Al eerder zijn plannen gemaakt om de situatie te verbeteren, o.a. door het uitschrijven van een prijsvraag. De beheergroep Zuilense Vecht heeft met instemming van de omwonenden een alternatief voorstel gemaakt, dat nu door het college is overgenomen. Zo wordt het beton in prettige kleuren geverfd, komen er "hufterproof" tegels aan de wanden en komt er extra verlichting. Het plan kan betaald worden uit het oorspronkelijke budget. Vanuit het leefbaarheidsbudget van de wijk Utrecht-Overvecht is ook wat geld beschikbaar om de Overvechtse kant aan te pakken. De uitwerking en de uitvoering van de plannen wordt direct ter hand genomen.


13. Brandveiligheidsadvies voor Bed and Breakfastvoorzieningen.
Utrechters, die toeristen een goedkope overnachting aan huis (willen) bieden, wordt geadviseerd een aantal brandveiligheidsvoorzieningen uit te voeren. Het betreft het aanbrengen van rookmelders met alarmsignaal in de verhuurde kamers, maatregelen die brandoverslag binnenshuis tegengaan, het uitvoeren van vluchtwegen met onbrandbare materialen en het aanwezig zijn van draagbare blusmiddelen op elke verdieping van de woning.

Dit advies heeft alleen betrekking op Bed and Breakfastvoorzieningen bij particulieren, die geen logiesvergunning hebben. Van zo'n voorziening is sprake als maximaal 2 kamers aan maximaal 5 personen worden verhuurd en minimaal 60 procent van de woning in gebruik blijft voor eigen bewoning. Bij grotere aantallen is sprake van een logiesverblijf en geldt de verplichting te voldoen aan alle wettelijk in een vergunning voorgeschreven brandveiligheidseisen.


14. Herontwikkeling van dagcentrum 't Zand in Zuilen.
De gemeente is in principe bereid medewerking te verlenen aan de herontwikkeling van dagcentrum 't Zand aan de Clement van Maasdijkstraat. Over de voorwaarden waaronder medewerking wordt verleend neemt het college van burgemeester en wethouders nog een apart besluit. Het gaat om een particulier initiatief van Stichting Reinaerde en woningcorporatie Portaal. De initiatiefnemers willen op de locatie van het huidige verouderde centrum een nieuw dagcentrum terugbouwen aangevuld met circa 45 woningen en een klein gezondheidscentrum. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken wordt eerst een zogenaamde planidentificatie vastgesteld.


15. Uitbreidingsplannen Ikea

De vestiging van Ikea in Utrecht heeft de gemeente verzocht om te mogen uitbreiden. Het gaat om een vergroting met circa 3800m2 bruto vloer oppervlakte en om 309 extra overdekte parkeerplaatsen. Hoewel in strijd met het uit 1978 daterende bestemmingsplan, passen de plannen binnen het Utrechtse beleid voor de woonboulevard. De verwachting is dat de uitbreiding geen verkeers- en milieutechnische problemen zal veroorzaken. Bovendien voldoet het ontwerp aan de randvoorwaarden van stedenbouw en welstand. De concept planidentificatie is nu vrijgeven voor inspraak. Daarna volgt behandeling in de raadscommissie en worden de plannen definitief vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en kan een bouwaanvraag worden ingediend.


16. Nieuwe aanwinst voor Centraal Museum

Het Utrechts Centraal Museum kan een nieuwe aanwinst tegemoet zien. Het gaat om het schilderij Maria met kind uit 1560, afkomstig uit het atelier Jan van Scorel. De getaxeerde waarde is EUR 32.000 tot EUR 40.000.

Hoewel het geen origineel werk betreft, is het zeer dicht in de omgeving van Scorel ontstaan. Het schilderij is in het bezit van jonkvrouwe M.M.C. De Kuijper uit Den Haag. Zij schenkt het schilderij aan de gemeente Utrecht met als nadrukkelijke wens het onder te brengen en te laten beheren bij het Centraal Museum. Het college van burgemeester en wethouders heeft de schenking in dank aanvaard; de nieuwe aanwinst is een unieke aanvulling op de eigen collectie met werken van Jan van Scorel en diens omgeving.

Het Utrechts Centraal Museum beheert de grootste collectie panelen van Jan van Scorel ter wereld. Jan van Scorel wordt beschouwd als een van de belangrijkste zestiende eeuwse schilders van de Noordelijke Nederlanden. Zijn belang is dat hij als een van de eersten naar Italië reisde en de vormentaal van de Italiaanse Renaissance in het Noorden introduceerde. In Utrecht had hij een goed georganiseerde werkplaats naar Italiaans voorbeeld. In de tentoonstelling De Madonna's van Jan van Scorel 1495-1562. Serieproductie van een geliefd motief (Centraal Museum, 2000) was te zien hoe drie originele composities hebben geleid tot werkplaatsversies en latere kopieën met variaties.


17. Herontwikkeling Kanaalweg 59.

De gemeente is in principe bereid om medewerking te verlenen aan de bouw van woningen en woon/werkeenheden op de locatie Kanaalweg 59. De plannen passen in de gemeentelijke visie voor dit deel van de kanaalzone. Het gaat om de bebouwing van een braakliggend terrein aan het Merwedekanaal net ten noorden van kantoren langs de Kon. Wilhelminalaan. De startnotitie met het initiatief wordt ingebracht in de overleggroep Kanaleneiland/ Transwijk. Daarna wordt een conceptplanidentificatie opgesteld. Later dit jaar volgt inspraak.