CONNEXXION

Goede resultaten van connexxion op Floriade 2002

Ondanks dat de bezoekersaantallen achterlopen op de prognose boekt connexxion goede resultaten tijdens de Floriade 2002. De bezoekers van Floriade 2002 weten namelijk de Zuidtangent-slogan; 'Hij Rijdt!' in praktijk te brengen. Over de maanden april, mei, juni blijkt de Zuidtangent veel meer reizigers te hebben vervoerd dan voorzien. De bezoekers lieten de auto staan om in de bus te stappen. Was verwacht dat de helft van de bezoekers met de auto zou komen, in de eerste maanden was dit een kleine 40%. 29% van de bezoekers is met de Zuidtangent naar de tentoonstelling gekomen daar waar er 16% was voorspeld. Het aandeel OV-reizigers van bijna 30% is uniek voor recreatieverkeer en attractieparkbezoek, dat zich juist altijd kenmerkt door een zeer hoog auto-aandeel. Het aantal bezoekers dat met een touringcar is gekomen was eveneens iets hoger is dan voorzien. Hoewel de gegevens over de laatste maanden nog niet bekend zijn is de verwachting dat de trend zich doorzet.

Dankzij het succes van de Zuidtangent kan de mobiliteitsdoelstelling van de gemeente Haarlemmermeer gehaald worden. Aangezien het bezoek per auto beperkt is ontstaat er geen parkeeroverlast in de omgeving van de Floriade 2002. Daarnaast raakt het wegennet niet overbelast en blijft de extra uitstoot van CO2 als gevolg van Floriadebezoek veel beperkter dan verwacht.
Het succes van de Zuidtangent heeft connexxion de eerste weken enigszins verrast. Daardoor ontstonden er in het begin nog weleens problemen. Inmiddels worden er op piekuren tien extra bussen ingezet op het traject Schiphol Plaza-Floriade vice versa.

Connexxion verzorgt op het Floriadeterrein ook het interne vervoer. De speciaal ontwikkelde boten varen zowel voor- als achteruit. Op deze wijze hoeven zij geen energieverslindende keermanoeuvres uit te halen. De schepen varen op milieuvriendelijke biodiesel, gewonnen uit in Flevoland geteeld koolzaad. De drie roadtrains worden elektrisch aangedreven. De hiervoor benodigde elektriciteit wordt opgewekt door het grote zonnedak op het Floriadeterrein.


---
Alleen voor de pers, nadere informatie:
Herman Opmeer, afdeling communicatie connexxion openbaar vervoer Telefoon 035 625 1957 of 06 51093642

27 aug 02 16:41