Gemeente Bergen


Nieuwe gemeentegids valt in de bus
Uitvoeren 30 km.-maatregelen
Aanleg bergbezinkbassin
Einde wekelijkse inzameling GFT
Enquête leerlingenvervoer
Illegaal gebruik gemeentegrond
Skatebaan en funbox naar Bergen
Gemeentegids Bergen 2002-2004
Nieuwe gids valt in de bus
Volgende week valt bij iedereen de nieuwe gemeentegids 2002-2004 in de brievenbus. De gids bevat informatie over de gemeente zelf en over bedrijven en verenigingen die in de gemeente zijn gevestigd.

Mocht u de gids op maandag 9 augustus nog niet ontvangen hebben, neem dan contact op met de Streekpost Bergen/Gennep, telefoon (0478) 50 14 03. De Streekpost zorgt dat u dan alsnog een exemplaar ontvangt.

Naslagwerk

De gemeentegids 2002-2004 bevat een aanzienlijke hoeveelheid gemeentelijke informatie en is daarmee een handig naslagwerkje. De gids bevat onder meer een historische schets van de gemeente Bergen, een overzicht van de gemeentelijke organisatie, een overzicht van raads- en commissieleden en informatie over de dienstverlening van de gemeente. Zoals over bouwaanvragen en wat te doen bij verhuizing en de aanschaf van een rijbewijs en paspoort. Verder vindt u in de gids informatie terug over de klachtenregeling van de gemeente Bergen en de wijze waarop inspraak werkt.

Bedrijven

Naast gemeentelijke informatie wordt in de gids aandacht besteed aan allerlei voorzieningen, dienstverleners en het bedrijfs- en verenigingsleven in de gemeente Bergen. In feite is het zelfs het bedrijfsleven dat er via advertenties voor zorgt, dat u de gids gratis in de bus krijgt.

Volgende uitgave

De volgende editie verschijnt over twee jaar. Voor het doorgeven van wijzigingen in de gegevens van deze gids en voor het doorgeven van gegevens die in deze gids niet kloppen, kunt u contact opnemen met communicatie, telefoon (0485) 34 83 03.
Het uitvoeren van de 30 km.-maatregelen
Vanaf maandag 2 september worden er in het kader van het inrichten van de 30 km. -gebieden op diverse plaatsen in de dorpskernen werkzaamheden uitgevoerd.

De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van kruispuntplateau's, het aanleggen van verkeersdrempels, het doortrekken van trottoirs en het plaatsen van de noodzakelijke bebording. De werkzaamheden worden per kern uitgevoerd en duren in totaal circa 10 weken. Op 15 november zijn de 30 km-gebieden dan geheel ingericht.

Planning werkzaamheden

In de diverse kernen wordt volgens onderstaande planning gewerkt aan de uitvoering van de maatregelen: Afferden, Siebengewald, Nieuw Bergen, Bergen, Aijen, Well, en Wellerlooi.

Aannemersbedrijf Boesewinkel BV uit Nijmegen voert de werkzaamheden uit. Het dagelijks toezicht op het werk ligt in handen van de heer P. Uijttewaal van de afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente. Mocht u vragen hebben over de uitvoering van de werkzaamheden, dan kunt u met hem contact opnemen, telefoon, (0485) 34 83 51.

Afsluitingen en omleidingen

Tijdens de werkzaamheden worden kruispunten of gedeelten van straten waarin wordt gewerkt voor het doorgaand verkeer afgesloten. Via de omliggende straten vindt dan de omleiding plaats. Wij vragen u begrip voor het ongemak en de overlast tijdens de duur van het werk. Aanleg bergbezinkbassin van start
Heukelomsebeek/Kerkstraat
Op maandag 26 augustus is begonnen met de bouw van een bergbezinkbassin aan de Heukelomsebeek/Kerkstraat tussen Nieuw Bergen en Bergen.

De werkzaamheden nemen ongeveer 2 maanden in beslag en worden uitgevoerd door de firma Huberts uit Nijmegen. De overlast voor omwonenden en het verkeer blijft naar onze verwachting beperkt.

Functie

Een bergbezinkbassin is een ondergrondse betonnen constructie. Het bassin staat in verbinding met het rioolstelsel en is bedoeld als eerste overstort. Tot nu toe komt de eerste overstort direct in het oppervlaktewater terecht. Het bergbezinkbassin heeft een uitstroom op het oppervlaktewater, deze uitstroom wordt in noodgevallen als tweede overstort gebruikt. Door de aanleg van een bassin kan in de eerste plaats meer hemelwater in het rioolstelsel worden opgenomen. In de tweede plaats bezinkt het meeste vuil uit het rioolwater in het bassin. Daardoor is het water dat eventueel uit het bassin in het oppervlaktewater komt schoner.

Reiniging bassin

Iedere keer nadat vanuit het rioolstelsel een overstort heeft plaatsgevonden in het bassin, wordt het bassin, geheel automatisch, met een spoelinstallatie gereinigd. Het vrijkomende vuil komt terug in het rioolstelsel en wordt afgevoerd naar de
rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Zuiveringsschap Limburg.

Wettelijke verplichting

Er is wettelijk bepaald dat de hoeveelheid vuil die onder andere via rioolstelsels op het oppervlaktewater wordt geloosd, wordt gehalveerd. Het aanleggen van een bergbezinkbassin blijkt de meest economische maatregel om deze doelstelling te bereiken. Daarom legt de gemeente Bergen de komende jaren 4 bergbezinkbassins aan in Nieuw Bergen. Vragen?
Als u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met de coördinerend medewerker van de afdeling Ruimtelijk Beheer in het gemeentehuis, de heer J. Schaap, telefoon (0485) 34 83 47.
Einde wekelijkse inzameling GFT
Vanaf 16 september wordt het GFT-afval niet meer wekelijks bij u opgehaald. Vanaf die datum wordt er weer overgegaan op de twee wekelijkse inzameling.
De wekelijkse inzameling van GFT-afval is alleen bedoeld voor de zomermaanden om problemen met volle containers en stank te voorkomen. Oneven weken
Het GFT-afval, de groene container, wordt in de oneven weken bij u opgehaald. In de even weken kunt u de grijze container, het restafval, ter lediging aanbieden.
Dit betekent dus dat u op 2 en 3 september voor de laatste keer dit jaar de groene container gelijktijdig met de grijze container aan de straat kunt zetten om leeggemaakt te worden.
Enquête leerlingenvervoer
"Over het algemeen ben ik tevreden over het leerlingenvervoer". Met deze stelling was ruim 85% van de respondenten het eens. Dit was dan ook één van de belangrijkste hoofdconclusies van de enquête over het leerlingenvervoer.

Uit de enquête is een rapport naar voren gekomen `Het leerlingenvervoer: rijden we in de goede richting?'. Op deze vraag kan bevestigend worden gereageerd. De gemeente Bergen doet het goed met het leerlingenvervoer.

Centrale vraag

In totaal kregen 78 ouders van kinderen, die gebruik maken van het leerlingenvervoer, de enquête thuis gestuurd. Van deze 78 geënquêteerden stuurden iets meer dan 60% de enquête ingevuld terug. Centraal in de enquête stond de vraag: Hoe kunnen we de kwaliteit van het leerlingenvervoer waarborgen en waar mogelijk verbeteren? In de enquête komen zaken als klachten, veiligheid en klachtenafhandeling naar voren.

Klachten

De klachten, die in de enquête behandeld werden, varieerden van vragen over de reistijden, begeleiding en rijstijl van de chauffeur. Bij alle klachten gaf het merendeel als antwoord dat de klachten nooit of soms voorkwamen. Bij de vraag over de reistijd, vond een aantal ouders, dat deze te lang was. Dit zou verholpen kunnen worden door centrale opstapplaatsen te maken. Dit heeft als groot voordeel dat de reistijd korter is. Nadelen zijn echter dat het persoonlijk contact tussen ouder en chauffeur weg is, je een stuk luxe kwijt bent en het niet bij elke leerling mogelijk is vanwege de handicap van het kind. Daarnaast moet het vervoer van en naar de centrale opstapplaatsen niet vergeten worden. Dit is een taak voor de ouders zelf. De gemeente heeft dan ook niet voor centrale opstapplaatsen gekozen.

Veiligheid

Bij de vragen over veiligheid werd gevraagd wat de ouders belangrijke veiligheidsaspecten vonden. Als onbetwiste nummer één kwamen hier de autogordels naar voren. Dit lijkt logisch, maar de wet schrijft voor dat meerdere jonge leerlingen op één stoel kunnen. Zij moeten het dus ook doen met één veiligheidsgordel. In het schooljaar 2003-2004 gaat dit veranderen. Elke leerling krijgt een eigen zitplaats en dus ook een eigen veiligheidsgordel.

Klachtenafhandeling

Daarnaast gaan de gemeente en het vervoersbedrijf de klachten nauwkeuriger bijhouden en vaker evalueren. Het doel hiervan is dat er beter inzicht verkregen wordt en er ook sneller gereageerd kan worden. Zo ontstaat er een effectievere klachtenafhandeling.

Meer informatie

Indien ouders, die meegedaan hebben aan de enquête, meer informatie wensen over het rapport kunnen zij een exemplaar opvragen bij de gemeente. Hiervoor dient u contact op te nemen van maandag tot en met donderdag met Lisenka van Oorschot, afdeling Welzijn, telefoonnummer (0485) 34 83 85.
Gemeente pakt illegaal gebruik gemeentegrond aan Door het college van burgemeester en wethouders van Bergen is op 4 maart 2002 de notitie `handhavingsbeleid inzake het zonder toestemming in gebruik dan wel in bezit nemen van gemeentegrond' vastgesteld. Deze notitie regelt twee zaken namelijk het illegaal gebruik van gemeentegrond en het zogezegde `landjepik'.

Met het illegaal gebruik van gemeentegrond wordt bedoeld het zonder toestemming gebruiken van gemeentegrond voor bijvoorbeeld het stallen van een caravan of een compostbak. Met `landjepik' wordt bedoeld het zonder toestemming betrekken van gemeentegrond bij de huiskavel. Hierbij gaat het om daadwerkelijk uitgebreid hebben van de tuin en dergelijke voor eigen gebruik

Optreden

Het college vindt het ontoelaatbaar dat mensen zonder toestemming gebruik maken van gemeentegrond of zelfs erger, gemeentegrond bij de huiskavel trekken. Het college heeft dan ook besloten dit aan te gaan pakken. Met deze notitie heeft de gemeente een handvat om op te treden tegen mensen die zonder toestemming gemeentegrond in gebruik hebben genomen.

Procedure

In de notitie is de procedure om op te treden bij een illegale situatie vastgelegd. Indien bij een controle blijkt dat er sprake is van een illegale situatie, ontvangen de betrokkenen eerst een brief in de bus. Met deze brief wordt gevraagd een einde te maken aan de illegale situatie. Blijkt, na een hercontrole, dat de situatie niet is veranderd, dan gaat de gemeente juridische stappen ondernemen. Dit houdt in, dat er een civiele procedure wordt gestart bij de Kantonrechter in Venlo of dat er een bestuursrechtelijke procedure wordt gestart. De aard van de procedure is afhankelijk van de feitelijke situatie. Wij hopen echter dat het zover niet hoeft te komen en dat iedere overtreder na het ontvangen van de eerste brief een einde maakt aan de illegale situatie.
Skatebaan en funbox naar Bergen
De mobiele skatebaan en de funbox verhuizen begin september naar de parkeerplaats bij de oude gymzaal in Bergen. Wij wensen jullie veel skate plezier.