GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 augustus 2002 18:21
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks roept Kamer terug van reces voor HSL-Zuid

(27 augustus 2002)

GroenLinks wil van minister de Boer van Verkeer en Waterstaat voor 1 september de toezegging dat hij kiest voor een maximumprijs voor de treinkaartjes op de HSL-Zuid. GroenLinks wil dat de HSL betaalbaar is voor iedereen. GroenLinks wil van minister de Boer van Verkeer en Waterstaat voor 1 september de toezegging dat hij kiest voor een maximumprijs voor de treinkaartjes op de HSL-Zuid. GroenLinks wil dat de HSL betaalbaar is voor iedereen.


1 september is de uiterste datum dat het contract tussen de staat en de vervoerder op de HSL (NS/KLM) kan worden aangepast. Zonder aanpassing worden de kaartjes in de spits twee maal zo duur als in de huidige trein. Mèt aanpassing worden de tarieven maximaal 25 procent duurder, in ruil voor een lagere opbrengst voor de staat. Bij een lagere prijs zullen vijf miljoen reizigers per jaar méér gebruik zullen maken van de binnenlandse HSL. Alleen op deze manier wordt de trein een aantrekkelijk alternatief voor de auto, in de verstopte Randstad.

In maart al vroeg de Kamer per motie de minister om te streven naar maximale aantallen reizigers, door in overleg met de NS/KLM, te kiezen voor tariefbeperking. Deze motie is door toenmalig minister Netelenbos niet uitgevoerd. In een brief van vandaag aan de Kamer laat minister de Boer de weten dit evenmin van plan te zijn.

Morgen zal om 15.30 de procedurevergadering plaatsvinden, met aansluitend een Algemeen Overleg.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -