Provincie Flevoland



Ouderenzorg gaat "de boer op" in Flevoland

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland wil meebetalen aan de plannen voor het realiseren van dagbesteding voor ouderen met dementie, chronisch zieken en hun mantelzorgers op educatieve boerderij De Huif in Lelystad. Het project kan een subsidie krijgen van maximaal 62.180 euro, als bijdrage aan de bouw van een goed ingerichte accommodatie.

Mensen die intensieve zorg nodig hebben en hun verzorgers (mantelzorgers) moeten soms ook even tijd hebben om te kunnen genieten van het buitenleven op een boerderij. Dat is de kern van het project De boer op dat is opgezet door stichting De Verborgen Bron en de zorgaanbieders Icare Thuiszorg en Coloriet mensen. Het is de bedoeling om in een huiselijke omgeving activiteiten aan te bieden in combinatie met begeleiding en zorg die zo dicht mogelijk aansluiten bij de individuele wensen en behoeften.
Door dit initiatief krijgt de ouderenzorg in Flevoland een nieuwe impuls. In tegenstelling tot een reguliere zorgboerderij waar een boerenechtpaar de dagbesteding voor ouderen en gehandicapten zelf aanbiedt, zal De Verborgen Bron als eigenaar van de boerderij de accommodatie beschikbaar stellen aan reguliere zorgaanbieders. Hierdoor wordt het mogelijk om een alternatief te bieden aan patiënten voor wie het huidige aanbod van dagbehandeling of dagverpleging niet voldoet.
Het project heeft vooralsnog de status van een experiment, omdat het Zorgkantoor geen mogelijkheden heeft om het volledig te financieren. De provincie Flevoland denkt dat projecten als deze het aanbod van zorg in Flevoland verbeteren. Daarom ondersteunt het college van Gedeputeerde Staten het project met een eenmalige subsidie.

De provinciale subsidie is bestemd voor de bouw van een brink die plaats moet bieden aan 10 à 20 zeer zorgbehoeftige cliënten en hun mantelzorgers. Er is ruimte voor een brink op het eigen terrein, zodat de gasten dichtbij de stallen kunnen zitten. Naast een huiskamer zal de brink ook over aangepaste sanitaire voorzieningen beschikken, geschikt voor rolstoelgebruikers. Naar verwachting zal dit najaar gestart worden met de bouw van de brink.

Provinciale Staten van Flevoland bespreken op 3 oktober het subsidieverzoek van stichting De Verborgen Bron.