Provincie Utrecht

Persbericht

Vergunning voor vuurwerk gaat geld kosten

'De vervuiler betaalt'

27-8-2002
Gedeputeerde staten willen leges gaan heffen voor het in behandeling nemen van aanvragen om vuurwerk af te steken tijdens evenementen. Ze willen daarmee de kosten dekken die gemaakt worden voor de uitvoering van het Vuurwerkbesluit.

Per 1 maart 2002 is het Vuurwerkbesluit van kracht geworden. De provincie heeft er op basis van dat besluit (gefaseerd) nieuwe taken bij gekregen. Voor de uitvoering van die nieuwe taken heeft de provincie echter onvoldoende geld gekregen. GS willen in eerste instantie voor de uitvoering van het Vuurwerkbesluit géén éigen provinciale middelen vrijmaken. Daarom hebben ze besloten de kosten te dekken door leges te gaan heffen.Ook andere provincies zoeken naar mogelijkheden om de kosten te verhalen die ze maken voor de vergunningen en het toezicht op vuurwerkevenementen. Naar verwachting zal die discussie voorlopig nog niet zijn afgerond. De provincie Utrecht heeft de mogelijkheid nagegaan om, vooruitlopend op een definitief standpunt van de gezamenlijke provincies, zelfstandig leges te heffen. Er blijken daarvoor formeel noch materieel belemmeringen aanwezig te zijn.

'De vervuiler betaalt'

De toestemmingsprocedure is een arbeidsintensieve taak voor de provincie. De werkzaamheden lopen vanaf het moment dat de aanvraag binnenkomt tot het moment dat het vuurwerk wordt afgestoken. GS stellen voor leges gaan te heffen voor elke aanvraag voor "toestemming voor het afsteken van (professioneel) vuurwerk bij evenementen". Per evenement wordt een bedrag van 921,05 Euro in rekening gebracht bij de aanvrager. Dit sluit aan bij het principe 'de vervuiler betaalt'.Als provinciale staten instemmen met het voorstel moet iedere aanvrager vanaf 14 oktober 2002 leges gaan betalen voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 26 57 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl