Provincie Utrecht

Persbericht

Landelijke primeur in omroepbestel

Groen licht voor nieuw Utrechts omroepbedrijf

27-8-2002
Gedeputeerde Staten hebben het sein op het groen gezet voor een nieuw Utrechts omroepbedrijf. Een organisatie die ongekend is in het Nederlands omroepbestel omdat het om een vrijwillige fusie gaat van regionale én stedelijke publieke omroepzenders. Met deze samenwerking gaan Radio M, Kanaal 9 Utrecht en de lokale omroep van de stad Utrecht niet alleen op in een nieuwe organisatie. De fusie heeft ook verstrekkende gevolgen voor een nieuw aanbod van programma's.

Met het nieuwe omroepbedrijf wordt een oude wens van de provincie Utrech financier en beleidsbepaler voor de regionale omroep ingewilligd. Al bij het besluit van de provincie Utrecht in 2001 over bekostiging van de nieuwe televisiezender Kanaal 9 werd als voorwaarde gesteld dat dit moet leiden tot één omroeporganisatie die radio en televisie verzorgt op lokaal én regionaal niveau. GS zijn dan ook zeer verheugd met het nieuwe Utrechtse omroepbedrijf dat formeel per 1 september a.s. een feit zal zijn. In de praktijk zijn de voorbereidingen voor deze organisatie al in volle gang. Zo is er een nieuw bestuur opgetuigd, een nieuwe directeur aangetrokken en wordt een intensieve samenwerking opgestart tussen de redacties bij de drie, oude omroepen. Het bestuur van het nieuwe bedrijf vindt plaats in de stichting Samenwerkende Publieke Omroepen Midden Nederland. De officiële presentatie van de naam en het logo van het nieuwe bedrijf vindt plaats op 4 november a.s.

Plannen voor de toekomst
Het nieuwe Utrechtse omroepbedrijf heeft ambitieuze plannen voor de nabije toekomst. De organisatie wil uitgroeien tot één van de beste omroepen van Nederland. Centrale doelstelling is het verzorgen van lokaal en regionaal nieuws, echter zonder de landelijke publieke omroepen in Hilversum na te apen. Het omroepbedrijf werkt daarom aan een eigentijdse programmaopzet die uitgaat van nieuws over onderwerpen die leven bij het Utrechtse publiek, zoals veiligheid op straat en gezondheid. Overwogen wordt verder om de nieuwsvoorziening op te splitsen in een lokale en regionale editie en één uur extra per dag uit te gaan zenden. Zelfstandige camerajournalisten moeten zorg gaan dragen voor sneller en goedkoper nieuws uit de provincie. Het omroepbedrijf wil ook nagaan of de regionale televisie in navolging van Radio M kan functioneren als Utrechtse rampenzender. Deze veranderingen zullen waarschijnlijk met ingang van 2003 zichtbaar worden voor inwoners van de provincie Utrecht.

De provincie is met een jaarlijkse bijdrage van circa 7 miljoen aan de Utrechtse televisie en radio hoofdfinancier van het nieuwe omroepbedrijf.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl