Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

27/08/02 Hare Majesteit de Koningin bezoekt integratieprojecten in Dordrecht

Hare Majesteit de Koningin heeft dinsdagmiddag 27 augustus 2002, vergezeld door burgemeester Bandell, in het kader van het grote steden- en integratiebeleid een informeel bezoek gebracht aan enkele integratieprojecten in Dordrecht. Door middel van gesprekken met projectmedewerkers en deelnemers heeft de Koningin zich op de hoogte kunnen stellen van resultaten van het integratiebeleid.

Als eerste bezocht de Koningin de Mariaschool in de wijk Noordflank. Op deze school loopt het project School in de samenleving. Het project is opgezet om de sociale, creatieve en emotionele ontwikkeling van alle kinderen in de voorschoolse leeftijd en basisschoolleeftijd te stimuleren waardoor de kans op een succesvolle schoolcarrière wordt vergroot. De school doet dit niet alléén, maar organiseert met tal van organisaties en instellingen een reeks van activiteiten om de doelen te verwezenlijken. Een van de onderdelen uit het project is het Piramideproject waar extra aandacht wordt besteed aan kinderen die achterstanden hebben opgelopen of dreigen op te lopen. Driejarige anderstalige kinderen leren de Nederlandse taal en de bijbehorende gewoonten waardoor ze beter voorbereid worden voor groep 1. Een ander onderdeel is de Ouderacademie waar de ouders van de schoolgaande kinderen welkom zijn. Zij leren net als hun kind, de Nederlandse taal en de bijbehorende regels en rituelen en begeleiden daarnaast hun kind op school. De inzet van de ouders op school blijkt uitstekend samen te gaan met de eigen ontplooiing. De deelnemende ouders zijn buiten de grenzen van de eigen groep getreden en enkelen hebben, mede door de Ouderenacademie, ook werk gevonden, bijvoorbeeld als klassenassistent.

Vervolgens heeft de Koningin het Timmerdorp in de Noordflank bezocht. Dit initiatief, dat dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd, heeft als belangrijkste doel de thuisblijvende kinderen uit de Noordflank een leuk programma te bieden. In deze wijk woont relatief gezien het grootste aantal allochtone bewoners van Dordrecht. Belangrijk subdoel van het project is de integratie van de kinderen uit verschillende culturen door hen samen te laten werken. In het Timmerdorp wordt onder andere samen gebouwd, schoongemaakt, kiezen de kinderen een timmerdorp-burgemeester en leren ze samen conflicten oplossen of hanteren. Dit jaar is het thema Circus en bereiden ze gezamenlijk een circus voor. De Koningin maakte een rondgang over het terrein en sprak met de kinderen en de begeleiders.

De Koningin heeft ook een bezoek gebracht aan de Foyer, een opvanghuis voor jonge vrouwen. Dit project is geïnitieerd door Woningbouwcorporatie Woondrecht en biedt huisvesting aan 30 jonge vrouwen, onder wie 12 Antilliaanse vrouwen. Er is begeleiding aanwezig en de bewoners zijn verplicht te werken of naar school te gaan om een zelfstandig en onafhankelijk bestaan op te kunnen bouwen.

In de wijk Oud Krispijn heeft de Koningin een Menzil bezocht. Menzil is een sociaal, cultureel en educatief centrum en is al jaren een vaste ontmoetingsplek voor migrantenvrouwen (Somalische en Turkse) en Antilliaanse vrouwen. Menzil heeft meer dan een ontmoetingsfunctie. Er worden volop mogelijkheden geboden om zich te ontwikkelen en zich te ontplooien, waardoor de integratie sterk wordt bevorderd. De Koningin heeft met diverse vrouwen gesproken over hun ervaringen.

Vervolgens bracht de Koningin een bezoek aan het sportcomplex Patersweg, gelegen midden in een woonwijk in Oud Krispijn. Het sportcomplex is onlangs gerenoveerd en biedt onderdak aan alle sportconsulenten en de recreatiesportleider van het bureau Sportstimulering van de gemeente Dordrecht. Mede door enthousiaste en gemotiveerde collega's van allochtone afkomst is integratie door middel van sport een succes in deze wijk. Naast hun eigen cultuur, hebben zij ook kennis van andere normen en waarden. Zij gebruiken dit in hun werk om de integratie te bevorderen. Een ander effect is dat er een betere samenwerking is ontstaan met de andere partners in de wijk, zoals de Dordtse Welzijnsorganisatie en Thuis op straat (waarbij activiteiten op straat worden gestimuleerd) en de sportverenigingen. De Koningin heeft gesproken met de medewerkers en de jongeren en een rondgang over het terrein gemaakt.

Tot slot bezocht de Koningin De Buitenwacht. Deze van oorsprong religieuze en kerkelijke organisatie heeft haar kerkgebouw geheel ingericht op ontmoetingen met en voor buurtbewoners. De organisatie stelt zich ten doel om binnen Oud Krispijn en geheel Dordrecht de sociale rechtvaardigheid en de interculturele samenhang tussen verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen. Zij noemt zich daartoe een Centrum voor vorming, viering en actie. Concrete activiteiten van de organisatie richten zich op opvoedingsbewustwording en uitwisseling van gedachten over verschillende godsdiensten. Er is ook een internationale groep waarin mensen actief met elkaars verschillen en overeenkomsten aan de slag gaan. De Koningin sprak met de initiator van de Buitenwacht en enkele leden van het internationale zangkoor Mengelmoes, die aan het einde van het bezoek nog een nummer ten gehore brachten.