Factor-V-Leiden patientenvereniging


Twee spinozawinnaars in het LUMC

LUMC - Op 28 augustus maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de vier winnaars van de Spinozapremie 2002 bekend. Onder hen waren twee medisch wetenschappers, beide uit het LUMC. Prof. dr. Els Goulmy en prof. dr. Frits Rosendaal krijgen ieder 1,5 miljoen euro om naar eigen inzicht te besteden aan onderzoek. Plus natuurlijk de erkenning die horen bij de grootste en meest prestigieuze wetenschapsprijs van Nederland.

De klinisch epidemioloog Rosendaal zal de 1,5 miljoen euro die hij ontvangt gebruiken om een bestaande studie naar trombose fors uit te breiden. In deze studie gaat hij na hoe verschillende omgevingsfactoren en genetische aanleg samen het risico op bloedstolsels bepalen. Er
zullen tienduizend mensen aan meedoen, onder wie vijfduizend trombosepatiƫnten. Rosendaal wil met de resultaten beter kunnen voorspellen wie kans loopt op trombose, en op welk moment dat gevaar het grootst is.

---

De redactie van www.factorvleiden is heel blij dat Frits Rosendaal dit jaar de belangrijke spinozaprijs die hij zo terecht verdient heeft, dit jaar ook heeft gekregen.

Alleen al de manier waarop hij zijn kennis met ons deelt, we altijd een beroep op hem kunnen doen en zijn waardering voor iedereen die zich op eigen wijze voor trombose inzet is uniek. Typerend voor Frits is de manier waarop we met hem kennis maakten: een compliment van hem voor onze, toen nog heel jonge site, kwam via het redactie adres binnen.

De Spinozaprijs, door NWO gepresenteerd als de 'Nederlandse Nobelprijs', wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt aan vijf Nederlandse toponderzoekers.