Energieraad


PERSBERICHT
02/aer/532, 28 augustus 2002

Vogtländer nieuwe voorzitter Energieraad

Op voordracht van Minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft de regering ir. P.H. (Peter) Vogtländer benoemd tot voorzitter van de Algemene Energieraad. Vogtländer is bekend van de naar hem genoemde commissie die de regering dit voorjaar adviseerde over de mogelijkheden van CO -emissiehandel. Zijn benoeming als voorzitter van de Energieraad geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli j.l.

Vogtländer treedt aan als voorzitter in een periode waarin de energiewereld ingrijpend verandert. Mijn eerste indruk is dat de Energieraad daar zeer adequaat op reageert. De overgangsperiode naar een vrijere, geprivatiseerde energiemarkt brengt veel turbulentie met zich mee. Dat vraagt van de Energieraad een andere opstelling dan pakweg tien jaar geleden. Vogtländer haast zich overigens om te benadrukken dat de veranderingen bij de Energieraad al ruimschoots vóór zijn komst in gang zijn gezet. Ik heb gemerkt dat de Raad de uitdagingen van de overgangsperiode niet uit de weg gaat. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de adviezen van de afgelopen jaren. De nieuwe voorzitter verwacht dat het vraagstuk van de Europese dimensie de komende periode een groot deel van de aandacht van de Raad zal opeisen. Met name waar het gaat om liberalisering en privatisering en de borging van het publieke belang daarbij.

Peter Vogtländer (1938) was langere tijd werkzaam bij Shell, waar hij diverse nationale en internationale functies bekleedde bij de chemie-activiteiten van het concern. Van 1991 tot 1995 was hij Coördinator Chemie van de Koninklijke Shell Groep en van 1995 tot juli 2000 voorzitter van de Raad van Bestuur van Montell, een joint venture van Shell International Chemical Company en Montedison.

Vanaf juli 2000 was Vogtländer voorzitter van de Commissie CO -handel, die de Nederlandse regering adviseerde over de haalbaarheid en wenselijkheid van een handelssysteem voor CO -emissierechten in Nederland. De Commissie Vogtländer, zoals ze al gauw werd genoemd, bracht in het voorjaar van 2002 advies uit.

De heer Vogtländer volgt als voorzitter van de Energieraad mevr. ir. J.M. Leemhuis-Stout op, die per 1 juli het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aanvaardde.

De Energieraad

De Algemene Energieraad (Energieraad) is een bij wet ingesteld adviescollege van de Rijksoverheid, dat zich primair bezighoudt met de totstandkoming van het Nederlandse energiebeleid. De Raad adviseert regering en parlement, zowel gevraagd als ongevraagd, en heeft daarnaast een rol bij het signaleren van belangrijke ontwikkelingen, bij het stimuleren van een duurzame energievoorziening en bij het evalueren van het staande beleid. De Raad bewaakt de consistentie van het energiebeleid en let daarbij ook op andere beleidsterreinen en op ontwikkelingen in de samenleving. Adviezen en standpunten komen in volledige zelfstandigheid tot stand. Leden van de Raad worden op persoonlijke titel benoemd, op basis van hun specifieke deskundigheid en hun kennis van de energiewereld.


---

Noot voor de pers (