Staatsbosbeheer

22 augustus 2002

Op woensdag 28 augustus krijgen kinderen van de basisschool Plaggenborg uit Jipsinghuizen veldbiologieles in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het is het eerste project van dit seizoen en dat wordt feestelijk ingeluid met het oplaten van ballonnen en er is koek, koffie en ranja. Ook ouders, de buurtvereniging en belangstellenden zijn van harte welkom.

Landschapsbeheer Groningen, NME, Staatsbosbeheer en basisscholen werken samen om de natuur dichter bij de jeugd te brengen. Wat is er mooier dan een biologieles te krijgen in de natuur en tegelijkertijd ook nog de natuur een handje te helpen?

Staatsbosbeheer heeft vlakbij Jipsinghuizen een natuurgebied met de naam Selleegte. Hierin ligt een ven dat was dichtgegroeid met planten, zodat bijvoorbeeld kikkers zich hier niet meer konden voortplanten. Kikkervisjes moeten namelijk kunnen zwemmen. In 1995 is dit ven schoongemaakt, zodat er weer open water ontstond. Langs de rand zijn de bomen weggehaald, want amfibieën hebben zonnewarmte nodig. Inmiddels beginnen er alweer heel wat kleine bomen te groeien zodat er weer schaduw komt en dat is niet de bedoeling. De kinderen gaan deze bomen met schop en zaag weghalen.

Boswachter Jan Dommerholt: "Zon ven leent zich uitstekend voor zon project. Het is niet te groot, er valt van alles te zien en te beleven en telkens is er wel wat te doen. Ieder jaar kan de school er terecht. Ze kunnen het ven adopteren, zodat het hun ven wordt en de ontwikkelingen die het doormaakt op de voet kunnen blijven volgen".