Petroplus International N.V.


Historisch lage raffinagemarges drukken resultaat Petroplus

Lichte verbetering ten opzichte van eerste kwartaal Resultaten Marketing en Logistiek zetten stijgende lijn voort, groeiperspectief blijft

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's toonaangevende onderneming op het gebied van olieraffinage, marketing & logistiek maakt vandaag haar halfjaarcijfers bekend:

* Een omzetdaling van 7,0% naar ¤ 2.413 miljoen (eerste helft 2001: ¤2.594 miljoen)

* Een brutowinstdaling van 10,3% naar ¤85,7 miljoen (eerste helft 2001: ¤95,6 miljoen)

* Een daling van EBITDA met 69,6% naar ¤9,6 miljoen (eerste helft 2001: ¤31,5 miljoen)

* Een negatief bedrijfsresultaat van ¤1,9 miljoen (eerste helft 2001: ¤23,5 miljoen positief)

* Een netto verlies van ¤16,6 miljoen (eerste helft 2001: ¤7,3 miljoen winst)

* Een verlies per aandeel van ¤0,57 (eerste helft 2001: ¤0,26 winst)

Het negatieve resultaat van Petroplus wordt geheel veroorzaakt door de historisch gezien slechte raffinagemarges in het eerste halfjaar van 2002 zoals reeds aangegeven in eerdere persberichten. De combinatie van relatief hoge olieprijzen door conflicten in het Midden Oosten, de straffe productiediscipline van OPEC, een warme winter in Europa en de Verenigde Staten, een lagere vraag naar kerosine door de teruggang in de luchtvaart en een wereldwijde stagnatie van de economische groei, veroorzaakte gedurende het eerste halfjaar de laagste raffinagemarges van de afgelopen 15 jaar. De rest van de onderneming voldeed aan de verwachtingen. De divisies Marketing en Logistiek presteerden goed, de resultaten zetten hun stijgende lijn voort. De sterke groei van Tango werd doorgezet, momenteel zijn er 32 stations operationeel en 6 stations in aanbouw.

Raffinage
De resultaten van de divisie Raffinage zijn in het tweede kwartaal licht verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2002: het bedrijfsresultaat kwam uit op ¤6,6 miljoen negatief versus ¤7,9 miljoen negatief in het eerste kwartaal 2002. Dit is vooral het gevolg van een verbetering in de raffinagemarges in de maand juni. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2001 (¤12,6 miljoen positief) daalde het bedrijfsresultaat van de divisie raffinage fors (naar ¤14,5 miljoen negatief), als gevolg van sterk verslechterde raffinagemarges. De resultaten over het eerste halfjaar 2001 werden destijds negatief beïnvloed door eenmalige bijzondere lasten ad ¤6,2 miljoen. Gebruikmakend van de flexibiliteit van de onderneming is de raffinaderij in Teesside, twee maanden eerder dan gepland, gedurende vrijwel de gehele maand juni in onderhoud genomen en lag de raffinaderij in Antwerpen gedurende een groot deel van het tweede kwartaal stil om de effecten van de slechte raffinagemarges te minimaliseren. Er zijn geen verdere shut downs voor de raffinaderijen voorzien voor de rest van dit jaar. De investering in de ontzwavelingscapaciteit van de raffinaderij in Antwerpen verloopt volgens plan .

Marketing
De divisie Marketing presteerde ook in het tweede kwartaal goed: het bedrijfsresultaat liet een stijging van 7,7% zien ten opzichte van het eerste kwartaal 2002. Het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar verdubbelde ruimschoots ten opzichte van het eerste halfjaar in 2001 en kwam uit op ¤10,3 miljoen. De resultaten over het eerste halfjaar 2001 werden destijds negatief beïnvloed door eenmalige bijzondere lasten ad ¤7,6 miljoen. Met name de bunkering- en de marketingactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland droegen bij aan het resultaat. De resultaten van de marketingactiviteiten in Duitsland verbeterden ten opzichte van het eerste kwartaal. In het tweede halfjaar zal de operatie ter verbetering van de efficiency in Duitsland worden afgerond.

Tango (onderdeel divisie Marketing)
De uitrol van Tango verloopt volgens planning. Per heden zijn er 38 Tango stations in Nederland: 32 Tango stations operationeel en 6 in aanbouw (ultimo juni waren er 30 stations in totaal). De uitbreiding van Tango ligt nog steeds op schema om de doelstelling van 50 stations in Nederland eind 2002 te gaan halen. Voor Tango België staat de opening van het eerste pilot station gepland voor het derde kwartaal 2002. In Spanje wordt eveneens gewerkt aan de ontwikkeling van een eerste pilot.

Logistiek
Het tweede kwartaal 2002 laat een sterke verbetering zien in het bedrijfsresultaat ten opzichte van het eerste kwartaal 2002 van ruim 30% (van ¤3,6 miljoen naar ¤4,7 miljoen).
Het bedrijfsresultaat nam met ruim 14% toe ten opzichte van het eerste halfjaar 2001 en steeg naar ¤8,3 miljoen. De ontwikkeling bij Logistiek verloopt naar wens en voor heel 2002 wordt verwacht dat deze trend zich doorzet. De verbetering van het resultaat is bijna volledig autonoom gerealiseerd.

LNG (Liquefied Natural Gas)
De eerste fase van het LNG project in Wales is inmiddels succesvol afgerond. Uit deze fase kan geconcludeerd worden dat het project veelbelovend kan zijn, mits er een juist investeringsklimaat en wettelijk kader bestaat. Petroplus is gesprekken gestart met potentiële industriepartners en zal binnenkort de aanvraag voor een bouwvergunning en andere benodigde vergunningen indienen. De uiteindelijke beslissing om tot uitvoering van het project over te gaan zal worden genomen nadat aan alle voorwaarden betreffende vergunningen, financiering, subsidies en commercialisering is voldaan.

Overige activiteiten/centrale overheads
Het resultaat over het eerste halfjaar 2002 verslechterde ten opzichte van 2001. Ook het tweede kwartaal laat ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar een verslechtering zien. Deze ontwikkeling is met name het gevolg van de negatieve resultaten van de milieudochter Qlear en enkele, in de komende kwartalen van dit jaar, niet terugkerende, bijzondere posten van in totaal ¤2,5 miljoen. Oxyde Chemicals liet goede resultaten zien.

Recente ontwikkelingen
Mede naar aanleiding van de langer dan verwacht aanhoudende slechte situatie op de raffinagemarkt zullen enkele aanpassingen binnen Petroplus worden doorgevoerd. Doelstelling hierbij is om een aantal staftaken (met name op het gebied van IT en HR) van het hoofdkantoor over te brengen naar de individuele divisies. Enerzijds wordt hierdoor een grotere effectiviteit bereikt en anderzijds kunnen vanaf 2003 belangrijke kostenbesparingen worden gerealiseerd tot een bedrag van circa ¤5,0 miljoen. In de komende maanden zullen deze aanpassingen worden geïmplementeerd. Recent heeft Petroplus de onderhandelingen over een nieuwe werkkapitaalfinanciering afgerond. Deze zogenaamde Syndicated Revolving Credit Facility ad USD 550 miljoen ten behoeve van twee werkmaatschappijen in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk vervangt en verhoogt een gedeelte van de bestaande individuele werkkapitaalfinancieringen en vergroot de flexibiliteit voor de desbetreffende werkmaatschappijen. Daarnaast kon de nieuwe financiering tegen betere condities worden afgesloten. Het Syndicaat bestaat uit vijf grote internationale banken. Het geconsolideerde balansbeeld bleef nagenoeg onveranderd. In het balanstotaal en eigen vermogen trad geen materiële wijziging op ten opzichte van de situatie aan het einde van het eerste kwartaal.

Strategie
De huidige raffinagemarkt wordt beheerst door de laagste raffinagemarges in 15 jaar. Alhoewel deze markt van oudsher cyclische kenmerken vertoont, zijn de huidige aanhoudende lage marges uitzonderlijk. De langere termijn verwachtingen voor de raffinagemarkt zijn onveranderd positief, zowel naar de mening van Petroplus als naar mening van de meeste partijen die actief zijn op deze markt. Daarom blijft Petroplus zich richten op de combinatie van raffinage, logistiek en marketing in olieproducten in met name West-Europa en streeft ernaar om in de belangrijkste Europese economieën als volledige midstream marktpartij actief te zijn.

Petroplus kondigde in een eerder stadium aan te verwachten dit jaar nog een substantiële acquisitie te doen. Evenals bij eerdere acquisities in de afgelopen jaren, zal een dergelijke acquisitie alleen worden doorgezet indien de financiering binnen de door Petroplus gestelde criteria kan worden ingevuld. Deze criteria betreffen enerzijds de bescherming van de belangen van bestaande aandeelhouders, anderzijds wil Petroplus met behulp van de financiering van haar acquisities de komende jaren de balansverhoudingen en de solvabiliteit verbeteren. De kwaliteit van de acquisitiemogelijkheden is nog steeds zodanig dat het mogelijk is om aan beide voorwaarden te voldoen. De huidige status van de financiële markten kan echter tot gevolg hebben dat het tempo waarin acquisities kunnen worden gedaan enige vertraging oploopt.

Vooruitzichten
De aanvankelijke verbetering van de raffinagemarges in de maand juni, stagneerde in de maand juli. Ook de maand augustus gaf tot nu toe geen verdere verbetering. Het verdere verloop van de raffinagemarges zal een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de resultaten over het tweede halfjaar van 2002. Traditioneel is het vierde kwartaal het beste voor zowel de marketingactiviteiten als de raffinagemarges voor Petroplus. De reden hiervoor is dat in het vierde kwartaal de opbouw van wintervoorraden plaatsvindt. De resultaten van de divisies Marketing en Logistiek alsmede ook de groei van Tango, zullen zich naar verwachting positief blijven ontwikkelen. Petroplus handhaaft haar eerder uitgesproken verwachtingen voor 2003 en de komende jaren.


***Gelieve onderstaande link te gebruiken om het complete persbericht inclusief tabellen te kunnen bekijken:***

http://reports.huginonline.com/871645/107465.pdf

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Verenigd Koninkrijk . Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft circa 1000 mensen in dienst. Petroplus is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de NextPrime index.

Reuters: PPV.AS
Bloomberg: PETR NA

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen De belangrijkste aspecten van hun benadering zijn het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Midstream oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Inmiddels heeft Phillips Petroleum Company Tosco overgenomen, terwijl Valero Energy eigenaar geworden is van Ultramar Diamond Shamrock.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.:
Marcel van Poecke, Willem Willemstein
Raad van Bestuur
010 - 24 25 900

De presentatie voor analisten vindt u op de website van Petroplus International NV vanaf 12 uur onder Investor Relations/Financial Reports

http://www.petroplusinternational.com
http://www.tango.nl

Petroplus International N.V.
P.O. Box 85002
3009 MA Rotterdam
The Netherlands
Phone: +31 (0)10 242 5900
Fax: +31 (0)10 242 6052
E-mail: IR@petroplus.nl
Website: http:// www.petroplusinternational.com