P E R S B E R I C H T

Zaandam, 28 augustus 2002

Nettowinst PontEecen EUR 4,5 miljoen in eerste helft 2002


* Nettowinst voor buitengewone resultaten en afschrijving goodwill EUR 4,5 miljoen (H1 2001: EUR 5,3 miljoen)


* Verdere uitbouw handelsbedrijven en verhuuractiviteiten
De nettowinst van PontEecen N.V., de meest vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland, is over de eerste zes maanden van 2002 uitgekomen op EUR EUR 4,5 miljoen, tegenEUR EUR 5,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De netto-omzet over het eerste halfjaar van 2002 bedroeg EUR 214,8 miljoen, tegen EUR 250,6 miljoen over het eerste halfjaar van 2001.

Gang van zaken eerste helft 2002
De handelsbedrijven hebben het, ondanks de verder verslechterde marktomstandigheden, goed gedaan. Door stringente kostenbeheersing is ondanks een beperkt lagere omzet het bedrijfsresultaat bij de handelsbedrijven over de eerste zes maanden van 2002 verbeterd. De verbreding van het productenassortiment, met hogere marge producten, waarmee PontEecen de klantenmix optimaliseert, werpt zijn vruchten af. De uitbouw van de handelsbedrijven is conform de strategie van PontEecen dan ook onverminderd doorgegaan. Een aantal vestigingen is aangepast volgens de PontMeyer formule en daarnaast is de roll out van de verhuuractiviteiten in volle gang. In de verslagperiode zijn drie nieuwe Huurcenter-vestigingen geopend.

Bij de grote houthandels is de omzet aanmerkelijk teruggelopen. Deze teruggang wordt als structureel gezien; daarom is dan ook besloten het aantal vestigingen in Noord-Nederland terug te brengen van drie naar twee. Hierbij zullen de activiteiten van de te sluiten vestiging worden gerealloceerd waardoor er beter ingespeeld kan worden op de toenemende behoefte van de klanten voor just-in-time leveringen.

In mei van dit jaar heeft PontEecen bekendgemaakt dat ze Daarnaastnam PontEecen ehaar 52,8%-belang in BEKA Houtprodukten B.V. te Gramsbergen en haar 49,99%-belang in de exploitatiemaatschappij Kamphuys Loosbroek Beheer B.V. te Nieuwegein heeft afgestoten. De transacties hebben geen significante invloed gehad op het nettoresultaat van PontEecen.

Toelichting op de resultaten
De daling van de netto-omzet met 14,5% naar EUR 214,8 miljoen is voor een derde veroorzaakt door de activiteiten welke gestaakt zijn. Voor twee derde was de daling autonoom, als gevolg van de nog verder verslechterde economische omstandigheden, met name in de markten voor de grote houthandels en de specialisten. Het bedrijfsresultaat nam af van EUR 12,4 miljoen naar EUR 9,5 miljoen.

De nettowinst is in het eerste halfjaar van 2002 uitgekomen op EUR 4,5 miljoen (eerste halfjaar 2001: EUR 5,6 miljoen). Exclusief buitengewone posten, bedroeg de nettowinst EUR 3,9 miljoen (eerste halfjaar 2001 EUR 5,2 miljoen). De buitengewone baten bestaan voornamelijk uit boekwinsten op de verkoop van onroerend goed. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen, is in lijn met wat eerder is aangekondigd, gedaald naar 12,4% (H1 2001: 14,6%). De bedrijfslasten zijn in 2000 toegenomen met EUR 62,8 mln. ten opzichte van de pro forma cijfers over 1999.Naast het effect van de fusie kan de kostentoename voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan hogere transportkosten onder andere door gestegen brandstofkosten en hogere personeelskosten door ontwikkelingen op de markt.

De groei in de bouwmarkt in Nederland werd in het verslagjaar gelimiteerd door een gebrek aan capaciteit. De huidige ontwikkelingen in de vraag naar kwaliteitsbouw, duurzaam bouwen en individualisering van nieuwbouwprojecten, bieden PontEecen echter uitstekende groeimogelijkheden.

Een andere ontwikkeling is dat aannemers doorgaans steeds kortere planningstijden hanteren en just-in-time geleverd willen worden. PontEecen zal haar organisatie nog beter gaan toesnijden op deze ontwikkelingen door uitbreiding van haar vestigingennetwerk en expansie van toegevoegde waarde activiteiten.

Ook het voorbije jaar heeft laten zien dat de markt voor hout, plaatmateriaal en verwante bouwmaterialen een snelle ontwikkeling doormaakt. Het aantall kleine aanbieders neemt af en de grote aanbieders, waaronderPontEecen, proberen hun schaalgrootte te benutten.

Vooruitzichten
Het management verwacht, indien er geen verdere verslechtering van de marktomstandigheden plaats zal vinden, dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen over het gehele jaar 2002 in lijn zal zijn met het rendement op het geïnvesteerd vermogen dat in de eerste helft van het jaar is gerealiseerd.

Profiel
PontEecen N.V. is de meest vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1600 medewerkers in dienst, verspreid over 73 vestigingen in Nederland. PontEecen streeft ernaar een toonaangevende, innovatieve leverancier te zijn voor bouwend Nederland.

PontEecen N.V. heeft in het jaar 2001 een omzet behaald van EUR 462,4 miljoen
(2000: EUR 481,9 miljoen) en is genoteerd aan de incourante markt van Euronext Amsterdam.

/ / / / / / /

Voor nadere informatie:
De heer J. Bruil, Voorzitter van de Raad van Bestuur Telefoon: 075 - 653 62 10