Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-08-2002
Politieberichten van 27/8 (13.00 uur) t/m 28/8 (07.00 uur)

Ballum: jongen valt met fiets
Dinsdag omstreeks 13.00 uur viel een 15-jarige inwoner van het Duitse Essen op de Zuider Greiweg door nog onbekende oorzaak van zijn fiets. De jongen liep een hoofdwond op en verloor af en toe het bewustzijn. Met de ambulance werd hij overgebracht naar de dienstdoende huisarts op het eiland en van daaruit werd hij met de traumahelikopter overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen.

Sneek: beledigende tekst
Dinsdag omstreeks 13.10 uur werd op de Wijde Noorderhorne een personenauto met daarop een beledigende tekst in beslag genomen. Op de auto was geschilderd Cops Fuck it De eigenaar en bestuurder, een 44-jarige inwoner van Lemmer, werd bij zijn auto aangetroffen. De man werd aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet en beledigde de politieagenten. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: ontzegging rijbevoegdheid
Dinsdag omstreeks 13.45 uur zag een patrouille een bestuurder met zijn personenauto rijden over de Rottumerweg. Het was bekend dat de bestuurder, een 55-jarige inwoner van Oudehorne, een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Deze ontzegging liep tot 24 juli 2003. De bestuurder was dus niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De auto werd in beslag genomen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Midlum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 16.40 uur vond op de Harlingerstraatweg een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een fiets. De bromfietser, een 17-jarige inwoner van Harlingen, kwam uit de richting Harlingen en reed in de richting Midlum. Een tegemoetkomende fietser, een 32-jarige inwoner van het Duitse Pohlheim werd door hem over het hoofd gezien, waarna een frontale aanrijding volgde. De fietser werd gewond aan zijn schouder en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Aan het bureau bleek dat de bromfiets niet verzekerd was en dat de bestuurder niet in het bezit was van een bromfietscertificaat. Ook reed de bestuurder met zijn bromfiets op het fietspad, terwijl dat verboden was. Tegen de bromfietsbestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Heeg: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 16.35 uur werden bij een supermarkt aan de Koaldyk twee jongens uit het Duitse Dusseldorf, beiden 16 jaar, op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachten namen een aantal flessen met frisdrank mee zonder te betalen. Zij werden hierbij betrapt door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 29-jarige inwoner van Heeg, deed aangifte. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Zij kregen via Kort OM beiden een boete van 115.- De flessen met frisdrank bleven in de winkel achter.

Gorredijk: aanrijding met drank
Dinsdag omstreeks 17.10 uur vond op de Nijewei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. De bestuurder, een 66-jarige inwoner van Gorredijk, wilde afslaan naar zijn woning en reed daarbij op de weghelft, die bestemd was voor het tegemoetkomende verkeer. Uit tegenovergestelde richting naderde een personenauto, die bestuurd werd door een 73-jarige inwoner van Burgum. Deze bestuurder bracht zijn auto tot stilstand om een aanrijding te voorkomen. Op het moment dat hij stilstond, werd hij aangereden door de inwoner van Gorredijk. De verdachte wilde de aanrijding onderling regelen. Toen de bestuurder uit Burgum hier niet op wilde ingaan, werd de verdachte kwam en spuugde de tegenpartij in het gezicht. De verdachte bleek gedronken te hebben, De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet, waarop hij werd geboeid. Aan het bureau weigerde de man iedere medewerking aan een blaastest of bloedproef. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 24 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal
Dinsdag tussen 07.00 en 08.00 uur werd vanuit een woning aan de Mariniersespel een diefstal gepleegd. Een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden was bezig de woning schoon te maken in verband met een verhuizing. Zij had haar fiets met tas in de gang geplaatst en was boven aan het werk gegaan. De voordeur stond open. Toen zijn weer beneden kwam bleek de fiets, merk Union, kleur paars, met tas te zijn verdwenen. In de tas zaten een rijbewijs, een paspoort, een bankpasje en ongeveer 100 euro. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: brandstichter aangehouden
Afgelopen donderdag brak brand uit bij de voordeur van het pand De Lege Knip aan de Weegbree. Door oplettendheid van een buurtbewoner kon worden voorkomen dat de gehele pand afbrandde. Door de brandweer werd het vuur geblust. Het schadebedrag is niet bekend. Aan de hand van het signalement, de buurtbewoner had de verdachte vast gehad, kon deze dezelfde dag omstreeks 09.30 uur in zijn woning worden aangehouden. De verdachte, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, is gisteren (disndag) voorgeleid bij de rechter commissaris en zit op dit moment nog vast.

Drachten: inbreker aangehouden
Dinsdag omstreeks 17.55 uur kwam een 26-jarige inwoonster van Drachten met haar auto aanrijden en zag toen bij haar woning aan het Grootzand een onbekende man bezig bij de garagedeuren. Bij het zien van de bewoonster ging de verdachte er vandoor. Het bleek dat hij eerst een Wc-raampje had vernield om binnen te komen. Toen dit niet lukte, probeerde hij het via de garagedeuren, waarbij hij werd overlopen. De verdachte was nog niet binnen geweest en er werd niets weggenomen. De bewoonster heeft aangifte gedaan. Aan de hand van het signalement kon de verdachte, een 30-jarige inwoner van Drachten, even later in zijn woning, waar hij zich had verstopt in een kast, worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: valse naam
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van IJlst, reed zonder een helm te dragen. Toen hij hiervoor een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbreker overlopen
Woensdag omstreeks 00.45 uur kwam er een melding binnen dat er werd ingebroken in een school van het Friesland College aan de Julianalaan. Bij de school werd een open raam aangetroffen en in de school kon een 28-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden, die volgens zijn zeggen een slaapplaats zocht. Uit de school werd niets weggenomen. Iemand van de schoolleiding zal in de loop van vandaag aangifte komen doen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 03.40 uur werd op het Groot Schavernek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 535 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Franeker: patiënt ontsnapt
Dinsdag is uit het psychiatrisch ziekenhuis Groot Lankum een 21-jarige patiënt ontsnapt, die aldaar verplicht was opgenomen. De jongeman werd in het ziekenhuis verpleegd. In een onbewaakt ogenblik zag hij kans te ontsnappen. Vervolgens werd een zoekactie op touw gezet en kwamen er verschillende meldingen binnen dat de man was gezien in de omgeving van Arum en Kimswerd. Hij zou met ontbloot bovenlijf lopen en was slecht gekleed in een korte broek en had het T-shirt om zijn hoofd gebonden. Bij de zoekactie is in de avonduren gebruik gemaakt van een helikopter met infrarood. Doch ondanks de uitgebreide zoekactie werd de man niet gevonden. In de loop van vandaag zal de zoektocht worden voortgezet.

Leeuwarden: inbraak
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Zwettestraat. Via verbreking van een raam (ingegooid) kwam men het bedrijf binnen. Uit het pand werden verschillende computers met beeldschermen weggenomen. Een medewerker van het bedrijf zal in de loop van vandaag aangifte komen doen. Een schadebedrag is niet bekend.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272