Ingezonden persbericht

Invoering BAMA onzorgvuldig en incompleet

UTRECHT, 20020828 -- Uit onderzoek van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) blijkt dat een groot deel van de universiteiten en hogescholen, die 2 september a.s. starten met het Bachelor/Master systeem, half werk heeft geleverd. Uit het onderzoek blijkt verder dat 76% van eerstejaars HBO-studenten en 45% van de WO-studenten onvoldoende weet welke inhoudelijke gevolgen Bachelor/Master voor hen heeft.

Het HBO komt volgens het onderzoek van het ISO als slechtst uit de bus. Niet alleen omdat het merendeel van de ondervraagde opleidingen op het HBO de betekenis van Bachelor/Master onderschat, maar ook omdat 48% van de studenten niet bekend is het met bestaan van Bachelor/Master. Voorzitter Linda van Beek: "Nederland wil graag vooroplopen met de invoering van Bachelor/Master, maar slaat zo een modderfiguur".

De onduidelijkheden aan het WO komen voort uit de snelheid waarmee men Bachelor/Master heeft willen invoeren. Bij twee van de twaalf geënquêteerde opleidingen is het programma van de Bachelorfase nog niet bekend. Voor de Masterfase geldt dit voor negen van de twaalf opleidingen. Ook bestaat er nog grote onduidelijkheid over de wijze waarop een HBO Bachelor in kan stromen in een WO Master. Studenten die in het oude systeem studeren lopen meer kans op studievertraging door de ingestelde overgangsregelingen.

Het doel van het Bachelor/Master systeem is om tot een vergelijkbaar Europees Hoger Onderwijs systeem te komen. Het ISO is van mening dat de invoering van Bachelor/Master aangegrepen zou moeten worden om studenten meer keuzevrijheid en flexibiliteit te geven. "Zoals het er nu voorstaat, zijn we nog een eind verwijderd van deze doelstellingen", aldus Van Beek, "Zorgvuldigheid bij de invoering dient boven alles te prevaleren."

Het ISO-onderzoek naar de invoering van Bachelor/Master is te vinden op www.iso.nl



Ingezonden persbericht