Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

biotechnologische geneesmiddelen

Beleidsvisie uitgavenontwikkeling biotechnologische geneesmiddelen

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/G-2310442

28 augusutus 2002

Op 28 januari 2002 heeft overleg plaats gevonden tussen de tijdelijke commissie Biotechnologie en de ministers van OCW, VROM, EZ, LNV en VWS over diverse aspecten rondom biotechnologie. Op het terrein van de volksgezondheid zijn daarbij de Integrale Beleidsnota Biotechnologie, de nota Toepassing van genetica in de gezondheidszorg en de nota Kennisinfrastructuur aan de orde gekomen.

Tijdens dit overleg heeft mijn voorgangster toegezegd de Kamer een visie op de kostenontwikkeling van biotechnologische geneesmiddelen te doen toekomen, waarbij onder andere het rapport van het RIVM Volksgezondheid-toekomstverkenningen 2002. Geneesmiddelen nu en in de toekomst betrokken zou worden.

Hierbij bied ik u de beleidsvisie uitgavenontwikkeling biotechnologische geneesmiddelen aan. De conclusie in de beleidsvisie is dat er voldoende aanwijzingen bestaan die de verwachting rechtvaardigen dat de totale uitgaven aan geneesmiddelen door de ontwikkelingen op het gebied van de biotechnologie aanzienlijk zullen stijgen. Doordat echter niet duidelijk is op welke termijn ontwikkelingen als medicatie op maat daadwerkelijk vorm zullen krijgen, de onderzoekspijplijn niet geheel te doorgronden is en bovendien geen inzicht is in de uiteindelijke prijsstelling, blijken de toekomstige uitgaven aan biotechnologische geneesmiddelen vooralsnog niet exact kwantificeerbaar te zijn.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Beleidsvisie uitgavenontwikkeling biotechnologische geneesmiddelen 1. Beleidsvisie uitgavenontwikkeling biotechnologische geneesmiddelen Kamerstuk, 28-8-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18282 .