Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 28 augustus 2002

Natuur en Milieu: supermarkten al eind op de goede weg Haal Bintje helemaal uit assortiment

Stichting Natuur en Milieu vraagt de supermarkten om op een afzienbare termijn de Bintjes helemaal uit het assortiment te halen. Deze aardappel heeft veel last van de schimmelziekte phytophtora. Daarom worden bij de teelt zeer grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook van andere zwakke aardappelrassen die met veel bestrijdingsmiddelen worden geteeld, zoals de Eigenheimer en de Biltstar, zouden de supermarkten afscheid moeten nemen. Er zijn voldoende andere aardappelrassen die veel beter scoren op milieugebied, zoals Victoria en Redstar.

Uit onderzoek door de milieuorganisatie blijkt dat er inmiddels al 55 procent van de winkels 'Bintje-vrij' is. In 2000 maakte Natuur en Milieu afspraken met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waarin de supermarktketens verenigd zijn, om te werken aan milieuverbetering op aardappelgebied. In het seizoen 2001/2002 zou zeventig procent van de winkels geen Bintjes meer verkopen. Met 55 procent zijn de supermarkten dus een heel eind op de goede weg. Als Edah, Konmar en Super de Boer wat meer haast hadden gemaakt, zou de beloofde zeventig procent waarschijnlijk gehaald zijn.

Een pluim verdienen de supermarktketens Deen en Poiesz. Die verkopen nu al geen Bintjes meer of andere zwakke aardappelrassen, terwijl ze in alle winkels ook biologische aardappels op de schappen hebben liggen. Ook Albert Heijn heeft het Bintje afgezworen.

Stichting Natuur en Milieu blijft de supermarkten volgen. Zij heeft hen gevraagd te melden wanneer zij afscheid denken te nemen van Bintje en andere zwakke aardappelrassen, en wat de milieueisen zijn die ze aan hun telers stellen. Het is voor de supermarkten goed mogelijk om binnen twee jaar helemaal over te schakelen op sterke aardappelrassen. Ook de consument kan een rol spelen. De biologische aardappels (met EKO-keurmerk) zijn de beste keus, en op de website van Stichting Natuur en Milieu (www.snm.nl) staat een lijst met aanbevolen niet-biologische aardappelrassen.

Nadere inlichtingen:
Hans Muilerman, tel. 030-2331328
Marijke Brunt, tel. 030-2331328