Nationaal Dubo Centrum

woensdag 28 augustus 2002

Meer vrijheid met Zoetermeerse afspraken over duurzaam bouwen

De Gemeente Zoetermeer hanteert de rekenmethode Eco-Quantum om afspraken te maken over duurzaam bouwenprestaties. Dit houdt in dat opdrachtgevers en architecten meer vrijheid hebben in het ontwerp van de woningen.

Op de basis van deze prestatiegerichte aanpak kunnen de opdrachtgevers en architecten zelf voor een groot deel bepalen welke duurzame maatregelen zij treffen, zolang de afgesproken score maar wordt gehaald. In Nederland loopt Zoetermeer voorop met het toepassen van een dergelijke aanpak.
Tot nu toe werkte de gemeente met een dubomaatregelenlijst die is samengesteld uit het Nationale Pakket Duurzaam Bouwen Woningbouw en één van de dubolijsten van het Stadsgewest Haaglanden. Voor de derde fase van vinexlocatie Oosterheem gaat Zoetermeer Eco-Quantum toepassen om afspraken te maken over duurzaam bouwen. Met de nieuwe rekenmethode Eco-Quantum krijgen de opdrachtgevers en architecten de vrijheid om zelf grotendeels te bepalen welke maatregelen zij nemen. Naast Eco-Quantum gelden twee aanvullende regelingen.

Prestatie-eisen Eco-Quantum
Om inzicht te verkrijgen in de hoogte van de eisen zijn vijf woningen uit de eerste en tweede bouwfase van Oosterheem doorgerekend met het computerprogramma Eco-Quantum Woningbouw. Vervolgens zijn de woningen als fictief project opnieuw berekend met een aantal maatregelen, zodat de EPC op 0,8 uitkwam. Een voorwaarde van de gekozen maatregelen is dat deze voor alle opdrachtgevers acceptabel zijn. Op basis van de aldus verkregen Eco-Quantumscores zijn er voor verschillende woningtypes Eco-Quantumeisen geformuleerd.
Deze eisen liggen op een zodanig niveau dat de opdrachtgevers de ruimte hebben om naar eigen wens een deel van de mogelijke maatregelen achterwege te laten. Toch zullen de woningen die aan deze eisen voldoen, een milieuprestatie hebben die 10 tot 20% beter is dan die van de woningen van de eerste en tweede bouwfase van Oosterheem.

Aantal verplichte maatregelen
In de Eco-Quantummethode ontbreekt een aantal milieuaspecten die in de tot nu toe gebruikte maatregelenlijsten staan. Het gaat bijvoorbeeld om geluidsisolatie, binnenklimaat, aantasting ecosystemen, verdroging, ecologische waarde van de omgeving en sociale veiligheid. Om te voorkomen dat deze aspecten buiten beschouwing blijven in het ontwerp, is een korte lijst met 17 maatregelen naast Eco-Quantum verplicht gesteld.

Extra dubomaatregelen buiten grondkostenregime
Om tot slot ook nog díe dubomaatregelen te stimuleren die ofwel relatief duur zijn ofwel niet in alle gevallen mogelijk zijn, is een lijst opgesteld van maatregelen waarvan de opdrachtgever de meerkosten niet hoeft mee te rekenen in de berekening van de totale kostprijs van de woning. Zo betaalt de opdrachtgever over de extra maatregelen geen grondkosten aan de gemeente. In de lijst van 21 maatregelen die voor deze regeling in aanmerking komen, is per maatregel een bedrag opgenomen dat men buiten de grondkostenberekening mag houden. Administratief gelden deze maatregelen als meerwerk.

Proeftuin Life-Equation
Het project maakt deel uit van Life-Equation, de (inter)nationale proeftuin van Stichting Bouwresearch en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting om ervaring op te doen met prestatiegericht duurzaam bouwen. Zoetermeer is de eerste gemeente die daadwerkelijk met het toepassen begint. Alle partijen die bij de derde bouwfase van Oosterheem zijn betrokken, hebben aangegeven mee te willen doen aan Life-Equation. Hierdoor hebben zij gratis beschikking over het Eco-Quantum-computerprogramma en krijgen zij een aantal workshops aangeboden. Meer informatie over dit project is te krijgen bij de heer T. van Es, gemeente Zoetermeer.