LTO Nederland

LTO bepleit uitstel uitrijverbod mest

Woensdag 28 augustus 2002 - LTO Nederland bepleit bij het ministerie van LNV uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest tot en met 15 september. Volgens de organisatie kon als gevolg van de wateroverlast van de afgelopen periode in veel gebieden nauwelijks mest worden uitgereden. Uitstel van het verbod met twee weken biedt de gelegenheid alsnog mest uit te rijden, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu, zo stelt LTO in een brief aan LNV-minister Veerman.

De wateroverlast zorgt voor een verlate oogst in de akkerbouw en veel ontoegankelijke bouwland- en weidepercelen. Tevens staat vee meer dan normaal op stal, waardoor de mestopslagen voller zijn dan in dezelfde periode in eerdere jaren, schrijft LTO. Volgens de organisatie voorkomt het uitstel ook het risico dat de komende dagen veel mest wordt aangewend op percelen die nog wel bereikbaar zijn. Een verlenging van de uitrijperiode voor dierlijke mest houdt in dat bemesting kan plaatsvinden volgens een bemestingsplan, waarbij de mest volgens goede agrarische praktijk over alle beschikbare grond wordt verdeeld, aldus LTO.

Volgens LTO Nederland betreft de uitzondering een relatief beperkt aantal hectares, waarop de ondernemers wel grote problemen ondervinden. Door de met water verzadigde grond vermindert tevens de uitspoeling van mineralen sterk en is de denitrificatie groter. Verder vermindert uitgereden mest in het najaar de erosiegevoeligheid van de (löss)grond in Limburg. Vanuit het oogpunt van de milieubelasting is dit verzoek zonder meer te rechtvaardigen, meent LTO.

De organisatie verzoekt Veerman uiterlijk voor 1 september te reageren op het verzoek. Het Besluit Gebruik Meststoffen verbiedt namelijk het uitrijden van dierlijke mest in de periode van 1 september tot en met 31 januari op voor nitraat-uitspoeling gevoelig bouwland, braakland, niet beteelde grond en grasland.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)