Gemeente Alphen aan den Rijn


De reconstructie van de President Kennedylaan (Deel 2)

Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten tot reconstructie van de President Kennedylaan vanaf het kruispunt Oranje Nassausingel tot en met het kruispunt Edelsteensingel. Door de reconstructie verbetert de kwaliteit van de weg, komen er meer rijbanen voor autos en fietsen en neemt de verkeersveiligheid toe. De President Kennedylaan is een belangrijke verkeersontsluitingsweg binnen Alphen aan den Rijn en de werkzaamheden hebben dan ook gevolgen voor veel inwoners die dagelijks gebruik maken van deze weg. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd. Daardoor blijft de weg open voor het doorgaande fiets- en autoverkeer en voetgangers. De reconstructie zal in de zomer van 2003 definitief zijn afgerond.

Stand van zaken
Nadat in het gebied de kabels, leidingen en riolering zijn omgelegd, is de oude klinkerweg volledig verwijderd en vervangen door een tijdelijke asfaltweg aan de zijde van moskee/bowlingcentrum. Voor fietsers en voetgangers is aan de zijde van het tennispark een tijdelijk fiets- en voetpad aangelegd. Dit fietspad heeft een aansluiting op de Sportlaan die door middel van verkeerslichten is geregeld.

Doordat de ondergrond te zacht is om daar direct een nieuwe weg op aan te leggen, is over de gehele breedte (36 meter) van het nieuwe en oude weggedeelte een zandlaag aangebracht. Het zand zorgt er voor dat de ondergrond wordt verstevigd (zogenaamde zetting). Zo vormt het een goede basis voor de nieuw aan te leggen weg.

Fietspad President Kennedylaan

Om in de toekomst de kans op scheuren of verzakken van de weg zo minimaal mogelijk te maken, wordt door middel van een nieuwe technische werkwijze het proces van zetting versneld. Hiervoor zijn honderden linten van circa 9 meter verticaal de grond ingebracht. Het aanbrengen van de linten is eind juli 2002 afgerond, waarmee het totale proces van zetting is begonnen. Naar verwachting duurt dit proces van zetting tot medio november 2002.

Oude
verkeerssituatie
Huidige verkeerssituatie

Definitieve inrichting
Als de zetting voldoende is, kan de definitieve aanleg van de President Kennedylaan starten. Ook deze werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd, zodat de weg openblijft voor het doorgaande fiets- en autoverkeer. Vanaf medio november 2002 wordt aan de westzijde (zijde Nieuwe Sloot) gestart met de aanleg van de definitieve inrichting. Deze werkzaamheden duren volgens planning tot eind maart 2003. Aansluitend wordt aan de oostzijde (zijde moskee/bowlingcentrum) gestart met het verwijderen van de tijdelijke weg en de aanleg van de definitieve weg. Als alles volgens planning verloopt kan in de zomer van 2003 (begin augustus) de nieuwe weg volledig in gebruik worden genomen.

De definitieve weg tussen de Oranje Nassausingel en de Edelsteensingel/Planetensingel krijgt een breedte van 36 meter met twee rijbanen in beide richtingen, een brede middenberm, aan beide zijden vrijliggende fietspaden in twee richtingen en voetpaden. Ook worden vier rijen nieuwe bomen geplaatst en een faunapassage aangebracht. De faunapassage is een buis onder de weg door die zorgt voor de ecologische verbinding tussen de Zegerplas en Nieuwe Sloot.

Dwarsprofiel President Kennedylaan

Aansluiting kruispunt Planetensingel/Edelsteensingel Om er voor te zorgen dat de nieuwe weg goed aansluit op de bestaande kruispunten starten begin september 2002 de werkzaamheden voor de aansluiting rondom de Planetensingel en de Edelsteensingel. Ook hier is de ondergrond te zacht om een nieuwe verbrede weg aan te leggen. Doordat de bereikbaarheid van het doorgaande verkeer tijdens de werkzaamheden gewaarborgd moet blijven, wordt hier een andere methode toegepast om het verzakken van de weg in de toekomst te voorkomen. Door middel van grote en dikke piepschuimblokken wordt een lichte fundering aangebracht. Het verminderde gewicht zorgt er voor dat de grond eronder minder zwaar wordt belast, waardoor minder zetting optreedt. Gelijktijdig met de (graaf)werkzaamheden wordt onder andere de riolering voor de nieuwe situatie aangebracht.

Bereikbaarheid
De werkzaamheden aan het kruispunt Planetensingel/Edelsteensingel worden in fasen uitgevoerd om de President Kennedylaan open te kunnen houden voor het verkeer. In eerste instantie worden de werkzaamheden aan de oostzijde (aan de zijde van de Edelsteensingel) uitgevoerd. Om de werkzaamheden snel en technisch goed uit te voeren wordt de Edelsteensingel, tussen de President Kennedylaan en de Parelstraat, gedurende de werkzaamheden afgesloten voor alle verkeer. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot medio november 2002.

Na de oostzijde worden dezelfde werkzaamheden verricht aan de westzijde. Hiervoor is het noodzakelijk om de Planetensingel, tussen de President Kennedylaan en de Venusstraat, voor alle verkeer af te sluiten. Deze werkzaamheden duren tot begin februari 2003. Het verkeer wordt per fase door middel van borden omgeleid. Tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt zal het doorgaande autoverkeer met name tijdens de spits hinder ondervinden.

Afsluiting van de Sportlaan voor autos
De aansluiting van de Sportlaan op de President Kennedylaan blijft voor het autoverkeer voor de gehele duur van het werk afgesloten. De sportverenigingen in het sportpark De Bijlen, de Oosterbegraafplaats, het Zuiderstrand, het bowlingcentrum, de moskee en Wet n Wild zijn met de auto bereikbaar via De Bijlen. De omleidingroutes zijn met borden aangegeven.

Fietsers en voetgangers
Fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van het tijdelijke fiets- en voetpad dat aan de westzijde is aangelegd. Het fietspad kan in twee richtingen worden bereden. Ter hoogte van de Sportlaan is en blijft er voor de fietsers en voetgangers een oversteek die met behulp van verkeerslichten geregeld is.

Tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt Edelsteensingel/ Planetensingel zal het fietsverkeer afwisselend aan de oost- en westzijde tot aan de Burgemeester Bruins Slotsingel in twee richtingen kunnen rijden. Hiervoor zal aan beide zijden het bestaande fietspad worden verbreed. Voetgangers kunnen ter plaatse van de werkzaamheden geen gebruik maken van het trottoir. De voetgangers zullen evenals de fietsers afwisselend aan de oost- en westzijde tot aan de Burgemeester Bruins Slotsingel door kunnen lopen.

Openbaar vervoer en hulpdiensten
Het openbaar vervoer en de hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van de President Kennedylaan. De bushalte aan de oostzijde ter hoogte van de Meerzichtflat zal tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt Planetensingel/Edelsteensingel tijdelijk iets worden opgeschoven in noordelijke richting. Bij de definitieve inrichting komt de bushalte op nagenoeg dezelfde locatie terug. De bushalte aan de westzijde komt tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt te vervallen. Deze halte wordt tijdelijk samengevoegd met de halte nabij de Burgemeester Bruins Slotsingel. Bij de definitieve inrichting komt de bushalte ten zuiden van het kruispunt te liggen.

Snelheidsbeperkingen
Tijdens het gehele werk geldt op dit deel van de President Kennedylaan een snelheidsbeperking van 30 km per uur en een inhaalverbod. Deze beperkingen zijn zowel bedoeld voor de veiligheid van alle weggebruikers als voor de veiligheid van de werknemers van de aannemer. U wordt dringend verzocht u hieraan te houden, ook al wordt er niet zichtbaar gewerkt aan de weg. Door het in fasen uitvoeren van de werkzaamheden vragen wij u rekening te houden met (tijdelijk) gewijzigde verkeerssituaties.

Planning
September tot medio november 2002:
Fase 1:
Het aanbrengen van de definitieve inrichting aan de oostzijde ter hoogte van de kruising met de Edelsteensingel.

November 2002 tot en met januari 2003:
Fase 2:
Het aanbrengen van de definitieve inrichting aan de westzijde ter hoogte van de kruising met de Planetensingel.

Medio november 2002 tot medio maart 2003:
Fase 3:
Het aanbrengen van de definitieve rijweg en de fiets- en voetpaden aan de westzijde van de President Kennedylaan.

Medio maart 2003 tot medio augustus 2003:
Fase 4:
Het aanbrengen van de definitieve rijweg en de fiets- en voetpaden aan de oostzijde van de President Kennedylaan.

Kaartje met planning President Kennedylaan