Gemeente Woerden

Snel en Polanen actueel

Eerste paal in Snel en Polanen oost in 2004 de grond in

De gemeenteraad neemt na de zomer een besluit over het masterplan Snel en Polanen oost (Plaswijk) en de input uit de inspraakperiode. De gemeente werkt nu alvast aan de uitwerking van het eerste deelplan. Dit deelplan ligt direct ten noorden van de Potterskade. Het gaat om ongeveer 250 huizen. De planning is dat de gemeente eind 2002/begin 2003 begint met het benaderen van ontwikkelaars en particulier opdrachtgevers. In 2003 wordt dan gewerkt aan de woningontwerpen. Begin 2004 kan de eerste paal worden geslagen.

De nieuwe woningen gaan op zijn vroegst eind 2003/begin 2004 in de verkoop. De kavels gaan waarschijnlijk medio 2003 in de verkoop. Het gaat om een voorlopige planning!

De gemeente organiseerde op 22 mei een publiek debat over het masterplan Snel en Polanen oost. Ze wilde graag van u horen of ze op de juiste weg zit. Het verslag van het debat kunt u hier lezen. Het plan lag van 19 april tot en met 24 mei ter inzage in het stadhuis. Geïnteresseerden konden schriftelijke reacties geven op het plan. De gemeente besprak het plan ook met een klankbordgroep van bewoners, waaronder de voorzitter van het wijkbeheer, en met een groep van deskundigen.

Twee woonmilieus
Plaswijk krijgt twee verschillende woonmilieus: de villabuurt en de wooneilanden. De villabuurt bestaat uit ongeveer 150 woningen afgewisseld met een klein aantal appartementsgebouwen. Deze buurt krijgt een tuinenrijk karakter. Ten oosten van de villabuurt liggen vier eilanden als het ware in de plas. In totaal kunnen hier ongeveer 900 woningen gebouwd worden. De mogelijkheid wordt onderzocht om in de toekomst nog een drijvend eiland toe te voegen ten zuiden van de vier eilanden in de recreatieplas. In tegenstelling tot de villabuurt is het beeld van de eilanden steniger.

Fasering
Snel en Polanen oost wordt in ongeveer zeven fases gebouwd. Tot 2005 worden in twee fasen 500 woningen gebouwd. Na 2005 worden de resterende 500 à 600 woningen in een tempo van circa 100 woningen per jaar gebouwd.

Masterplan te koop
Wilt u een exemplaar van het masterplan Snel en Polanen oost (Plaswijk), bel dan: 0348 - 428 302 of 428 904. De gemeente stuurt het boekje toe met een acceptgiro. De kosten bedragen 15 euro per exemplaar. Het masterplan kunt u ook bestellen via stadhuis@woerden.nl.
Klik hier voor een samenvatting van het masterplan.

Overzichtskaart Plaswijk

Winkelcentrum Snel en Polanen open
Gemeente stelt fiets/voetbrug in oktober open
U kunt sinds kort naar het winkelcentrum in uw eigen wijk. De meeste winkels zijn inmiddels geopend. De parkeerplaatsen en de bestrating zijn begin juli geheel klaar. De officiële opening van het winkelcentrum vindt in september plaats.

Om de fietsroute naar het winkelcentrum te verkorten, komt er een extra fiets/voetbrug van het winkelcentrum naar de Terschellingkade. De ruwbouw van de brug is eind juni geplaatst. U kunt de brug nog niet gebruiken, omdat het nog geen veilige route is naar de winkels. In oktober stelt de gemeente de brug open nadat de Gebroeders Grimmkade (ten zuiden van het winkelcentrum) bestraat is.

Een directe verbinding tussen de fietsbrug en de Steinhagenseweg, ten westen van het winkelcentrum, wordt begin 2003 gemaakt als ook het wijkcentrum (onderdeel van het winkelcentrum) klaar is. Tot die tijd kan er geen veilige aansluiting op de Steinhagenseweg gemaakt worden, omdat er bouwopslag en bouwverkeer is.

Stand van zaken in Snel en Polanen
Op dit moment worden het nieuwe Minkema College en het winkelcentrum gebouwd. Ongeveer 2/3 e deel van de wijk is inmiddels bebouwd.

Onderzoek naar verkeersafwikkeling Snellerpoort Voor het kantorenterrein Snellerpoort bestaat een ontwikkelingsplan. In dit plan wordt een hoogwaardig werkgelegenheidsterrein geschetst. Het past ruimtelijk en architectonisch goed bij Snel en Polanen, het NS-station en de binnenstad. In september 2000 is er inspraak geweest over het ontwikkelingsplan. Een nieuw bestemmingsplan is gemaakt, omdat de ideeën op sommige punten afwijken van het huidige bestemmingsplan. Uit de reacties op allebei de plannen blijkt enthousiasme over het kwaliteitsniveau dat wordt nagestreefd. Er zijn echter ook veel vragen over de verkeersafwikkeling gezien de verkeersintensiteit op de Steinhagenseweg en de afwikkeling naar de snelweg. Het gemeentebestuur heeft daarom om nader onderzoek gevraagd. Dit onderzoek vindt nu plaats.