Ingezonden persbericht

TT Circuit Assen, 28-8-02

Speech TT-voorzitter Jos Vaessen tijdens persconferentie WK Superbike (Assen 28 aug. 2002)

"Een week na de Dutch TT 2002 ontvingen wij een brief van Dorna, Mr. Ezpeleta, met de allergrootste complimenten voor de organisatie van een geweldige Grand Prix. (Waarvoor onze dank) Twee weken na de Dutch TT ontving het bestuur een brief van de FIM, Mr. Danis, dat de FIM licentie voor WK-evenementen per 9 september a.s. wordt ingetrokken. Twee op zich simpele brieven die een wereld van verschil uitmaken. Met dank aan de z.g. motorfans die het leuk vonden het feest van duizenden te verstieren door het circuit te bezetten na de MotoGP-klasse.

Dit gebeurde niet alleen in Assen, ook in Jerez en Mugello kon men er wat van. De vele brieven van onze trouwe TT-bezoekers logen er niet om, boosheid, onbegrip, zelfs opzeggingen. Het kan niet zo zijn dat wij toelaten dat een kleine groep fanaten, een feest als de TT (het grootste ééndaags sportevenement van Nederland) kapot mag maken.

Wat een feest had moeten worden met deze nieuwe accommodatie en met redelijk weer, liep uit op een deceptie.

Als bestuur hebben wij vreselijk de pest in. Harde en dwingende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat ons mooiste evenement afglijdt en dat we de homologatie (keuring) en FIM-licentie voor het organiseren van WK evenementen als de Dutch TT en WK Superbike weer kunnen terug krijgen.

Maatregelen die bij de WK-Superbike al toegepast zullen worden, zoals,


-het niet toelaten van het meenemen van drank (alcohol of fris) in blikjes, glas of plastic e.a.

-strengere controles bij tribunes.


-het afsluiten van de Noordlus voor publiek (i.v.m. het tijdens de TT vernielde hekwerk) (maar ter compensatie bieden wij iedere toeschouwer een tribune zitplaats met zicht op een van de 5 Big Screen Vidiwalls)
Een eerste inventarisatie heeft ons geleerd dat het bestuur opgezadeld wordt met een extra kostenpost van 1 à 1.5 miljoen euro om verstevigd hekwerk aan te brengen en extra tribunes te plaatsen voor de Dutch TT waardoor sommige publieksgedeelten van het circuit gesloten kunnen worden.

Al met al een zware opgave en een domper daar, na alle vernieuwingen en investeringen, dit nu een noodzakelijke (feitelijk verloren) kostenpost is waar nog geen budget voor is.

Tijdens de persconferentie voor de Dutch TT 2002 heb ik een oproep gedaan aan de overheid om ook een fonds te vormen om in Nederland bestaande en befaamde Wereldkampioenschapsevenementen voor ons land te behouden.

Ik stelde dat wij als TT-bestuur deze oproep mochten doen omdat wij financieel gezond zijn. Echter toen wisten wij niet dat een eerste verzoek tot ondersteuning van de TT afkomstig zou kunnen zijn. Een afspraak met het Ministerie is gemaakt in september a.s.

Is er ook goed nieuws of is alles kommer en kwel? Gelukkig niet. Het WK Superbike komt er aan op 6, 7 en 8 september, opnieuw een hoogtepunt van het motorsportjaar en het circuit.

Mr. Paolo Flammini zou hier persoonlijk aanwezig zijn, maar staat op het vliegveld in London waar zijn toestel niet vertrok, Nu tekenen we volgende week het contract voor de Superbike 2003/2004/2005 en 2006.

Wij kunnen dan ook met trots aan de vele trouwe motorfans voor de komende vier jaar weer een topevenement op één der mooiste circuits in de wereld, garanderen", aldus TT voorzitter Jos Vaessen tijdens de drukbezochte persconferentie voor het WK Superbike, dat van 5 tot en met 8 september op het TT Circuit Assen wordt verreden.


---

TT Circuit Assen, 28-08-02 - Persbericht n.a.v. persconferentie WK Superbike

TT CIRCUIT ASSEN WÉÉR SCHERPRECHTER IN SUPERBIKE TITELSTRIJD

VIJF*****STERREN PROGRAMMA OP ZONDAG 8 SEPTEMBER

De populariteit van het WK Superbike blijft groeien en zal op zondag 8 september zonder twijfel weer méér bezoekers naar het TT Circuit Assen trekken als in voorgaande jaren. Het wereldkampioenschap voor zware viertaktmotoren bevindt zich namelijk in de beslissende fase. De Nederlandse ronde van het WK Superbike is namelijk de voorlaatste WK-race van dit seizoen en vormt net als vorig jaar de scherprechter in de titelstrijd tussen Troy Bayliss en Colin Edwards. De coureurs staan op scherp en wellicht kan er in Assen wederom een nieuwe wereldkampioen worden gehuldigd.

De unieke sfeervolle en toegankelijke ambiance die het WK Superbike evenement uitstraalt, trekt op de 2e zondag in september niet alleen motorliefhebbers, maar ook tal van vriendenclubs en gezinnen naar het TT Circuit Assen. Want het 5-Sterren programma biedt maar liefst vijf spectaculaire races die meetellen voor het wereldkampioenschap (of EK), waarbij de WK Superbike-coureurs zelfs twee keer aan de start verschijnen en zichzelf dezelfde dag nog kunnen revancheren. Naast de Superbikes komen ook de WK Supersport-, WK Superside- (de zijspannen rijden hun race al op zaterdagmiddag) en EK Superstock-rijders aan de start. Daarnaast heeft de TT-organisatie Red Bull-stuntrijder Christian Pfeiffer ingehuurd, die zondag 8 september tijdens de pauze (14.10 uur) wheelies, burn-outs, donuts, slides en ander spektakel ten toon zal spreiden voor de tribunes. Als extra aanvulling wordt er een open race voor de Superstock-klasse gereden als slotstuk van de race-dag.

Voor iedereen

De populariteit van het fenomeen Superbike groeit nog steeds, ondanks de toetreding van de 4-takten in de GP s. Afgelopen jaren trokken de Superbikes rond de 60.000 bezoekers naar het TT Circuit Assen, want het publiek wordt enorm veel geboden. Het feit dat de coureurs racen op motoren die voor iedereen in de motorzaak te koop zijn, vormt een extra aantrekkingskracht op de motorrijders. Maar het zijn niet alleen de stoere motorrijders die de weg naar het WK Superbike weten te vinden. Want iedereen vermaakt zich op de 2e zondag in september met een gezellig dagje uit op het TT Circuit Assen, vol actie, spanning en stunts.

Close racing

Het WK Superbike maakt ondanks de toetreding van de 4-takten tot de MotoGP nog steeds een enorme evolutie door, waarbinnen de Japanse viercilinders en de Italiaanse twins inmiddels, qua snelheid, bijna niets meer onderdoen voor de Grand Prix fabrieksmachines. De grote diversiteit aan concurrerende motorfabrikanten zorgt zelfs voor nóg méér spanning en close racing bij het WK Superbikes. Ducati (Troy Bayliss-AUS, Ben Bostrom-USA, Neil Hodgson-GB, Ruben Xaus-E en Pierfrancesco Chili-I), Honda (Colin Edwards-USA), Aprilia (Noriyuki Haga-JAP), Kawasaki (Chris Walker-GB) en Suzuki (Gregorio Lavilla-E) bezetten met vijf verschillende merken de Top 10 in de WK-stand na 11 van de 13 WK-races.

Vier man op het vinkentouw

Nadat de Australische Ducati-coureur Troy Bayliss vorig jaar in Assen de Superbike-titel pakte met twee overwinningen, leidt hij nu wederom de dans bij de Superbikes met 14 overwinningen. Hij wordt op de voet gevolgd door wereldkampioen Colin Edwards, terwijl het Britse talent Neil Hodgson en de naar het Superbike teruggekeerde publiekslieveling Noriyuki Haga om de 3e plaats in de eindstand strijden! Er zijn nog drie WK-rondes en dus 6 races te gaan en zowel Bayliss als Edwards, die steeds beter in vorm komt, maken beiden nog volop kans op de titel. Maar met slechts drie verschillende winnaars dit jaar, zullen Hodgson, Haga, Bostrom en Xaus (die vorig jaar in Assen twee keer teammaat Bayliss liet winnen) ook nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Nederlanders azen op dagsucces

De vloeiende bochtencombinaties van het TT Circuit Assen vergen veel circuitkennis. En op dat gebied hebben de Nederlandse coureurs een enorm voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Barry Veneman switchte eind vorig jaar van de 500cc GP s naar de EK Supersport-klasse, maar zal tijdens de WK Supersport-race met een wildcard alles in het werk stellen voor een topklassering. Ook de jonge Superstock-coureur Robert de Vries behoort samen met John Bakker tot de vaste EK Superstock-deelnemers die wellicht voor een stunt voor eigen publiek kunnen zorgen. Stunten doet het zijspanduo Van Gils-Van Gils met 3x een 6e plaats en 2x een 7e plaats. Vader en zoon Van Gils pakten vorig jaar in Assen de 3e plaats! De broers Steenbergen zijn eveneens vaste klanten in de WK top 10 op 3-wielen en pakten vorig jaar in Assen de 5e plaats. Voor een ander oranje-tintje zorgen Fabien Foret (F) en Iain McPhersson (GB), de twee buitenlanders in dienst van het Nederlandse Ten Kate-Honda team. Foret staat met 5 podiumplaatsen en 3 overwinningen aan de leiding in de WK Supersport tussenstand.

5*****Sterren programma voor slechts 35 euro

s Werelds beste race-asfalt, de schuin oplopende bochten en het feit dat de race-fans de stuurmanskunsten van de coureurs nergens ter wereld van zo dichtbij kunnen aanschouwen, zorgen voor een supersfeer en steevast voor de meest spectaculaire en spannende races van het seizoen. De uiterst billijke entreeprijzen, een tribunekaart voor een hele dag Superbike spektakel is er al voor ¬ 35,-, vormen een ander pluspunt in de succesformule van het 5*****sterren Superbike-programma (met 5 top-klassen) van het WK Superbike. Er zijn dit jaar 2 soorten toegangskaarten: Hoofdtribune (à ¬ 50,-) en overige tribunes, waarmee men op alle andere tribunes voor een Big Screen mag plaatsnemen. Omdat iedereen een zitplaats heeft, is de Noordlus afgesloten voor het publiek. Het grote scala aan randactiviteiten op het circuit, de 5 Big Screen Vidiwalls voor de tribunes, Red Bull stuntman Christian Pfeiffer, het promodorp achter de Hoofdtribune en het Superbike UIT-weekeinde met optredens van diverse bands op verschillende podia in de binnenstad van Assen, maken het fenomeen WK Superbike tot het steeds groter wordende broertje van de Gauloises Dutch TT.

Publiek ontmoet topcoureurs met Paddock-tickets en Pitwalk

Het TT Circuit Assen biedt het publiek tijdens het WK Superbike weer de unieke mogelijkheid om eens een echte blik in de keuken van de heren coureurs te werpen. De toeschouwers kunnen tegen geringe bijbetaling een bezoek brengen aan het Paddock, de zogenaamde Working Area op het binnenterrein. Om de echte Superbike-sfeer te proeven kan men met een PADDOCK-TICKET bij de werkunits, vrachtwagens en motorhomes van de Superbike en Supersport teams kijken.

Ook kunnen de racefans op zaterdag en zondag deelnemen aan de PITWALK, waarbij alle fabrieksmotoren en s werelds topcoureurs van alle WK Superbike en Supersport topteams in de pitstraat zijn opgesteld. De speciale kaarten voor de Pitwalk en de Paddock-tickets zijn te koop aan de kassa s onder de Hoofdtribune. Voor de Pitwalk op zondagmorgen (11.10 11.30 uur) betaald men ¬ 15,-, op zaterdag (12.55 13.25 uur) ¬ 10,-. De Paddock-tickets kosten vrijdag ¬ 15,-, zaterdag ¬ 20,- en voor de wedstrijddag ¬ 25,-.

NIEUW: GRATIS OPEN PADDOCK OP DONDERDAG 5 SEPTEMBER

Een nieuw fenomeen dat de TT-organisatie als extra publieksservice aan het WK Superbike weekeinde heeft kunnen toevoegen is het GRATIS toegankelijk Open Paddock op donderdagmiddag 5 september tussen 14.00 en 17.00 uur. Zo kunnen de toeschouwers voordat het trainingsgeweld los barst al eens in alle rust in blik werpen in de keuken van de Superbike-racerij. In het paddock staan alle pitbox-deuren en werktenten open van de Superbike-, Supersport-, Superstock- en zijspan-teams. Ook komen de handtekeningen jagers die donderdagmiddag handtekeningen volledig aan hun trekken en zij die hun favoriete coureur eens van dichtbij op de foto willen zetten. Dat kan die donderdagmiddag tussen 2 en 5 uur op de Riders for Health podiumwagen die op het plein voor het Paddock restaurant staat. De toegang voor het Open Paddock is via de paddock-ingang aan de achterzijde van het circuit.

WK Superbike tijdschema

Na het Open Paddock op donderdag 5 september, starten op vrijdag 6 september de trainingen om 09.30 uur en op zaterdag 7 sept. zijn de trainingen van 09.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag staat tevens voor de eerste 16 Superbike-rijders vanaf 16.00 uur de superspannende Superpole op het programma die de uiteindelijke startpositie van deze rijders zal bepalen. De 13 ronden tellende race om het WK Superside (zijspannen) wordt al op zaterdagmiddag verreden, en wel om 17.10 uur, direct na de trainingen en de Superpole voor de Superbikes.

Zondag 9 september

Warm-Up trainingen 09.00 tot 10.10 uur

EK SUPERSTOCK 10.40 uur 11 ronden

Pit Walk 11.10 11.30 uur

WK SUPERBIKE Race 1 12.00 uur 16 ronden

WK SUPERSPORT 13.20 uur 16 ronden

Red Bull stuntrijder + Pauze 14.20 15.00 uur

WK SUPERBIKE Race 2 15.30 uur 16 ronden

Open Superstock race 16.30 uur 10 ronden


---

Op de pagina PERS INFO van de website van het TT Circuit Assen, www.tt-assen.com zijn ruim 50 high resolution foto s in JPG formaat voor de media Gratis downloadbaar. Ook de actuele circuittekeningen en alle teksten, deelnemerslijsten, tijdschema s etc kunt u als tekst en pdf document downloaden vanaf de webpagina:

http://www.tt-assen.com/Welkom/Kalenders/Motorsport/Persinformatie/persinformatie.html

TT Circuit Assen
Willem Lute (Press Officer, Marketing & PR)

P.O. Box/Postbus 150
9400 AD Assen
The Netherlands

Tel. +31-(0)592-380380
Fax +31-(0)592-356911

E-mail w.lute@tt-assen.com Website www.tt-assen.com