Nieuw-Vlaamse Alliantie


Agalev kan geloofwaardigheid terugwinnen (28/08/02)

Ronduit N-VA!, de jongerenbeweging van de N-VA, vatte vanavond post aan de vergadering van de Politieke Raad van Agalev. Met een spandoek "Agalev, Anders Gaan Leveren?" en de uitdeling van het rapport van Amnesty International inzake de mensenrechtenschendingen in Nepal riepen een dertigtal militanten van Ronduit N-VA! de Agalev-leden op om consequent het eigen partijprogramma te volgen. In het programma voor de parlementsverkiezingen van '99 kiest Agalev zonder omwegen voor een strikte beperking van de wapenexport: "Er is nood aan een sluitende en bindende Europese wapenexportcode. De volgende regering (de huidige dus nvdr) bereidt een reconversie van de Belgische wapenindustrie voor. De overheidssteun aan de wapenindustrie wordt volledig stopgezet." (resolutie 212) "Verder is het hoogtijd dat alle landen hun hypocriete houding ten aanzien van wapenhandel vaarwel zeggen. Alleen dan kan de internationale gemeenschap haar geloofwaardigheid terugwinnen".

Ook Agalev kan haar geloofwaardigheid terugwinnen. Door de onmiddellijke intrekking van de wapenexportlicenties voor Nepal, India en Pakistan te eisen en hieraan haar regeringsdeelname te verbinden. Alleen dan heeft het ontslag van minister Aelvoet enige zin gehad.

Voor Ronduit N-VA! kan het niet langer dat de mensenrechten en democratische principes worden opzijgeschoven voor Waalse korte termijnbelangen. De Waalse bevolking heeft geen enkel belang bij het tijdelijk voortbestaan van FN, dan wel bij een toekomstgerichte reconversie van de wapenindustrie.

Ook de belangen van de Nepalese bevolking wordt niet gediend door deze wapenlevering. Nochtans kán van Nepal steunen. Niet door wapens te leveren maar door aan te sturen op een vredesdialoog, zoals bepleit door de vermoorde koning Birendra, en door ontwikkelingshulp te verbinden aan democratische hervormingen en de afschaffing van het kastesysteem.

Zowel de Europese gedragscode als de wapenwet van '91 is duidelijk, niet alleen wapenleveringen aan landen in burgeroorlog zijn verboden, maar ook wanneer het land in kwestie "het hoofd moet bieden aan zware interne spanningen die van aard zijn om te leiden tot een gewapend conflict". Niemand kan betwisten dat Nepal, India en Pakistan aan deze beschrijving voldoen.

Ronduit N-VA! wenst de leden van de Politieke Raad veel rechtlijnigheid toe, uit een vorig partijleven weten de leden van Ronduit N-VA! hoeveel moed dit soms vergt.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Johan Guldix, voorzitter

Meer informatie:
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: jongeren@n-va.be
Url: http://www.ronduitnva.be


---