Nieuw-Vlaamse Alliantie


Michel opnieuw op leugens betrapt (28/08/02)

Minister van Buitenlandse Zaken Michel bevestigde zowel aan de pers als in het parlement herhaaldelijk dat inzake de wapenexport de Europese Gedragscode strikt wordt nageleefd. Deze gedragscode bevat, naast acht criteria voor de beoordeling van licenties voor de wapenexport, ook concrete uitvoeringsbepalingen. Een daarvan luidt: "De Lidstaten verspreiden langs diplomatieke weg details over vergunningen die geweigerd worden op grond van de gedragscode voor militair materieel en lichten daarbij toe waarom de vergunning is geweigerd".
Begin dit jaar blokkeerde de Duitse Veiligheidsraad, samengesteld uit diverse topministers, de levering van 65.000 Heckler & Koch-wapens aan Nepal. Aan N-VA-kamerlid Frieda Brepoels bevestigde de Duitse ambassadeur in België, dhr. Von Butler, uitdrukkelijk dat Duitsland de Europese gedragscode strikt naleefde en dit nog steeds doet. Dit houdt in dat het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken, zoals voorgeschreven, het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken informeerde over het Duitse verbod op de wapenexport naar Nepal en de motieven daarvoor. Minister Michel loog dus wanneer hij stelde dat Duitsland begin dit jaar een partij wapens leverde aan Nepal, gezien hij perfect op de hoogte was van de Duitse weigering. Hij loog een tweede maal wanneer hij stelde dat de weigering louter tijdelijk was en de levering toch nog zou doorgaan na de verkiezingen. Heckler & Koch zelf weerlegde deze laatste stelling al.

De N-VA heeft genoeg van het liegen en bedriegen van minister Michel en zijn collega's. Blijkbaar moeten niet alleen de mensenrechten en de democratische principes wijken voor Waalse belangen, maar ook de waarheid.
Hoelang nog verlenen VLD, SP.A en Agalev hieraan hun medewerking? De N-VA roept premier Verhofstadt om zich niet langer te verschuilen achter zijn ministers en zélf zijn verantwoordelijkheid te nemen. De premier moet duidelijk maken of hij zijn leugenminister nog steeds de hand boven het hoofd houdt.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: http://www.n-va.be


---