LTO Nederland

Persbericht: Gras / klaver veehouders in Noord-Holland houden open dagen

Woensdag 21 augustus 2002 - Speciaal voor veehouders in Noord-Holland en andere geïnteresseerden in het project Gras / klaver van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO), worden vanaf 28 augustus open dagen gehouden. Op deze manier kan iedereen kennis nemen van de voor- en nadelen van het inzaaien van klaver naast gras. De open dagen worden georganiseerd door de WLTO en Agrifirm.

Doel van het project Gras / klaver is melkveehouders leren omgaan met het gelijktijdig inzaaien van gras en klaver, om zodoende het gebruik van kunstmest terug te dringen. In de wortels van klaver zijn bacteriën actief, die de luchtstikstof binden zodat de plant deze kan opnemen. Deze stikstof benut de klaver, maar ook de planten (grassen) die naast de klaver staan. De veehouder hoeft dus minder stikstof door middel van kunstmest toe te dienen. Dit is gunstig omdat veehouders door de huidige regelgeving minder kunstmest mogen gebruiken.

Voor het WLTO-project is veel interesse. Tien studieclubs in Noord-Holland zijn sinds begin dit jaar, met financiële steun van de provincie, bezig met het aanleggen van Gras / klaver percelen. De ervaringen die ze hier tot nu toe mee hebben opgedaan, willen zij nu uitwisselen met collega-veehouders.

Op 28 augustus om 13.30 uur bijt de familie Beers in Heerhugowaard het spits af door hun bedrijf open te stellen voor belangstellenden. Deze open dag wordt gevolgd door enkele kleinschaliger open dagen, te weten:

Heerhugowaard, 28 aug 14.00 uur bij familie Beers Rustenburgerweg 126

West Beemster, 29 aug s morgens bij familie Vlaar Westdijk 47

Driehuizen, 29 aug s middags bij familie Konijn Driehuizerweg 3a

Oosterend, 12 sep s ochtends bij familie Vlaming Genteweg 1

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: h.de.graaf@wlto.nl

(Auteur: Hein de Graaf)