Gemeente Bergen op Zoom


Rooseveltlaan vanaf 28 augustus op de schop

Zeker zeven maanden gaat het duren. De herinrichting van een van de grootste toevoerwegen van Bergen op Zoom: de Rooseveltlaan. Een klus die gefaseerd uitgevoerd wordt om de overlast voor omwonenden en gebruikers van de weg zo minimaal mogelijk te laten zijn. De gemeenteraad trok voor de gehele klus bijna 2 miljoen euro uit. Uiteindelijk doel van de herinrichting is een veiligere en geluidsarme weg.

Deze week zijn de voorbereidingen voor de aanpak begonnen. Er zijn borden geplaatst en vandaag is men de rijweg aan het belijnen. Morgen (28 augustus) beginnen de daadwerkelijke werkzaamheden. Als eerste komt het gedeelte tussen de bestaande rotonde
(Meidoornlaan/Churchilllaan) en de kruising met de Kastanjelaan en de Pastoor Jutenlaan aan de beurt. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de klinkers op de rijbaan, het verbreden van de middenberm, het realiseren van vrijliggende fietspaden, het vernieuwen van de trottoirs en de openbare verlichting, het aanbrengen van een nieuwe geluidsreducerende asfaltlaag en het aanbrengen van nieuwe beplanting (laanbeplanting met esdoorns en kleine haagjes). De aanpak van de noordelijke rijbaan duurt ongeveer twee maanden.

Omleiding
De noordelijke rijbaan wordt opgebroken en het verkeer dat vanaf de richting van de A58 komt en via de Rooseveltlaan het centrum in wil, zal via de zuidelijke rijbaan (wordt dus tweerichtingsverkeer) worden geleid. . De verwachting is dat de overlast voor de weggebruiker in deze periode minimaal zal zijn omdat het centrum voor het gemotoriseerd gewoon via de Rooseveltlaan bereikbaar zal blijven. Fietsers zullen worden omgeleid via stukje Meidoornlaan en Balsebaan. Fietsers die vanuit het centrum komen kunnen gebruik blijven maken van het fietspad op de Rooseveltlaan.

Tweede fase
De tweede fase van de aanpak vindt plaats in de maanden november en december. Dan wordt de zuidelijke rijbaan tussen de bestaande rotonde en de kruising met de Kastanjelaan en de Pastoor Jutenlaan aangepakt. De verwachting is dat de overlast dan iets groter zal zijn omdat het verkeer nog wel via de Rooseveltlaan het centrum kan bereiken, maar de terugweg iets moeilijker zal zijn omdat men vanaf de kruising Pastoor Jutenlaan en Kastanjelaan zal worden omgeleid. Het fietsverkeer dat vanuit het centrum komt zal worden omgeleid via de Pastoor Jutenlaan, Kardinaal de Jonglaan en Churchilllaan.

Rotonde
Tenslotte zal er in de maanden januari, februari en een deel van maart (2003) gewerkt worden aan het realiseren van een rotonde aan de Rooseveltlaan/PastoorJutenlaan/Kastanjelaan. De werkzaamheden vinden plaats tot aan het Kennedyviaduct. Dat betekent dus meteen dat dan ook de meeste overlast te verwachten is omdat het verkeer vanaf het centrum zal worden omgeleid via de Antwerpsestraatweg en de Wouwsestraatweg.
Uiteraard is de planning wel afhankelijk van de weersgesteldheid.