Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 28-08-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 9.50 uur

Autodief gepakt

UTRECHT - Een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is dinsdagnacht omstreeks 03.30 aangehouden op verdenking van autodiefstal.

Eerder op de avond kreeg de politie de melding dat er op de Van Riellaan een voertuig met draaiende motor zou zijn gedumpt, waarbij de draden van het contactslot waren doorverbonden. Twee inzittenden van een passerende auto vielen op, omdat ze met gedoofde lichten over de Pieter Nieuwlandstraat reden. Via de Karel Eykmanlaan reed de bestuurder de Melchior Treublaan op en negeerde daar het stopteken van de politie. Daarop besloot de politie de bestuurder te achtervolgen. Via de Fuchslaan, Rauwenhoflaan en Eykmanlaan ging de bestuurder richting de Voordorpsedijk en de Hessenweg in De Bilt. Op de Leyen Brandenburg West reed de auto het fietspad op en raakte daarbij meerdere paaltjes. Tijdens de achtervolging - waarbij niet sneller gereden werd dan 80 km/uur - raakte de bestuurder een langs de weg geparkeerd voertuig. Uiteindelijk reed de bestuurder zich klem op een parkeerplaatsje naast het fietspad de Leyen Brandenburg West in De Bilt. Beide verdachten sprongen uit het voertuig. De 49-jarige passagier kon direct worden aangehouden. De bestuurder wist te ontkomen. Een zoektocht met politiehonden heeft niets opgeleverd. De verdachte is ingesloten voor nader verhoor.

Winkeldieven gepakt

UTRECHT Een 30-jarige man uit Utrecht is dinsdag om 9.45 uur op de Amsterdamsestraatweg aangehouden wegens winkeldiefstal.

Medewerkers van de supermarkt werden door een klant getipt dat de man een aantal artikelen had weggepakt en zonder te betalen de winkel was uitgelopen. De man werd buiten aangesproken door een 24-jarige medewerker van de supermarkt met het verzoek zijn jas open te maken. De verdachte overhandigde de medewerker hierop een pot honing. Toen de medewerker voor hem bleef staan, duwde de verdachte hem aan de kant. Dit resulteerde in een vechtpartij. Samen met twee andere medewerkers van de supermarkt - een 40-jarige man uit Utrecht en een 47-jarige vrouw uit Utrecht kon de man uiteindelijk worden overmeesterd en worden overgedragen aan de politie. De man is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Voor het feit dat de verdachte de 40-jarige medewerker een klap in het gezicht gaf met pijn en zwelling als gevolg, is een aparte aangifte opgemaakt.

Verkeerscontroles

UTRECHT - Bij een snelheidscontrole op de Catharijnesingel van 16.15 tot 17.15 uur zijn 170 bestuurders bekeurd wegens het overtreden van de maximum snelheid. In het totaal passeerden 560 voertuigen de radar. Waar 50 km/uur is toegestaan, werd een snelheid gemeten van 90 km/uur.

Een snelheidscontrole op de Maliebaan van 16.00 tot 17.30 uur bracht 152 overtreders aan het licht. Ruim 560 voertuigen werden gecontroleerd. 89 km/uur bedroeg de hoogst gemeten snelheid, terwijl 50 km/uur is toegestaan.

In het kader van de actie Doe nuchter, rij alcohol vrij werd dinsdagavond op de Kapteynlaan een alcoholcontrole gehouden. Een 56-jarige man uit Zeist werd aangehouden, omdat hij met teveel drank op toch achter het stuur van zijn auto was gekropen. Uit de ademanalysetest bleek een alcoholpromillage van 1,85. De 56-jarige bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijontzegging van 9 uur. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Verdachten van brandstichting aangehouden

UTRECHT - De afgelopen maanden heeft de politie van district Paardenveld onderzoek gedaan naar diverse brandstichtingen in de binnenstad van Utrecht. Bij elk voorval ging het om het in brand steken van zonneschermen. Mede dankzij beelden van cameratoezicht hield de politie op last van de Officier van Justitie op woensdag 27 augustus twee verdachten aan. Het gaat om een 22-jarige man en een 27-jarige man, beiden uit Utrecht.

In de ochtend van 22 juni jl. werd aangifte gedaan bij de politie van de eerste brandstichting. Hierbij werd de luifel van een horecagelegenheid in de Mariastraat in brand gestoken. Gelukkig werd de brand op tijd opgemerkt door een buurtbewoner die de brand bluste met een brandblusser. Door dit kordate optreden werd erger voorkomen en raakte niemand gewond.

Op 1 augustus jl. vond rond 02.30 uur een tweede brandstichting plaats. Hierbij ging het om dezelfde luifel in de Mariastraat. Wederom werd de brand ontdekt door een buurtbewoner en tijdig geblust. Op 8 augustus jl. werd omstreeks 02.50 uur een luifel van een winkelpand in de Vinkenburgstraat in brand gestoken. Een voorbijganger heeft hierbij de luifel richting de Oudegracht gesleept zodat deze hier zonder gevaar kon uitbranden. In beide gevallen raakte niemand gewond. De brandweer heeft beide brandjes nageblust.