SIDN

.nl binnenkort open voor iedereen

Arnhem, 28 augustus 2002 - Het bestuur van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft de nieuwe reglementen vastgesteld. Dit betekent dat binnenkort ook bedrijven die niet in Nederland gevestigd zijn en privé-personen .nl-domeinnamen kunnen registreren.

In haar vergadering van 22 augustus 2002 heeft het SIDN-bestuur de nieuwe reglementen voor registratie van .nl-domeinnamen en het reglement voor deelnemers vastgesteld. Voorts werden een arbitrageregeling en een WBP-regeling vastgesteld. In de nieuwe reglementen en regelingen zijn de aanbevelingen van het Domeinnaamdebat verwerkt. Tijdens het Domeinnaamdebat heeft de Nederlandse internet-gemeenschap in ruime mate gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspraak. Tevens heeft het bestuur rekening gehouden met de adviezen van de Raad van Deelnemers en de overheid. De nieuwe reglementen en regelingen treden in werking zodra het registratiesysteem is aangepast aan de wijzigingen.

Bij de inwerkingtreding van de nieuwe reglementen en regelingen:
- zijn er geen territoriale beperkingen meer voor registratie van een .nl-domeinnaam en staat het .nl-domein open voor aanvragers uit de hele wereld;

- kunnen ook privé-personen een .nl-domeinnaam registreren op het tweede niveau;

- is er een mogelijkheid voor geschillenbeslechting (Alternative Dispute Resolution - ADR) in de vorm van arbitrage.

De arbitrageregeling is in eerste instantie beperkt tot merk- en handelsnaamrecht. Het ligt in de bedoeling om deze regeling verder uit te bouwen. Dit zal invulling krijgen na de evaluatie die na een jaar plaats vindt. De arbitrageregeling zal van toepassing zijn op alle nieuwe registraties en op mutaties waarbij op grond van het reglement voor registratie via de betrokken deelnemer een nieuw contract tot stand komt tussen SIDN en de houder, bijvoorbeeld bij verhuizing of overdracht van een .nl-domeinnaam.

Het aanpassen van het registratiesysteem neemt enkele maanden in beslag. De verwachting is dat eind dit jaar de wijzigingen zijn doorgevoerd. In de tussenliggende tijd worden de deelnemers en de domeinnaamhouders geïnformeerd over de wijzigingen.

SIDN
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is belast met de verantwoorde uitgifte van Internet domeinnamen in het .nl domein. SIDN beoogt een zo groot mogelijke openheid over haar beleid. De informatie is te vinden op haar website: www.sidn.nl SIDN is gevestigd in Arnhem.