Provincie Limburg

Grote belangstelling museumbezoek bij basisscholen

Duizenden scholieren bezoeken provinciale musea

De interesse voor bij basisscholen om een bezoek te brengen aan een provinciaal museum is overweldigd. Dit najaar zullen in ieder geval leerlingen van 145 scholen en hun begeleiders een bezoek brengen aan één van de drie provinciale Limburgse musea. Daarmee is het beschikbare budget van 75.455,-- op. Als de Provincie alle aanvragen zou hebben gehonoreerd, zouden 41.548 leerlingen en 4.036 begeleiders dit najaar een bezoek brengen aan een provinciaal museum. Om aan deze overweldigende belangstelling tegemoet te komen gaan Gedeputeerde Staten het experiment uitbreiden. Er wordt gekeken naar aanvullende financiële middelen binnen het cultuurbudget.

Provinciale Staten besloot op 31 mei jongstleden om budget ter beschikking te stellen voor het gratis bezoeken van een provinciaal Limburgs museum. De Provincie stelt ook gratis busvervoer ter beschikking. Bij de toekenning van het museumbezoek gold het uitgangspunt 'wie het eerst komt, het eerst maalt.' Inmiddels zijn hebben 286 basisscholen in totaal 470 aanvragen ingediend. Er zouden
1.024 bussen nodig zijn om alle aanvragen te honoreren. Dit najaar zullen in ieder geval de leerlingen van de 145 basisscholen, die er het eerste bij waren naar een provinciaal museum gaan. Het Limburgs Museum in Venlo wordt door 64 basisscholen bezocht, 46 basisscholen gaan naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht en 35 scholen brengen een bezoek aan het Industrion in Kerkrade. De aanvraag van 141 andere scholen wordt (vooralsnog) afgewezen. Voor deze scholen wordt nu gekeken naar aanvullende financiële middelen en de bezoekerscapaciteit van de musea. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk aanvragen van scholen voor een museumbezoek te honoreren.
28-8-2002 09:18